Hlavní obsah
Lidé a společnost

Místo, kde manžel Ewy Farne zdědil trojdům, je jedno z nejkrásnějších v Praze. Jeho návštěva uchvátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Klára Hášová / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Manžel Ewy Farne Martin Chobot zdědil po svém dědečkovi trojdům v pražském Novém Světě v té nejkrásnější lokalitě, která je plná romantiky a klidu. V okolí žijí umělci a člověk si tam přijde, jako když se tam zastavil čas.

Článek

Jako Nový Svět se označuje ulice na pražských Hradčanech, avšak jako obecné označení se to ujalo i pro několik ulic okolních. Dříve tu sice bydlelo hlavně služebnictvo a zaměstnanci Pražského hradu, ale postupem času se místo proměnilo v sídlo umělců, kteří milují zdejší klid a atmoseféru. V prakticky nezměněné podobě tu domy stojí od 16. a 17. století. Při návštěvě Nového Světa se tak ocitáme několik set let zpět.

Foto: Lenka Paličková / Wikipedia Commons / CC BY-SA

Romantická zákoutí Nového Světa jsou plná křivolakých uliček, kde domky nejsou příliš vysoké. I osvětlení je dnes vyrobeno a namontováno tak, aby bylo pouhým okem od dobového osvětlení téměř nerozeznatelné. Ve dne si můžete všechno krásně prohlédnout zblízka, v noci vás okouzlí světlo vrhané na potemnělé domy. Nejkrásnější jsou tu ale dny a noci, kdy napadne sníh. To vypadá zdejší okolí nejromantičtěji.

Když tu ještě kdysi bývaly hostince, kam se ubytovávali hradní hosté, kteří z nějakého důvodu nemohli být ubytováni na Hradě, pobýval tu po nějaký čas i dánský hvězdář Tycho de Brahe. Jeden z domů v ulici patřil dokonce Santiniům, jejichž rod je spojen se jménem Jana Blažeje Santini, jehož odkaz můžeme dodnes najít v mnoha církevních stavbách po celé České republice i v Praze. V hlavním městě jsou nejnavštěvovanějším Santiniho výtvorem Svaté Schody v kostele na Karlově.

Foto: Jan Puci / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Noční záběr zasněžené části Nového Světa

Nový Svět pak ale nečekaly hezké časy. Jak se areál Pražského hradu rozšiřoval, nebylo už třeba, aby zde bydleli zaměstnanci, kteří to odtud do práce měli poměrně daleko. Místo se tak nejprve vylidnilo, domy zchátraly a pak se sem začala stěhovat městská chudina. Již na přelomu 19. a 20. století, ale zejména pak za první republiky, byly domky v Novém Světě plné chudých lidí tísnících se na minimálním prostoru. Svou malebnost však místo nikdy neztratilo.

Ze zvědavosti, zda je místo tak úchvatné, jak o něm lidé povídají, zavítal do Nového Světa i jeden zahraniční reportér. Ten zde pořídil fotografie, které pak v zahraničním tisku zveřejnil s tím, že je toto místo jako druhá Neapol. Lidé tráví večery na dvorcích, na ulicích před domy, prádlo se zde suší na šňůrách natažených od jedné zdi ke druhé.

Nový Svět pak začal chytat druhý dech, který ho dodnes nepustil. Místo začali vyhledávat především umělci. Bylo to tu pro ně jako stvořené a do jisté míry jim to přinášelo kýženou inspiraci. Bydlel tu například Karel Kachyňa, Arnošt Lustig, Bořek Šípek nebo Ota Pavel.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA

Černínská ulice

Dnes vypadá Nový Svět skvěle. Občas sem zabloudí pár turistů, ale je to stále krásné a klidné místo s nezaměnitelnou atmosférou. Občerstvení s pár židličkami na chodníku před domy vás úplně vyzývá k posezení. Pokud se do těchto míst vydáte jen tak či ze zvědavosti, podívejte se kromě Nového Světa i do Černínské ulice. Je neméně krásná. A obě ulice najdete jen pár minut cesty od Pražského hradu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz