Hlavní obsah
Cestování

Sicilské Palermo: Další pětice z 15 míst, která musíte vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Archiepenzolo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled od moře na Palermo a horu Monte Pellegrino

Palermo je přímo kouzelné město, které toho skrývá víc, než si myslíte. To jsme vám ostatně dokázali už v minulém článku, kde jsme vám představili prvních pět z TOP 15 Palerma. Nyní nás čeká další pětice.

Článek

6. San Giovanni degli Eremiti

Foto: dalbera / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Kostel San Giovanni degli Eremiti

Tento kostel je jednou z nejhodnotnějších palermských památek, i když se to tak na první pohled nemusí zdát. Je ze 12. století, a tak nám trochu může svým vzhledem připomínat turecké mešity nebo jiné domy z této oblasti. A ona to bude tak trochu pravda. Kostel je postaven v byzantském slohu, a to právě kvůli častému mísení evropské a arabské kultury na území Sicílie.

Kostel jako takový není úplně v nejlepším stavu, ale své kouzlo si zachovává. Stačí se projít kolem něj a v klidných zahradách jej obdivovat. Pár místností můžete navštívit i uvnitř kostela, ale většinou se jedná o prázdné místnosti. I tak ale máte pocit, že jste se přenesly o několik staletí zpět.

Foto: Jean-Pierre Dalbéra / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Rajský dvůr kostel San Giovanni degli Eremiti

Foto: Rolf Dietrich Brecher / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pohled na část rajského dvora kostela San Giovanni degli Eremiti

V tuto chvíli si každý návštěvník řekne, že je to sice zajímavé místo, ale rozhodně od toho čekal víc. Nebojte. To největší překvapení na nás teprve čeká. Vyjděte za kostel do klášterní zahrady, na tzv. rajský dvůr. Spatříte něco monumentálního, co už zase dlouho neuvidíte. Místo tak romantické a dýchající středověkem. Pro mladé je to navíc místo, kde se dají pořídit jedny z nejlepších selfie fotek v Palermu. A ty vám bude každý závidět.

Přímo naproti kostel San Giovanni degli Eremiti se nachází malé bistro s pár plastovými stolečky na ulici. Na první pohled nic moc, ale zkuste tam zajít a něco ochutnat. Od typických italských arancin, rýžové koule plněné masem a sýrem, přes pizzety až po sladké croissanty. Těm se tady říká cornetto. Ač je sice croissant mezinárodní označení, tady vám ho rozumět nebudou. Ty sladké croissanty jsou naplněný různými krémy od vanilkových přes pistáciové až po čokoládové. Nebudete vědět, který si máte dát dřív. Vymačkají vám tu šťávu z čerstvého ovoce. To všechno za velmi nízké ceny i na naše domácí poměry. Název bistra je velmi jednoduchý a téměř totožný s názvem kostela. Jedná se o Focacceria San Giovanni degli Eremiti.

7. Zisa

Foto: Matthias Süssen / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Palác Zisa

Asi se vám bude zdát, že většina památek je v Palermu ze 12. století, a nebudete se mýlit. Ano, skutečně. V tomto období bylo postaveno mnoho z monumentů, které jsou dodnes dominantami Palerma. Jednou takovou dominantou je zámek či palác, kterému se říká Zisa.

Nenajdete ho přímo v centru, ale není nutné kvůli němu cestovat někam daleko. Samotný název je odvozen z arabského slova, které znamená drahocenný. A drahocenné bylo i toto místo. Jedná se sice o skromný palác, který však obklopují zahrady podobné těm ve Versailles. Samozřejmě jsou mnohem menší a skromnější. Jsme přeci uprostřed města. Považují se však za první zahrady tohoto typu, které se staly velmi oblíbené v pozdější době a zejména ve Francii.

Foto: Matthias Süssen / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Palác Zisa se svými zahradami

Palác samotný jsou opět prakticky jen holé zdi, ale i tyto holé zdi mají v sobě něco zvláštního. Navíc architektonický styl, který v sobě má opět trochu toho arabského, se nikdy neokouká. Více času však jistě strávíte v zahradách a budete si užívat klid, který můžete nalézt i v tak neklidném městě

8. Kapucínské katakomby

Foto: Rolf Dietrich Brecher / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Mumifikovaní mniši v kapucínským katakombách v Palermu

Naprosto fascinující jsou palermské katakomby. V unikátním prostoru zde objevíte přes 8000 koster a 1000 mnohdy velmi zachovalých mumií, které jsou oblečeny do toho, v čem byly pohřbeny. A neleží, jsou postaveny podél celé trasy, kterou v těchto katakombách můžete projít. Občas se vám tak může zdát, že vás jejich pohledy sledují.

Katakomby najdete pod kapucínským klášterem a nachází se zde od 16. století. Nabízí vám možnost nahlédnout na způsob konzervování těl takřka před půl tisíciletím. Z neskutečné práce tehdejších konzervátorů, kapucínských mnichů, vám bude běhat mráz po zádech. A pozor! Mají tu ještě jeden unikát.

Nejprve se zde konzervovali pouze mniši, ale později si sem své zemřelé blízké nechávaly pohřbívat i prominentní osoby z Palerma a okolí. A právě poslední pohřbená osoba v těchto katakombách je dodnes předmětem obrovského zájmu. Byla sem umístěna v roce 1920 a jde o mumii 2leté Rosalie. Její otec byl natolik zdrcen z její smrti, že požádal tehdejšího balzamovače, aby jeho dceru zachoval na věčné časy. A to se mu povedlo. Holčička i po více jak 100 letech vypadá jako živá, jako by pouze spala.

Foto: Maria lo sposo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Mrkající holčička v kapucínských katakombách v Palermu

Když se na její tělo budete dívat, bude se vám zdát, že mrká. Otevírá a zavírá své malé oči. Dlouho byl tento jev záhadou, která byla odborníky vysvětlena tak, že se jedná pouze o optický klam a lom světla. Záleží z jakého úhlu se na děvčátko díváte. Z jednoho místa se vám bude zdát, že mám oči zavřené, z jiného místa zas, že je otevřela.

9. Teatro Massimo

Foto: Jean-Pierre Dalbéra / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Teatro Massimo v Palermu

V době svého otevření, v roce 1897, se jednalo o třetí největší operní budovu v Evropě. Jakmile se před tuto budovu postavíte, takřka se vám podlomí kolena. Vysoké sloupořadí je fascinující za dne i při svém osvícení za tmy. Pokud budete v Palermu zrovna v době, kdy bude umožněna prohlídka vnitřních prostor opery, neváhejte ani chviličku. Interiér Teatro Massimo je opravdu pompézní.

Komu by se budova zdála povědomá, tak je skutečně možné, že už jste ji viděli. Stala se totiž dějištěm jedné velmi důležité scény ve filmové trilogii Kmotr, který se z části natáčel právě tady v Palermu a jeho okolí.

Uniklo vám první pět tipů z Palerma? Tady jsou!

10. Obchodní dům Rinascente

Na rohu náměstí Piazza San Domenico se nachází moderní obchodní dům Rinascente. Najdete v něm parfumerii i módní oděvy světových jmen. A proč vám o tomto obchodním domě vyprávíme? Kvůli parfému od Armaniho nebo kabelce od Gucciho to jistě nebude. Na střeše tohoto obchodního centra se nachází kavárna a restaurace, která vám odhalí nádherné pohledy na město.

Vyjedete-li až úplně do nejvyššího patra obchodního centra Rinascente, můžete se posadit a dát si výbornou kávu v kryté části této provozovny. To by ale byla škoda, protože můžete jít na terasu a vychutnat si svůj oblíbený nápoj s nádherným výhledem takřka na celé město i na hory, které ho obklopují. Je to vskutku nezapomenutelný zážitek.

Foto: Trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled na náměstí San Domenico s kostelem. Vlevo vyhlídková terasa kavárny v nejvyšším patře obchodního domu Rinascente

Nejvíce můžete obdivovat pohled na náměstí San Domenico přímo pod vámi, kde se nachází i stejnojmenný kostel. A vy se na této terase ocitnete v jeho těsné blízkosti. Terasa s ním totiž prakticky sousedí. Je to místo k odpočinku, k obdivu, ale i ke krásným fotkám, které z této dovolené zkrátka musíte mít. A ceny se v této kavárně takřka neliší od cen jakékoli jiné kavárny ve městě.

Doufáme, že se vám další pět zajímavostí z Palerma líbilo a že jste opět o krůček blíž tomu toto město navštívit. Příště se podíváme na pět posledních míst, která jsme pro vás v Palermu vytipovali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz