Článek
My si dnes společně uděláme jedno z oblíbených pouličních jídel, které se nazývá panelle e crocchè (čteno panele e kroke). Recept je velmi jednoduchý a zvládne jej téměř každý. Skládá ze zpravidla ze tří komponentů. Jak název vypovídá, prvními dvěma komponenty jsou právě panelle a crocchè. Připravíme si jej přesně tak, jak ho dělají na Sicílie, neboť tento recept pochází přímo od rodilých Sicilanů a získali jsme jej na našich cestách.
Co budeme potřebovat?
Na panelle:
500 g cizrnové mouky
1,5 l vody
petrželová nať
sůl
pepř
Na crocchè:
1,5 kg pozdních brambor uvařených den předem
petrželová nať
sůl
pepř
Nejprve si připravíme panelle.
Cizrnovou mouku nejlépe prosejeme. Do hrnce si připravíme vodu, do které přidáme prosetou cizrnovou mouku. Vše pořádně promícháme, aby se nám rozpustily všechny hrudky. Přidáme sůl, pepř a nasekanou petržel podle chuti.
Hrnec dáme na plotnu a směs za občasného míchání metličkou zahříváme, dokud trochu nezhoustne, zhruba na konzistenci bramborové kaše. Celkem to zabere zhruba 30 minut. Mícháme až dokud směs nezačne probublávat. V té chvíli je mouka takzvaně uvařená a směs můžeme stáhnout z ohně.
Připravíme si nejlépe větší vál, na který horkou směs rozetřeme do souvislé vrstvy vysoké zhruba 1 cm a necháme hodinu vychladnout. Vezme kráječ na pizzu, ale můžete použít i jiné kuchyňské náčiní, a kraje celé vrstvy ořízneme, aby byly co nejvíce rovné a souměrné. Odkrojené zbytky směsi nevyhazujeme, využijeme při přípravě crocchè.
Kráječem na pizzu rozkrájíme celou vrstvu směsi na obdélníky doporučené velikosti 5 × 6 cm. Nakrájené plátky pokládáme na čistou utěrku, protože mají tendenci vypouštět vodu. A panelle máme předpřivané.
Nyní se pustíme do crocchè.
Uvařené brambory propasírujeme. Pokud nemáte přístroj na pasírování, můžete použít i jiné náčiní, ale důležité je, aby bramborová směs byla co nejjemnější. Můžete je i rozmixovat. To samé uděláme i se zbytkem směsi okrájené z panelle. Zamícháme a přidáme sůl, pepř a petrželovou nať. Znovu promícháme. Z těsta vytváříme malé šišky o délce cca 4 cm. Těsto má tendenci se lepit, proto můžeme použít trochu olivového oleje na potření rukou.
Panelle i crocchè smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Můžeme je podávat jen samotné, nebo vložíme cca 3-4 plátky pannelle a zhruba 3 šištičky crocchè do rozkrojené žemle. Na závěr nezapomene ještě jednou posolit a zakapat citróne, pro zintenzivnění chuti.
A tradiční sicilská specialita je hotová. Přejeme dobrou chuť.
Příště si připravíme sýrové arancini.