Hlavní obsah
Aktuální dění

Polévka za 12 Kč a hlavní jídlo za 78? Takové ceny mají poslanci. A inflace se jich netýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Popo le Chien / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Že jsou jídla v poslanecké kantýně za zlomek ceny, než kolik stojí i v té nejlevnější restauraci, je všeobecně známo. Nedávno se k tomu vyjádřil i předseda hnutí ANO Andrej Babiš a uvedl některé z aktuálních cen. Inflace se kantýny zřejmě netýká.

Článek

Andrej Babiš se nedávno pustil do kritiky cen jídel a nápojů v poslanecké kantýně. Podle něj jsou nepřiměřeně nízké. Když se podíváme na ceny okolních restaurací, ceny v kantýně dosahují jen zlomku takových cen. Přitom poslanci dostávají tak vysoké platy, které má v Česku jen málokdo. A my je platíme. Nejen ty platy, ale hradíme i náklady spojené s dotacemi na levné jídlo v jejich kantýně.

Jak Andrej Babiš uvedl, nepřijde mu v pořádku, že v kantýně lze zakoupit například bramborovou polévku za 12 Kč, čočkovou s klobásou za 15 Kč, smažený sýr za 109 Kč, sekaný řízek za 105 Kč nebo vepřový řízek za 112 Kč. Proč by měli mít poslanci ke svým platům a vysokým náhradám ještě další výhody, když my už za oběd platíme kolem 200 Kč?

Ceny, které Andrej Babiš uvedl, se prakticky shodují s cenami na jídelním lístku, který minulý rok Poslanecká sněmovna zveřejnila. Jak je ale možné, že se ceny v poslanecké kantýně nezvýšily, když všude kolem stoupají ceny jídel v restauracích o desítky korun.

Podle tohoto jídelního lístku si jako předkrm můžete dát hovězí carpaccio s rukolou, kapary a parmezánem za 77 Kč, ze salátů například Caesar salát s kuřecím masem za 86 Kč. Italské těstoviny zde vycházejí kolem stovky. Například špagety aglio olio za 93 Kč, špagety carbonara za 138 Kč. Dále 150 g hovězího tataráku s topinkami za 145 Kč nebo pikantní kuřecí nudličky s bramboráčky za 110 Kč.

Poslanecká kantýna má zřejmě tajný recept na to, jak bojovat s inflací, protože největší zdražování, které pociťujeme právě za uplynulý rok, se jí zřejmě vyhnulo. Ceny se prakticky nezměnily. Tak kdo to platí?

Podle informací z roku 2012 nás už v té době stál provoz takové kantýny 46 milionů Kč ročně. Vzhledem k neměnným cenám se kantýna buď naučila se svěřenými penězi skvěle hospodařit, nebo bude tato částka již mnohonásobně vyšší. A tyto peníze samozřejmě opět hradíme z našich kapes my.

Ze svých platů, kterými poslanci disponují, by klidně mohli každý den navštěvovat ty nejluxusnější restaurace. Vždyť základní plat poslance je přes sto tisíc, konkrétně 102 338 Kč. A to je pouze základní plat, ve kterém není zahrnuto procentuální zvýšení platu na základě funkcí, které k poslaneckému mandátu dále vykonává, náhrady za reprezentaci či náhrady za dopravu do zaměstnání.

Ať byly důvody Andreje Babiše ke zveřejnění informací o cenách kantýny jakékoli, rozvířily debaty o tom, zda už toho skutečně není moc. V době, kdy roční inflace stoupá až k desítkám procent, udržovat uměle nízké ceny pro poslance a hradit to ze státního rozpočtu, jehož schodek je momentálně rekordní? Vždyť jen za únor dosáhl schodek státního rozpočtu pro rok 2023 neuvěřitelných 120 miliard korun. Není na čase se zamyslet?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz