Hlavní obsah
Finance

Televizní soutěže: Podvod, kdy vyhrává především pořadatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Od zrození komerčních televizních stanic se na obrazovkách v nočních hodinách začaly objevovat stále častěji soutěže, ve kterých můžete na základě jednoho telefonického hovoru vyhrát zajímavé peněžní částky.

Článek

Tyto soutěžní pořady byly vysílány každý den hned na několika televizních stanicích a byly lehce rozpoznatelné. Téměř přes celou obrazovku byla nějaká hádanka, kde je potřeba doplnit slovo, písmeno nebo najít rozdíl či uhodnout nějaké číslo. V rohu obrazovky pak zpravidla stála moderátorka, která láká nové volající a slibuje jim balík peněz za zodpovězení hádanky. Po celou dobu chrlí jednu nápovědu za druhou a u toho se mazlí s bankovkami, které třímá v ruce. V dolní liště pak bliká telefonní číslo do studia a vedle něj ubíhá čas, po který daná soutěž běží. Drobným písmem (kdo má malou televizi ho ani nepřečte) se v okraji obrazovky krčí několikařádkový text s podmínkami soutěže a hlavně s cenou každé minuty hovoru, ta bývá mnohdy i přes sto korun.

Jednoho večera jsme se známou vydrželi u vína dlouhé hodiny debatovat o životě a dalších podstatných záležitostech. Kulisu nám dělala televize, na které se mezitím vystřídali minimálně tři pořady, pak naskočila výše zmíněná televizní soutěž.

Během našeho debatování jsme každý jedním okem sledovali, co se na obrazovce děje. Moderátorka výrazně gestikulovala a naši pozornost poutala víc a víc. Běžela zrovna soutěž, ve které se hádala slova na pět písmen. Čas do ukončení soutěže běžel a do studia přes veškeré prosby moderátorky nikdo nevolal. Po uplynutí limitu zklamaná moderátorka nastavila opět časomíru a zvýšila výhru na dvojnásobek.

„Super“ nápad se zapojit

Napadlo nás, že je možná tolik hodin, že pořad nikdo nesleduje. Všichni už spí a té smutné moderátorce nikdo nevolá. Přitom je její kvíz tak jednoduchý. Po chvíli váhání jsme vzali telefon a vytočili číslo z televizní obrazovky. Namísto okamžitého spojení do studia se nám s gratulací ozval automat. Po dlouhém shrnutí pravidel nám sdělil, že jakmile to bude možné, budeme přepojeni do studia. Uběhly přibližně tři minuty v hodnotě 100 Kč za každou z nich. Po pátém zopakování věty o brzkém spojení do studia nám automat řekl, že naše čekání zkrátí krátkým vyprávěním. Do sluchátka se v tu ránu začaly předříkávat definice fyzikálních zákonů.

Během našeho hovoru, plného bezduchého vyprávění, moderátorka na televizní obrazovce stále dokola vyzývala k tomu, aby divák zvedl telefon a vytočil uvedené telefonní číslo. Byla nesmírně smutná z toho, že nikdo nevolá.

Vyhozené peníze a k tomu výčitky moderátorky

Časový limit vypršel, moderátorka vyčetla divákům, že nikdo nebyl schopen vzít telefon, zavolat do studia a odpovědět na tu nesmyslně jednoduchou otázku. Připomínám, že tou dobou stále běžel náš hovor s automatem, který mezitím přešel z fyzikálních témat na náboženskou povídku.

Pořad krátce na to skončil, ale náš hovor běžel dále. Se zklamáním a pocitem podvedení jsme zavěsili. Ve faktuře jsme následně našli z tohoto včera hovor v hodnotě 2 800 Kč.

Moderátorka a celý tým televizní soutěže nás vodili za nos. Věřím tomu, že stejně podvedených volajících jsou každý večer desítky, možná i stovky. Bohužel se tento tip soutěží objevuje na maloformátových televizních stanicích dodnes.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz