Hlavní obsah
Finance

Kolik si z mého platu utrhne stát? A proč platíme ze zdaněných peněz další daně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zaměstnavatel za nás zaplatí více, než dostaneme jako hrubou mzdu. Z té musíme odvést daně ještě my a za zdaněné peníze si potom nakupujeme zboží a služby, ze kterých opět odvádíme další daně. Proč?

Článek

Za výchozí částku budeme považovat průměrnou mzdu 3. čtvrtletí roku 2022, která byla 39 858 Kč. Pro účely přehlednější demonstrace zaokrouhlíme tuto mzdu na celé tisícikoruny. Naše modelová mzda bude tedy 40 000 Kč.

Tato částka sice odpovídá průměrné mzdě, ale je nutné podotknout, že spousta našich občanů na ni nedosáhne, či se k ní ale zdaleka nepřibližuje. Tato nerovnost je samozřejmě způsobena vysokými platy některých dobře placených zaměstnanců, které mohou představu o tom, kolik se v České republice bere peněz, značně zkreslovat.

No ale co se s touto hrubou mzdou bude dít, než mi ji zaměstnavatel vyplatí? Ze mzdy se totiž musí platit odvody. Musí být uhrazeno zdravotní pojištění, sociální pojištění a především daň z příjmu.

Nejnižší položkou, kterou nám ze mzdy strhnou, bude zdravotní pojištění ve výši 4,5 %. V našem příkladu to bude 1800 Kč. Pak přijde na řadu sociální pojištění, které dělá 6,5 %, je to tedy 2600 Kč. Nakonec nám bude sražena daň z příjmu ve výši 15 %, tedy 6000 Kč. Nutno zohlednit, že každý zaměstnanec může uplatňovat slevy na této dani, minimálně tu nejzákladnější, které se říká sleva na poplatníka, ve výši 30 840 Kč za rok, měsíčně 2570 Kč. Tím pádem ponížíme tuto daň na 3430 Kč.

Celkem tedy z naší hrubé mzdy odvedeme 7830 Kč. Naše čistá mzda tak bude 32 170 Kč. Dalo by se říci, že jsme odvedli necelých 20 % naší hrubé mzdy. Když nebudeme počítat zdravotní pojištění, tak příjmy státního rozpočtu jsou 6 030 Kč.

To ale není všechno. Aby nás zaměstnavatel mohl takto zaměstnávat, musí i on nad rámec naší hrubé mzdy za nás zaplatit státu sociální a zdravotní pojištění. Konkrétně je to 9 % na zdravotní pojištění, odvádí tedy 3 600 Kč, a 24,8 % na sociální pojištění, tam jsou odvody 9 920 Kč. Celkem tedy odvod zaměstnavatele nad rámec hrubé mzdy činí 13 520 Kč. Zaměstnavatel tak musí vynaložit 53 520 Kč, abychom my zaměstnanci dostali pouze 32 170 Kč. Celkový odvod do státního rozpočtu, daň z příjmu a sociální pojištění, je tak 15 950 Kč, na zdravotní pojištění to dělá 5 200 Kč. Celkem odvody jsou 21 150 Kč.

Po celé této proceduře můžeme teprve obdržet naši čistou zdaněnou mzdu, kterou můžeme dále využít. Nejčastěji samozřejmě na nákup zboží, služeb a zaplacení veškerých složenek, které nám leží v šuplíku. Při těchto nákupech ale znovu hradíme daň. Tentokrát daň z přidané hodnoty, která je v základní sazbě stanovena na 21 %, případně ve snížených sazbách na 15 % a 10 %, které se přiráží k ceně zboží nebo služby.

A státní rozpočet se plní. Kolik však tyto daně, které jsme v našem článku zmínili, přinesou do státního rozpočtu? Daň z příjmu naplnila v roce 2022 státní rozpočet ze 6,7 %, pojistné na sociální zabezpečení ho naplnilo z 38,8 %. No a DPH, které znovu hradíme z naší zdaněné mzdy, se na naplnění státního rozpočtu podílí 20,2 %. Celkem tyto tři daně naplní státní rozpočet ze 65,7 %. Dá se tedy říci, že přibližně ze dvou třetin. Zbytek samozřejmě tvoří další finance z našich kapes jako jsou například spotřební daně na alkohol, tabákové výrobky, pohonné hmoty a další.

Samozřejmě i další příjmy státního rozpočtu plynou z našich kapes. Proto by vláda vždy měla hospodařit s těmito penězi tak, aby jsme si s klidným svědomím mohli říci, že s našimi penězi bylo dobře naloženo. Ale je tomu skutečně tak?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz