Hlavní obsah
Cestování

Nenápadná stezka na úpatí pražského Vítkova získává na kráse, vlak už tu nepotkáte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lopatalopez / Wikipedia Commons / CC0

Tachovské náměstí

Když se projdete po pěší stezce na úpatí Vítkova, jen málokdo z nás by dnes hádal, že se tady ještě před dvaceti lety proháněl vlak. Revitalizací okolí navíc získala na kráse a dnes tu můžete podniknout jedinečnou procházku i s dětmi.

Článek

Na této trase dříve jezdil vlak. O tom už jsme vás v jednom z našich předchozích článků informovali. Na celé této stezce byla ještě před 20 lety položena kolej a projížděl tu vlak, který mířil z hlavního nádraží na Libeň. Dnes už tu po něm nezůstala ani památka.

Celá trasa je navíc unikátní tím, že se klikatí po úpatí vítkovského kopce, lemuje staré činžovní i pavlačové domy a ústí do bývalého železničního tunelu dlouhého přes 300 metrů. Některé výhledy, které se vám cestou naskytnou, jsou naprosto unikátní. Nevidíte z nich sice historické centrum Prahy, je z nich ale patrné, jakým velkoměstem Praha ve skutečnosti je.

Během cesty si můžete odpočinout na bezpočtu laviček, které se tu nacházejí. Občas tu ale bývá velmi rušno, takže ne vždy se volné místečko najde. K dispozici je i dětské hřiště, kde se děti dokážou alespoň na chvíli zabavit, nebo několik restaurací, kde si můžete dát něco dobrého k jídlu a pití a načerpat síly na další úsek trasy.

Trasa ale nyní ještě krásnější než bývala. Došlo totiž k revitalizaci Tachovského náměstí, na kterém přibyla veřejná váha, kde se může zdarma zvážit kdokoli kolem ní prochází. Celé náměstí získalo moderní punc, avšak zachovalo si svůj osobitý ráz, díky němuž výborně splývá s okolím. Na stezku je navíc nyní možné se dostat i právě z tohoto Tachovského náměstí, což byl v posledních letech velký problém.

Foto: Actron / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pohled z pěší stezky na hlavní pražské vlakové nádraží

Stezka tak získala nový vstup z bývalé Koněnovy, dnes Hartigovy ulice. Zároveň je ale dostupná i pro lidi na druhé straně kopce. Vítkovem totiž vede tunel, který propojuje Karlín se Žižkovem a ústí právě na Tachovské náměstí. Tunel z Karlína sice stoupá trochu prudčeji, za přibližně 300 metrů se ale člověk ocitne přímo na revitalizovaném náměstí.

Protože se stezka stáčí po úpatí vítkovského kopce, byla část svahu nad stezkou proměněna v malý vinohrad, který zejména právě v oblasti Tachovského náměstí dokresluje romantickou atmosféru místa.

Není snad klidnějšího místa, kde byste mohli trávit odpoledne či dokonce celý den i s dětmi. Je tu naprostý klid. Neslyšíte jezdit žádné dopravní prostředky, neruší vás hluk turistů a obyvatel často přeplněného centra města a můžete se zaposlouchat jen do šumění stromů a pozorovat další rodiny s dětmi, cyklisty či běžce, kteří se rozhodli pro stejnou trasu jako vy.

Revitalizace Tachovského náměstí stezce náramně prospěla a udělala z ní místo pro příjemné procházky. Její návštěva stojí určitě za to, takže jestli jste z Prahy a ještě jste ji nenavštívili, tak vzhůru do toho.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz