Hlavní obsah
Cestování

Mystérium staveb Karla IV.: Při letním slunovratu projde slunce místem odpočinku tří světců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stefan Jurca / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Mystérium staveb Karla IV. se týká několika staveb, které byly postaveny za jeho vlády ve 14. století. Tyto stavby jsou jedinečné svou precizností a dokonalostí, řadí se k těm největším historickým památkám na světě.

Článek

První stavbou, která je předem promyšlenou součástí staveb Karla IV, je katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Tato katedrála byla postavena na místě původní románské baziliky. Její stavba trvala téměř 600 let. Oficiálně dostavěna byla totiž až ve 20. století.

Další stavbou, a opět světového významu, je slavný Karlův most. Jedná se o jedno z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších turistických míst v Praze. Karlův most spojuje Staré Město s Malou Stranou. Most je osazen řadou soch po obou stranách mostu.

Foto: Ignaz Wiradi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Křížovnické náměstí se Staroměstskou mosteckou věží Karlova i Juditina mostu

Součástí mystéria Karla IV. je i řada dalších staveb v Praze i mimo ni, nevyjímaje moderní uspořádání na sebe kolmých ulic na Novém Městě pražském. Kompletní výčet mystérií vám zde bohužel neřekneme, neboť některá tajemství ukrytá do staveb Karla IV. ještě nebyla odhalena. Odhalíme však to největší mystérium, na které se můžete jít podívat do centra našeho hlavního města. Říká se mu Mysterium slunovratu.

Pokud chcete zažít zcela jedinečný pocit a zažít Mystérium slunovratu na vlastní kůži, pak je třeba dojít na pražské Křížovnické náměstí přesně v den letního slunovratu, nejlépe předtím, než začne slunce zapadat. Tedy přesně 21. června. Na Křížovnickém náměstí budete stát u paty Karlova mostu. Kdyby to někdo nevěděl, najdeme zde i oblouk původního zbořeného Juditina mostu.

Při západu slunce můžeme z tohoto místa sledovat, jak slunce projde třemi stěžejnými místy katedrály, které mají vyšší význam. Nejprve projde lucernou velké věže svatovítského chrámu. Ta se nachází přesně nad hrobem sv. Václava. Dále slunce pokračuje, dokud neprojde malou gotickou věžičkou svatovítské katedrály. Tam se naopak nalézá hrob sv. Vojtěcha. Následně pak slunce mizí za lodí katedrály přesně v místech, kde jsou uloženy ostatky sv. Víta. Toto mystérium má tak vzdát hold třem důležitým světcům naší historie.

Foto: BrsJvnvc / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Karlův most i Pražský hrad na jednom snímku

Karlův most byl postaven o pár metrů vedle původního Juditina mostu právě z toho důvodu, aby byl natočen ke Svatovítské katedrále právě tímto směrem a poskytl sledujícím takto unikátní podívanou. Karel IV. a jeho stavitelé tak měli toto všechno dopředu důkladně promyšleno a od svých záměrů se nesměli odchýlit. Jaký je však pravý význam mystéria staveb Karlova mostu či konkértně Mystéria slunovratu se zatím bohužel nepodařilo zjistit.

Karel IV. ale jen zdokonalil to, co bylo typické pro stavby již od období románského. V našem článku o Juditině mostu se můžete dočíst, kde dnes stojí původní mostecká věž Juditina mostu. Je zakomponována do Křížovnického kláštera. Když se postavíme do této věže, tak slunce nebude zapadat nad místem, kde jsou uloženy ostatky svatého Víta, nýbrž nad prostorem mezi katedrálou svatého Víta a bazilikou sv. Jiří. Tam se nachází náměstí, kde se vzdával hold právě korunovanému českému knížeti ještě předtím, než měly české země jako svého panovníka krále.

Všechny stavby tehdejší doby měla tak mnohdy skryté významy, o kterých dnes už většinou ani nevíme. Už totiž nevnímáme svět kolem nás tolik, jako jej vnímali naši předci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz