Článek
Tento recept je přímo od místních Sicilanů, takže by měl nejen chutnat, ale měl by vám i evokovat vůni typické Sicílie v každém soustu. Ingredience seženete nejsnáze v létě, ale hodí se i do zimy.
Co budete potřebovat na 4 porce:
800 g lilku
300 g řapíkatého celeru
500 g loupaných rajčat (může být i plechovka)
30 g rajčatového protlaku
100 g vypeckovaných zelených oliv
70 g kapar
250 g bílé cibule (dá se použít i šalotka)
20 g cukru
30 ml octa (vinný, jablečný)
extra panenský olivový olej
černý pepř
Správně se caponata skládá ze třech částí, které připravujeme odděleně a k jejich smíchání dojde až na konci našeho vaření.
Nejlépe se do caponaty hodí olivy bez nálevu a kapary naložené v soli, ale daleko snáze jsou u nás k sehnání olivy ve slaném nálevu a kapary v mírně kyselém nálevu. I tyto můžeme použít, ale bude lepší olivy i kapary propláchnout a nechat stát ve vodě cca 30 minut, aby se z nich dostal přebytečný nálev.
1) Řapíkatý celer nakrájíme na zhruba 0,5 cm silná půlkolečka a dáme jej do vroucí vody. Vaříme, dokud celer nezměkne a je takzvaně na skus. Doba vaření je individuální, záleží na tvrdosti a síle celeru.
2) Lilek neloupeme a nakrájíme ho na zhruba centimetrové kostičky, které nasolíme, abychom z lilku dostali přebytečnou vodu. Jakmile z něj vodu dostaneme, osušíme ho, případně ho opláchneme, abychom odstranili nadbytečnou sůl. Osušený lilek pak smažíme dozlatova nejlépe na olivovém oleji, ale ke smažení lze použít i jiné oleje k tomuto určené.
3) Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na slabší půlkolečka. Na pánvi zahřejeme trochu extra panenského olivového oleje, přisypeme cibuli a orestujeme. Zatímco se cibule restuje, rozmícháme rajčatový protlak v troše vody. Protlak i s loupanými rajčaty přidáme na pánev k orestované cibuli. Pokud používáte konzervovaná rajčata, dejte pozor, aby se skutečně jednalo o rajčata a nikoli jen pyré z rajčat neboli passatu. Loupaná rajčata nalezneme v obchodě pod názvem pomodori pelati.
Směs na pánvi osolíme, přikryjeme poklicí a necháme dusit přibližně 10 minut.
4) Všechny tři komponenty smícháme dohromady. Do pánve s rajčatovou směsí nasypeme osmažený lilek a změklý řapíkatý celer. Přidáme i zbylé ingredience: olivy (celé nebo i pokrájené), kapary, cukr, ocet (může být vinný, jablečný, dokonce i balsamikový), pepř. Zamícháme a můžeme servírovat. Caponata je výborná i za studena.
Pokud servírujeme jako předkrm, můžeme přiložit několik plátků bagety opečené na olivovém oleji, ale hodí se i jako směs do těstovin. Tak snad vám tato sicilská delikatesa od pravých Sicilanů bude chutnat.
Přejeme dobrou chuť.