Hlavní obsah
Umění a zábava

Všechny jsem varoval ohledně pokut v Chorvatsku, nakonec jsem ji dostal v Itálii já

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay, zdroj: Pexels

Internet se už pár týdnů hemží nejrůznějšími články o dovolené v Chorvatsku. Rozebírají se vysoké ceny i často nesmyslné pokuty. Chorvatsko ale není jediným dovolenkovým rájem Čechů. Je jím i Itálie. A i tam se porušování pravidel nemusí vyplatit.

Článek

Náš známý byl v posledních týdnech chodící encyklopedií nepříjemností, které se člověku v Chorvatsku můžou stát. Kudy chodil, tudy každého varoval. Začalo to rezervací lehátek na pláži, kdy za přehození ručníku přes takové lehátko můžete dostat tučnou pokutu. Když se objevily zprávy o pokutách za plavky či bikiny ve městě, tak to byla voda na jeho mlýn.

Neustále za každým chodil a vyzvídal, kam jede letos na dovolenou. Kdykoli mu někdo odpověděl, že do Chorvatska, spustil svůj monolog o tom, jak je Chorvatsko příšerné, že by tam nikdy nejel, že je tam draho a co vše vás na takové cestě může potkat. Zkrátka působil jako taková černá kronika.

Varoval i před pokutami za kufr, který, když po některých městech přesouváte po staré dlažbě, vytváříte tak hluk, za který můžete být pokutováni. Jednalo se o nové chorvatské pravidlo platící v té době sotva pár dnů, a tak se dalším pomlouváním Chorvatska nestyděl obtěžovat každého.

Když jsme se ho zeptali, kam jede on na dovolenou, když Chorvatsko takto haní, odpověděl, že on jedině do Itálie. Souhlasně jsme přikývli. Itálie je nádherná země a i já ji mám mnohem radši než Chorvatsko. Moře, gastronomie, mentalita, památky. Zkrátka i pro mě velmi příjemná destinace.

Pak jsme našeho známého pár dnů neviděli. Hádali jsme, že se právě nachází v oné slunné Itálii. Když jsme ho asi po deseti dnech potkali, neřekl o Chorvatsku ani slovo. Vyzvídali jsme, proč najednou taková změna, ale předpokládali jsme, že se tou strávenou dovolenou prostě jen trochu uklidnil. Jenže pak se pustil do pomlouvání Itálie.

Dodnes si přesně pamatuji tu větu, kterou řekl: „Všechny jsem varoval ohledně pokut v Chorvatsku a nakonec jsem ji v Itálii dostal já.“ Neubránili jsme se smíchu. Pravda, bylo to trochu škodolibé. Stejně jsme ale nemohli pochopit, za co mohl pokutu v Itálii dostat, když všechny zásady a pravidla znal. A to snad u všech evropských zemích.

Při návštěvě Sorrenta ale dle jeho slov bylo takové vedro, že si sundal tričko a exkurzi po tomto městě absolvoval nahoře bez. A právě za toto chování dostal onu zmíněnou pokutu. Bylo to v přepočtu kolem dvanácti tisíc korun.

Zákaz chození po městě v bikinách nebo v plavkách se totiž vztahuje i na muže. A nemusí to být zrovna v plavkách. V některých italských městech je pro muže zakázáno si sundat byť jen svrchní oděv. Tak se mějte na pozoru i vy. Taková lapálie totiž může často znepříjemnit celou dovolenou. Naštěstí nás internetové servery o těchto zákazech včas informují, takže nebývá problém se jim úspěšně vyvarovat.

Myslíme, že s pomlouváním Chorvatska náš známý přestal nadobro, ale jsme zvědaví, kam pojede příští rok a o jakých zákazech nám zase poví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz