Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: V podzemí najdeme staré domy, jeskyně, mumie, stoky i středověké sklepy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PatrikPaprika / Wikipedia Commons / CC BY-SA 30

Praha je město, které většinou obdivujeme z povrchu zemského. Další takové město ale existuje pod zemí. Takových prostor zde najdeme kilometry a každý má svůj vlastní účel. Historie některých míst sahá až do středověku.

Článek

Asi vás nepřekvapí, že v Praze můžete zalézt do středověkých sklepů v mnoha domech na Starém i Novém Městě. Těch se z dob dávno minulých zachovalo opravdu velké množství. Ale pozor. Ne vždy se musí jednat o prostory, které byly jako podzemní zamýšlené již při své stavbě.

Praha je dnes o několik metrů výše, než byla v době Přemyslovců nebo prvních Lucemburků. Postupné úpravy komunikací a vrstvení materiálu mělo za následek, že některé dříve přízemní stavby se dnes ocitají pod povrchem a už si ani neumíme představit, jak to asi tenkrát vypadalo. Navyšování terénu se liší ulici od ulice, cílem bylo, aby se centrum Prahy nacházelo víceméně v rovině.

Typickým příkladem je Staroměstská radnice. V té se můžete zúčastnit prohlídky gotických sklepů, ale jak se na prohlídce dozvíte, nejednalo se dříve o sklepy, nýbrž o stavby, které se nacházely souběžně s okolním terénem. V těchto prostorách na vás jistě dýchne kouzlo tehdejší doby.

Foto: Ondřej Kořínek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Podzemí Staroměstské radnice

V rámci akce Na den pod zem, který se v Praze pravidelně koná, můžete navštívit i další sklepení důležitých památkových budov či prozkoumat katakomby či účelně vytvořené podzemní chodby. Takové najdeme například pod Vyšehradem ve zdejších kasematách.

Foto: MONUDET / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Sál Gorlice ve vyšehradských kasematech

U Malostranského náměstí můžete pod kostelem Panny Marie Vítězné a sv. Antonína Paduánského najít důmyslný systém katakomb, kde dodnes můžete spatřit zachovalé mumie. Správné navržení těchto chodeb umožnilo uchovat tato těla po staletí.

Pod Prosekem se pak nachází systém chodeb v jeskyních označovaný jako nejrozsáhlejší podzemí v Praze. Jedná se o síť asi dvou stovek prostor, z nichž některé jsou přírodní, ale najdeme zde i krypty, odvodňovací štoly i staré kanalizační systémy.

Pokud holdujete moderní technice, otevírají se v tento den i jinak nepřístupné protiatomové kryty a bunkry, kterých pod Prahou leží desítky. Návštěva takového prostoru je příkladnou sondou do myšlení Čechů na začátku 2. poloviny 20. století.

Pak jsou tu další chodby pod Prahou, které už ve svém názvu naznačují, že to tu příliš vonět nebude. A je to pravda. Jedná se o pražské stoky. Přestože zde zažijete nepříjemný zápach, ze kterého vám nemusí být úplně nejlépe, pražské stoky jsou úžasnou ukázkou architektonického umění. Kromě několika částí stok v centru města a jejich křížení, je možné občas navštívit i starou čističku odpadních vod v Bubenči, kde sami usoudíte, že i v podzemních stokách můžete najít krásu.

Foto: Lukáš Kalista / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Stará čistírna odpadních vod v Bubenči

Za zmínku stojí i prohlídka rozsáhlých prostor, které se nacházejí pod celou Prahou a ukrývají takzvané kolektory, které zajišťují rozvod energie po celém městě. Tyto chodby mají celkovou délku 90 km, z nichž 20 km se nachází po centrem Prahy. Navštívit je možné pouze krátký zpřístupněný úsek, který začíná na Senovážném náměstí a končí ve starém sklepě domu v Celetné ulici. I když se jedná o prohlídku veskrze moderní, jistě i tyto prostory stojí za objevení.

Foto: Honza Groh / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Část kolektorové sítě pod centrem města

Praha je zkrátka plná těchto podzemních prostor. Všude pod povrchem se nacházejí známé i skryté prostory. Máte odvahu prozkoumat alespoň ta místa, která jsou veřejnosti přístupná?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz