Hlavní obsah
Jídlo a pití

Italové jsou pobouřeni z nařčení, že jejich národní pokrmy jsou původem americké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: N i c o l a / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Když se řekne italská kuchyně, tak se každému vybaví spousta dobrot. Nejznámější je určitě pizza, dále těstoviny na desítky různých způsobů, místní sýry, saláty a všechny možné pokrmy z rajčat. Teď ale Italové dostali ránu z vlastních řad.

Článek

Kdo by nemiloval italskou kuchyni? Prý to ale tak úplně není italská kuchyně. Nebo to alespoň tvrdí jeden z italských profesorů, který vyučuje na univerzitě v Parmě. Alberto Grandi kritizoval tvrzení o původu hned několika italských potravin a pokrmů.

O tradičních a oblíbených těstovinách Carbonara Alberto Grandi tvrdí, že sice vznikly v Itálii, ale až po roce 1940. Byly speciálně připravovány pro americké vojáky, kteří byli za 2. světové války přítomni v Itálii. Recept se tedy zakládal na tom, co mají Američané rádi. Italové přitom tvrdí, že se jedná o jejich tradiční recept s dlouholetou tradicí.

Profesor z parmské univerzity také poukázal na to, že původní není ani netradičnější italský tvrdý sýr Parmigiano Reggiano, na který jsou Italové obzvláště pyšní. Má podle nich více jak tisíciletou tradici. Jenže podle Grandiho byl tento sýr dříve diametrálně odlišný od toho, co se vyrábí dnes, takže o tradici nemůže být řeč. Tento tradiční sýr se má dnes vyrábět pouze v Americe. Italští přistěhovalci totiž začali tento sýr pod názvem parmezán vyrábět ve Wisconsinu. Přesně podle staré italské receptury. A tak se tam vyrábí i dodnes. Jenže v Itálii se výroba naprosto změnila a podle profesorova tvrzení se tak v Itálii dnes vyrábí něco zcela jiného. Původní sýr se vyráběl v daleko menších formách a byl na povrchu potažen černou kůrou. Byl daleko tučnější a měkčí, než je Parmigiano Reggiano v Itálii dnes.

Foto: Dominik Hundhammer / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Údajně tradiční italský sýr Parmigiano Reggiano

V Itálii tím vědec vyvolal velký skandál. Pustil se totiž i do pizzy. Podle něj byla první pizzerie otevřena v roce 1911 v New Yorku, kdežto v Itálii se pizzerie začaly otevírat až na základě překvapení amerických vojáků za 2. světové války, že v Itálii nic takového neexistuje. Znamenalo by to tedy, že pizza se po Itálii rozšířila až po válce ve 40. a 50. letech 20. století.

O panettone, což je pečivo připomínající naši vánočku, se vyjádřil jako o výtvoru supermarketů. Dříve bylo podle Grandiho slov panettone pouze tvrdá placka podobná focaccie, ale ve sladké verzi s rozinkami. Teprve s nástupem supermarketů začaly tyto řetězce vyrábět panettone v podobě, v jakém jej známe dnes. Inspirací jim byl nový recept tehdejšího cukráře ze 20. let 20. století. Pro Italy je ale panettone sváteční pokrm, který si dopřávají 24. prosince.

Víte, jaký je nejslavnější a nejznámější dezert na světě? No, tiramisu. O tom, ze kterého města či kraje pochází, se vedou spory. Nicméně je opět považován za dezert s dlouholetou tradicí. Grandi tvrdí, že tiramisu vzniklo v 80. letech minulého století a vyrábět se mohlo prakticky pouze v Miláně a okolí, neboť jeho hlavní surovina, mascarpone, se do té doby nikde jinde neprodávala.

Má věděc Alberto Grandi pravdu? Jeho názor někteří další znalci podporují, jiní naprosto odmítají. Jedno je jisté. Italskou veřejnost tím velice pobouřil a podle některých doslova zničil italskou gastronomii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz