Hlavní obsah
Lidé a společnost

Večer světel v pražských Stínadlech rozsvěcuje uličky Starého Města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Abby Kihano / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Staré Město pražské nebo alespoň jeho část si dosud zachovala tajemný ráz, který popisoval Jaroslav Foglar ve svých dílech o Rychlých šípech. Jednou za rok se navíc tato místa nádherně rozsvítí.

Článek

O tom, kde leží místa, která Jaroslava Foglara inspirovala k vytvoření legendárních Stínadel, se léta vedou spory. Někdy se objevují i spekulace o tom, že to mohla být Roudnice nad Labem nebo dokonce Brno. Jedno je ale jisté. Svou inspiraci objevil Foglar alespoň z části v uličkách Starého Města. Jedná se o takzvanou Haštalskou čtvrť, kterou dnes sice na mapě nenajdeme, ale rozkládá se v okolí Haštalského náměstí. Je zde několik uliček, které jsou pro příběhy mladých hrdinů jako stvořené.

Z Haštalského náměstí se tak můžeme dát úzkými uličkami, mezi které bez pochyby patří Anenská ulice, Řásnovka nebo na počest Foglara pojmenovaná ulice Ve Stínadlech. Dále sem pak patří ulice kolem Obecního dvora. Právě tady ještě stále najdete tu pravou atmosféru, jakou Foglar otiskl do svých knih. A věční obdivovatelé jeho díla tato místa pravidelně navštěvují.

Jednou za rok se v těchto místech pořádá speciální akce, která sdružuje ty, kterým Foglarova díla učarovala, ale i ty, kteří jen chtějí zažít uličky Starého Města tak trochu jinak. Kdy se konal první ročník této akce, už asi nikdo nespočítá, ale v roce 2023 to bylo minimálně po třicáté. Koná se pravidelně v zimě vždy 17. prosince. Je to sice zcela netradiční období na konání venkovní akce, ale má svoji symboliku. Tento den v roce 1938 totiž vyšel první kreslených příběh o Rychlých šípech, který byl otištěn v Mladém hlasateli.

Většinou se tato akce koná u postranního vchodu do kostela sv. Haštala. Návštěvníci akce si s sebou přinesou svíčku nebo lampion, kterou pak společně zapálí. Náměstí se tak promění ve shluk malých světýlek, které za tmy navodí ještě tajemnější atmosféru. Do pamětních listů se pak účastníci zaznamenávají razítkem. Je to odkaz, který nám tady po legendárním autorovi zůstal. A stále ještě v uličkách Starého Města dostává tu pravou atmosféru.

Milovníci Foglara a jeho Rychlých šípů, kteří se akce nemohou zúčastnit, mohou vzpomenou toto bratrstvo alespoň symbolicky. V tento den se mezi 17. a 21. hodinou dává za okna světélko ve formě svíčky či lampionu. Zkuste se někdy večerní Prahou 17. prosince projít a možná vás překvapí, kolik svíček a lampionů za okny svítí.

Tímto dnem se sice připomíná první příběh Rychlých šípů, navazuje ale přímo na pasáž z Foglarova díla, kde by se svíčkou či lampionem ve výroční den měla oslavovat památka prvního odporu stínadelské mládeže.

Procházka těmito místy je vskutku nádherná. Svou atmosféru má i za dne, za tmy však dostává zcela jiný rozměr. Až tudy někdy půjdete, zkuste si vzpomenout, že možná právě tudy se Jaroslav Foglar procházel, když se mu v hlavě rodil příběh Rychlých šípů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz