Hlavní obsah
Cestování

Sicilské Palermo: Naposledy za 15 místy, která musíte vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Holger Uwe Schmitt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Piazza Bellini s kostely La Martona a San Cataldo

Už jsme vám ukázali celkem 10 míst, která v Palermu určitě nesmíte vynechat. A byla to opravdu síla. Dnes vám ukážeme poslední pětici, ale stejně to zdaleka nebude všechno. Svoje oblíbené místo si v Palermu najde každý. A nemusí být z TOP 15.

Článek

Tomuto náměstí se také někdy přezdívá náměstí kostelů, protože na něm můžeme najít hned několik architektonických skvostů z velmi odlišných kultur, která jak už jistě víte, se tu v Palermu neustále mísily.

Foto: Matthias Sussen / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér kostela La Martorana

Foto: Matthias Süssen / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér kostela San Cataldo

Z doby normanské epochy zde nalezneme kostel Santa Maria dell’ Ammiraglio, kterému se jednoduše říká La Martorana. Je ze 12. století, stejně jako většina palermských skvostů. Mísí se v něm byzantské, normanské a barokní prvky. Určitě jej navštivte a běžte se podívat i dovnitř. Jeho interiér je opravdu nádherný, originální a dechberoucí.

Dále tu najdeme další normanský kostel San Cataldo. Ten je směsicí byzantské architektury a prolnutím normanské a arabské architektury. Pochází ze stejného století jako La Martorana a nachází se v jejím těsném sousedství. Jeho interiér je sice holý, ale o to více vás uchvátí kamenné zdi, které ve vás mohou vyvolat až tajemnou atmosféru.

Podívejte se i na předchozí pětici z TOP 15 Palerma

Na náměstí je k vidění i kostel svaté Kateřiny, který je čistě barokní. Může nám tak připomenout barokní kostely v Čechách, kterých tu máme opravdu velmi mnoho. Nenechte se ale opět zmást jeho jednoduchostí z vnějšku, kde skoro splývá s okolní zástavbou. Běžte dovnitř a zažijete něco, co vám opravdu vyrazí dech. Rozhodně to stojí za to.

Foto: Ralf Steinberger / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Interiér kostela sv. Kateřiny

12. Qanat

Qanat najdete pod Palermem. Jedná se o naprostý unikát. Spleť kanálů, které jsou navrženy tak, aby přiváděly vodu na povrch a pak dále do města, se nachází pod celým městem. První část kanálů byla postavena již za arabské nadvlády, pro stavbu kanálu bylo totiž využito perské techniky. Zbývající části byly dostavěny později. Systém byl hotový v době, kdy byli v Palermu Normané. Kromě zásobování města pitnou vodou, sloužily tyto kanály pro zavlažování polí a zahrad a k naplnění četných potoků a jezer královského parku. Voda z těchto kanálů byla vedena i do zahrad paláce Zisa, o kterém jsme vám psali již v minulé části tohoto článku.

Foto: Archipenzolo / Wikipedia Commons / volné dílo

Palermský Qanat

Pokud se rozhodnete pro prohlídku, speleologové vás vezmou do tří přístupných kanálů a provedou vás jimi s velmi zajímavým komentářem. Vchod do kanálů je v areálu palermské psychiatrické léčebny vedle bývalého jezuitského kláštera.

Foto: Civa61 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled na část přístavu se zámořskými loděmi

Určitě nevynechejte ani Palermský přístav. Projděte se po promenádě kolem soukromých výletních jachet, ale obdivujte i velké zámořské parníky. Navštivte jednu z mnoha rybích restaurací, které se zde po pobřeží vedle přístavu táhnou a ochutnejte některý z typických rybích pokrmů, které vám připraví jen zde.

Foto: trolvag / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Denní trhy na La Vucciria

Vucciria je jeden z dalších palermských trhů, po trhu Ballarò ten nejvyhlášenější. Na Ballarò ale nenajdete jen pouliční jídlo, ale specializuje se zejména na prodej ovoce, zeleniny, dalších potravin a jiného zboží. Vucciria je však primárně zaměřena na stravování. Najdete zde nespočet grilů, kde vám připraví typické palermské speciality, můžete si dát smažené chobotnice, čerstvé ústřice, grilované krevety. Prakticky cokoli, co hrdlo ráčí.

Přes den je tu poměrně klid a místo vypadá jako obyčejný trh. Ale čím více se blíží večer, tím je tu živěji. Večer je Vucciria místem setkání sicilských občanů, kteří zde večeří a pak se začínají bavit u vína, piva a dalších alkoholických i nealkoholických nápojů. Můžete se tak i vy zapojit do pravé italské zábavy a třeba si zatancovat s ostatními Sicilany na tomto náměstíčku.

Foto: Dedda7 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vstup do palermské botanické zahrady

Pokud toužíte po něčem klidnějším, tak jen pár kroků od moře objevíte v Palermu tzv. Orto botanico di Palermo, což je botanická zahrada. V žádném případě ale neočekávejte botanickou zahradu jako máme třeba v Praze. Zde najdete úplně jiné rostliny i plodiny. Pod gigantických fíkusem se musíte vyfotit, protože tahle fotka bude prostě jedinečná.

Samozřejmě zde naleznete i spoustu skleníků, z nichž je většina lehce laděna do antické podoby. Najdete zde tak sochy starých učenců a římských bohů. Zahrada je kromě prohlídky velmi vhodná k dopřání si trochu klidu a rozjímaní v tomto nádherném parku. Ani toto místo nevynechejte.

Foto: tato grasso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Kořeny gigantického fíkusu

No a jsme na konci. Tady naše TOP 15 míst Palerma končí. Doufáme, že jsme vám alespoň trochu naladili do dovolenkové atmosféry a že si jako destinaci své příští dovolená možná zvolíte i toto krásné město.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz