Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchod: Senioři s ním musí vyjít, ale mladým taková částka přijde k smíchu. Přitom jim ji závidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Expect Best / Creative Commons / pexels.com

Člověk celý život pracuje, vydělává, odvádí peníze do státní pokladny a spoří si. Když přijde den D, čeká, jak vysoký důchod na stáří dostane, aby mohl zbytek svého života prožít důstojně. Jenže s důchodem někdy sotva vyjde.

Článek

Den, kdy se z pracujícího člověka stává senior, je zlomovým okamžikem života každého z nás. V tu chvíli totiž už nemusíme chodit do práce, dostaneme důchod a vybereme si naše spoření. Mnoho lidí se ale děsí toho, co bude bez práce dělat. Že nebudou vědět co s volným časem. Pokud to zdraví člověka umožňuje, je nejlepší možností, jak trávit své důchodové roky, užívání si toho, na co člověk neměl v produktivním životě čas. Na svá vnoučata, na cestování, na záliby a koníčky. Jenže na to všechno jsou potřeba finance. A ne každý si to z důchodu může dovolit.

Průměrný důchod se u nás pohybuje kolem 20 tisíc korun. Ke stejné částce stoupá i od ledna 2024 medián důchodů. Tedy přesně polovina seniorů bere důchod nižší než 20 tisíc korun a druhá polovina důchod vyšší než 20 tisíc korun. Částka, obzvláště pokud senior bydlí sám a musí si z toho hradit veškeré poplatky spojené s bydlením, to není vysoká. Některým lidem však přijde, že takový důchod je pro seniory dostatečný, ba dokonce přemrštěný, a že s ním zkrátka důchodci musí vyjít, pokud umí hospodařit. Jenže to není tak úplně pravda.

K těm, kteří výši důchodů kritizují, patří mladší generace, která si zjevně ještě neumí představit, jak bude jejich život vypadat, až se také dostanou do důchodového věku. Jinak by takto rozhodně mluvit nemohli. Ti samí lidé, zejména ty nejmladší generace, kteří dostudovávají nebo začínají pracovat, naopak mnohdy tvrdí, že za mzdu 20 tisíc korun by ani nevstali z postele. Tak proč by taková částka měla být pro důchodce až dost, když pro mladé je naprosto směšná?

20 tisíc korun není v dnešní době hodně peněz. Minimální mzda v Česku je pro letošní rok stanovena na 18 900 Kč hrubého při plném úvazku, tedy na částku nižší, než je průměrná výše důchodů. A aby člověk dostal čistou mzdu ve výši 20 tisíc korun, musí v hrubém vydělávat přes 23 500 Kč. Medián mezd, který nám ukazuje opět tu střední hodnotu, kdy polovina lidí ve státě bere mzdu vyšší a polovina nižší, byl v roce 2023 u nás 37 492 Kč. V čistém tedy jen něco přes 30 tisíc korun.

Důchodci tedy nedostávají úplně nízké důchody vzhledem ke mzdám, které pobírají pracující lidi. 20 tisíc oproti 30 tisícům je však znatelný propad životní úrovně, pokud čerstvý senior nemá naspořeno. I kdyby si totiž na důchod nespořil, tak celý život ze své hrubé mzdy odváděl značné procento financí na sociální pojištění, tak proč by měl teď dostat ještě míň?

Bývá sice pravidlem, že seniorům příjem v důchodu klesne. U nás jim ale takový příjem klesne více, než je průměr Evropy. Ten totiž říká, že důchodci dostanou 90 procent příjmů, které dostávali, když byli zaměstnáni. Paradoxně existují v Evropě státy, kde senior v důchodu dostává stejně nebo dokonce více než za svého pracujícího života. Platí to ve Francii i v Itálii, kde se mu příjem prakticky nezmění, v Lucemburku dostane až o 8 procent více.

Naši důchodci na tom tedy nejsou nějak zázračně. Vyjít s tím může být pro někoho těžké, někomu z důchodu ještě něco zbyde. Ale to je zcela individuální otázka, která záleží na mnoha faktorech a okolnostech, takže my nejsme kompetentní k tomu, abychom soudili, zda dostávají důchodci moc nebo málo. Říkat ale, že dostávají až až, a přitom se vysmívat tomu, že za tak směšnou částku bych nepracoval, je zcela tristní a naznačuje to, že jim mladí takovou výši důchodu závidí, protože ji senioři dostávají jen tak, aniž by museli chodit do práce. Jenže aby takovou částku, která je zcela odpovídající jejich celoživotnímu pracovnímu nasazení, dostali, museli pracovat celý život a platit nemalé odvody na sociální pojištění. Tak proč tak silná slova? Ono se to ale člověku vrátí až z něj taky jednou bude důchodce. Na to nezapomínejme.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz