Hlavní obsah
Názory a úvahy

Učitelé se nepředřou, ale nevyplatí se jim učit na školách. Mohou si vydělat i násobky svých platů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fauxels / Creative Commons / pexels.com

Jistě jste zaznamenali stížnosti učitelů na jejich nízké platy, případně si i postěžovali na rozsah jejich pracovních povinností, které počtem hodin značně přesahují standardní pracovní týden. Jak je to ale skutečně?

Článek

Tento článek vznikl částečně jako reakce na jiný článek publikovaný předčasem na platformě Seznam Médium s názvem Kolik hodin za týden skutečně odpracuje český učitel? od autora Tajný učitel. V něm autor rozebírá několik úrovní pedagogické práce. Nejprve se zaměřuje na počet skutečných vyučovacích hodin, které pedagog za týden odučí. Ano, je to opravdu mezi 20 až 23 hodinami týdně. Co autor opomenul zdůraznit, je to, že se nejedná o skutečné hodiny, nýbrž právě o hodiny vyučovací. Je tedy třeba zdůraznit, že taková vyučovací hodina trvá 45 minut.

Dále zde autor hovoří o přípravě pedagoga na výuku. I to je nesmírně důležitá součást celého výukového procesu, avšak učitelé se na své hodiny připravují jen zpočátku své praxe. Během dvou třech let svého zaměstnání si připraví většinu testů prakticky pro všechny ročníky, dále schémata vyučovacích hodin, zadání i řešení domácích úkolů, osvojí si i způsob výuky jim vlastní. Pak už se na hodiny připravovat prakticky nemusí, respektive stačí strávit pár minut s lehkým doladěním detailů, uzpůsobit různé přesahy hodin a je hotovo.

To by, a mluvím z vlastní zkušenosti, mělo být samozřejmostí. Pokud to učitel během pár let nezvládne, pak je něco špatně a možná není ve škole na tom správném místě. Jediná věc, která byla, je a bude žroutem času českých učitelů, je opravování testů. Co si ale budeme povídat, když je učitel šikovný, vytvoří si testy tak, aby jejich opravení bylo hotové za pár minut. To je prostě fakt.

Učitel by tedy s veškerým nasazením neměl výukou a přípravou na hodiny strávit 40 nebo i více hodin, ale podstatně méně. První roky praxe je však samozřejmě třeba počítat s přesným opakem. Časová náročnost v učitelství se také samozřejmě liší podle vyučovaného předmětu. Některé předměty jsou na přípravu a případné opravy jednodušší, jiné složitější. Když budu učit češtinu a cizí jazyk, budu opravovat testy neustále, mám hodně přípravy. Pokud ale budu učitelem zeměpisu a tělocviku, tak opravím jednou za dlouhý čas jeden zeměpisný test. To je prakticky vše.

Nechci, aby tento článek vyzněl, že si nevážím učitelské profese. Právě naopak. Je logické, že pokud stojí učitel 45 minut před žáky a předává jim své vědomosti a zkušenosti, mimo to je formuje a připravuje do života, že by neměl mít standardní pracovní dobu jako běžní zaměstnanci jiných profesí. Aby byl motivován stále ke skvělým výkonům, je potřeba, aby jeho hodinová vytíženost byla nižší, to je v pořádku.

A co se týká nízkých platů? Tyto stížnosti slyším od učitelů, co jsem na světě. Jedná se o jedno z nejdůležitějších povolání, které je permanentně podhodnoceno. No, co na to říci? Pokud se to některému z učitelů nelíbí a nedělá svou práci z lásky, pak by měl zkusit třeba kurzy. Na těch si vydělá mnohem víc i jako najatý lektor. Pokud si otevře vlastní kurz, pak se jeho příjmy mohou šplhat do závratných výšin. S každým dalším studentem totiž jeho zisk exponenciálně roste.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz