Hlavní obsah
Lidé a společnost

Už je nás přes 8 miliard a Čína dávno není nejlidnatějším státem. Evropanů ubývá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sklei / Creative Commons / pexels.com

Doby, kdy jsme se ve škole učili, že je nás 6 miliard, mladší ročníky 7 miliard, jsou dávno pryč. Svět je dnes doslova přelidněn. Celosvětová populace totiž nedávno překročila hranici 8 miliard.

Článek

Už když se ve škole vyučovalo, že na Zemi žije 6 miliard lidí, mluvilo se o tom, že takový počet je pro naši planetu doslova neudržitelný. Jenže uběhlo sotva třicet let a Země zažila doslova enormní nárůst populace. Za tu dobu totiž stoupl počet jejich obyvatel o třetinu. Nedávno tak byla pokořena magická hranice 8 miliard, v současnosti se jedná konkrétně o 8 miliard a 5 milionů lídí dle údajů k dubnu letošního roku, aktuálnější informace z května uvádějí dokonce více než 8 miliard a 100 milionů.

Ještě donedávna byla nejlidnatějším státem na Zemi Čína. Jenže v loňském roce své prvenství ztratila, když ji překonala Indie. Zatímco loni byl ale rozdíl mezi Indií a Čínou jen 3 miliony obyvatel, letos už vede Indie o více než 16 milionů. Zatímco v Číně totiž počet stagnuje, lépe řečeno mírně ubývá, oproti loňskému roku se jedná o úbytek 0,03 %, počet obyvatel Indie od loňského roku stoupl o téměř jedno procento, konkrétně o 0,92 %.

Čína má dnes zhruba 1,425 miliardy obyvatel, zatímco Indie 1,441 miliardy. Tyto dvě země tak dohromady tvoří více než třetinu všech obyvatel naší planety. Na třetím místě se v lidnatosti dlouhodobě drží Spojené státy americké s celkovým počtem 341 milionů obyvatel.

Zajímavý je i pohled na míru růstu počtu obyvatel jednotlivých států. Zde s přehledem vede Afrika. Největší čistý přirozený přírůstek má Sýrie, tam sahá až na 5 % ročně, dále pak Niger nebo Demokratická republika Kongo.

Statistiky webu Worldpopulationreviews nám umožňují i náhled do minulosti. Současnou situaci tak můžeme srovnat i s rokem 1980, kdy byl celkový počet obyvatel na Zemi jen 4,3 miliardy lidí. V té době počet obyvatel Číny teprve atakoval 1 miliardu a Indie měla necelých 700 milionů obyvatel. Jejich počet se tak v Indii za 44 let více než zdvojnásobil. Pozadu ale nejsou ani USA, za stejnou dobu počet obyvatel tohoto státu vzrostl o více než polovinu.

Průzkum také říká, že počet obyvatel v Evropě stagnuje. Za posledních 44 let přibyl například v Česku necelý čtvrt milion obyvatel. Rychlost, se kterou přibývá obyvatelstvo Evropy, nemá šanci se vyrovnat tempu růstu jiných oblastí, zejména Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Podíl Evropanů na celosvětové populaci se tak bude i nadále zmenšovat. V některých evropských státech obyvatel dokonce ubývá. Patří k nim Slovinsko, Německo, Itálie, Řecko i Chorvatsko. Naprosto největší meziroční úbytek obyvatel eviduje Maďarsko a Slovensko ve výši 1,59 %, Polsko 1,96 % a Moldávie více než 3 %.

Planeta Země začíná být z extrémního množství obyvatel vyčerpaná. My Evropané se pak pomalu stáváme cizinci na našem vlastním kontinentu. A prognózy, které web představuje, také nejsou úplně růžové. Evropanů bude i nadále ubývat a na planetě Zemi by podle odhadů podložených současnými populačními trendy mělo žít v roce 2050 přes 9,5 miliardy lidí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz