Hlavní obsah
Jídlo a pití

Panelle e crocchè: Obyčejné a levné sicilské jídlo, které skvěle chutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Camillo / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Panelle e crocchè v žemli

Sicílie je ostrov, kde si můžeme dát spoustu delikates, které u nás prakticky ještě nikdo nezná. Mnohdy se jedná o velmi jednoduchá a levná jídla, které nás však osloví svojí orientální chutí a takřka nás přenesou na tento prosluněný ostrov.

Článek

My si dnes společně uděláme jedno z oblíbených pouličních jídel, které se nazývá panelle e crocchè (čteno panele e kroke). Recept je velmi jednoduchý a zvládne jej téměř každý. Skládá ze zpravidla ze tří komponentů. Jak název vypovídá, prvními dvěma komponenty jsou právě panelle a crocchè. Připravíme si jej přesně tak, jak ho dělají na Sicílie, neboť tento recept pochází přímo od rodilých Sicilanů a získali jsme jej na našich cestách.

Co budeme potřebovat?

Na panelle:

500 g cizrnové mouky

1,5 l vody

petrželová nať

sůl

pepř

Na crocchè:

1,5 kg pozdních brambor uvařených den předem

petrželová nať

sůl

pepř

Nejprve si připravíme panelle.

Cizrnovou mouku nejlépe prosejeme. Do hrnce si připravíme vodu, do které přidáme prosetou cizrnovou mouku. Vše pořádně promícháme, aby se nám rozpustily všechny hrudky. Přidáme sůl, pepř a nasekanou petržel podle chuti.

Hrnec dáme na plotnu a směs za občasného míchání metličkou zahříváme, dokud trochu nezhoustne, zhruba na konzistenci bramborové kaše. Celkem to zabere zhruba 30 minut. Mícháme až dokud směs nezačne probublávat. V té chvíli je mouka takzvaně uvařená a směs můžeme stáhnout z ohně.

Připravíme si nejlépe větší vál, na který horkou směs rozetřeme do souvislé vrstvy vysoké zhruba 1 cm a necháme hodinu vychladnout. Vezme kráječ na pizzu, ale můžete použít i jiné kuchyňské náčiní, a kraje celé vrstvy ořízneme, aby byly co nejvíce rovné a souměrné. Odkrojené zbytky směsi nevyhazujeme, využijeme při přípravě crocchè.

Kráječem na pizzu rozkrájíme celou vrstvu směsi na obdélníky doporučené velikosti 5 × 6 cm. Nakrájené plátky pokládáme na čistou utěrku, protože mají tendenci vypouštět vodu. A panelle máme předpřivané.

Nyní se pustíme do crocchè.

Uvařené brambory propasírujeme. Pokud nemáte přístroj na pasírování, můžete použít i jiné náčiní, ale důležité je, aby bramborová směs byla co nejjemnější. Můžete je i rozmixovat. To samé uděláme i se zbytkem směsi okrájené z panelle. Zamícháme a přidáme sůl, pepř a petrželovou nať. Znovu promícháme. Z těsta vytváříme malé šišky o délce cca 4 cm. Těsto má tendenci se lepit, proto můžeme použít trochu olivového oleje na potření rukou.

Panelle i crocchè smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Můžeme je podávat jen samotné, nebo vložíme cca 3-4 plátky pannelle a zhruba 3 šištičky crocchè do rozkrojené žemle. Na závěr nezapomene ještě jednou posolit a zakapat citróne, pro zintenzivnění chuti.

A tradiční sicilská specialita je hotová. Přejeme dobrou chuť.

Příště si připravíme sýrové arancini.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz