Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Učitelé a dva měsíce prázdnin? Ani náhodou. Mají méně a dovolenou si nemohou vybrat, kdy chtějí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Max Fischer / Creative Commons / pexels.com

V nedávné době jsme zaznamenali články o tom, jak si učitelé užívají dva měsíce prázdnin, kdežto obyčejný Čech si musí vystačit se čtyřmi či s pěti týdny dovolené. Ale ono je to všechno trochu jinak. Učitelé jsou na tom mnohdy mnohem hůře.

Článek

Dva měsíce dovolené neboli osm týdnů o letních prázdninách a spousta dalšího volna během prázdnin ve školním roce. Tak smýšlí o učitelích mnoho Čechů. Je to závist nebo jen pocit nespravedlnosti? Těžko říci. Jasné ale je, že takoví odsuzovatelé se nad touto problematikou vůbec nezamýšlí a odsuzují pouze na základě čísel, která mají zažitá, nebo je někde slyšeli. Učitelé určité nemají dva měsíce dovolené. Jejich dovolená má ale ještě další svízele. Po konci školního roku musí trávit ještě několik dní ve škole. Archivují a bilancují. Ano, tento režim je určitě volnější, než když musí každý den vyučovat a připravovat mladé žáky a studenty na zvládnutí jejich učebního oboru. Práce to ale je a nelze ji ignorovat.

Zrovna tak musí učitelé nastoupit do školy ještě dříve, než začne další školní rok. A zase se jedná řádově o dny, leckdy o několik dnů. Učitelé připravují sebe i školu na opětovný návrat studentů do lavic. Diskutují s ředitelem a dalšími činnými osobami školy plán výuky, diskutují se změny, ke kterým od nového školního roku dochází, a plánuje se spousta dalších věcí. Opět nejde rozhodně o čas strávený nic neděláním. Když to spočítáme, tak se těmito vedlejšími povinnostmi zkrátí propíraná učitelská dovolená v průměru o 14 dnů. A to už je znát. Že ale mají učitelé stále větší množství dovolené, než většina pracujících v Česku? Ano, ale má to své podstatné svízele.

Kdy si mohou učitelé takovou dovolenou vybrat? No o prázdninách, v červenci a v srpnu. Jinou možnost nemají. Jezdit na dovolenou se svými rodinami tak musí v měsících, které jsou často nejnáročnější na finance. A ne každému se dovolená v létě hodí. Ano, učitelé mají kromě letních prázdnin ještě značné množství volných dnů během školního roku, kdy mají děti další prázdniny. Co když ale potřebují dovolenou, ať už je její účel jakýkoli, mimo tyto termíny? Pak může nastat problém.

Vybrání takové dovolené je možné pouze po dohodě a z benevolence konkrétního ředitele školy. A těm se do toho ze zcela očividných důvodů nechce. Pokud totiž učitel absentuje během školního roku, musí škola zařídit suplování jeho hodin, tedy náhradního učitele, který za toho chybějícího hodiny odučí. Studenti by jeho absencí neměli být na výuce nijak ochuzeni. To s sebou samozřejmě nese další výdaje na zaplacení oněch suplovaných hodin.

Učitelé tak mají o letních prázdninách méně volna, než se na první pohled může zdát. Prázdniny ve školním roce jsou pro ně často plné oprav testů, které nestihli v běžném pracovním týdnu. A to víme z vlastní zkušenosti. Od všech kolem pak musí navíc poslouchat, že po celý rok vlastně skoro nic nedělají, odučí týdně pár hodin, jinak mají volno a v létě se dva měsíce flákají. Skutečně si myslíte, že je to tak? Není na čase uznat, že učitelé jsou právě těmi, kteří mají formovat naše děti a tím i celou naši budoucnost? Vždyť právě mladá generace je ta, která za pár let povede celý tento stát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz