Hlavní obsah
Aktuální dění

Vyšehradský železniční most je chráněnou památkou, přesto bylo rozhodnuto, že půjde k zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Enfo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vyšehradský železniční most na Výtoni

Vyšehradský most přes Vltavu je starý více jak 120 let a je chráněnou kulturní památkou. Původně měl být rekonstruován. Jenže nyní bylo rozhodnuto o jeho demolici a výstavbě nového moderní mostu. To se ale nelíbí Pražanům.

Článek

Historie mostu sahá až do počátku 20. století, kdy byl postaven mezi léty 1900 a 1901. V současné době je nenahraditelnou železniční spojkou mezi levým a pravým břehem Vltavy. Vlaky ze stanice Praha-Hlavní nádraží projíždějí centrem města, kolem zrušené vlakové zastávky Praha-Vyšehrad a přes tento železniční most najíždějí do stanice Praha-Smíchov. Kromě dvoukolejné železnice je na mostě i lávka pro pěší. Pohodlně se tak dostaneme z Výtoně na protější stranu vltavského břehu.

Foto: Enfo / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Panoramatický pohled na vyšehradský železniční most, v pozadí například Pražský Hrad, Petřín…

Od roku 2004 je tento most kulturní památkou. Po roce 2015 se však začíná mluvit o jeho dezolátním stavu, který je třeba začít v co nejbližší době řešit. Nejpřijatelnějším řešením se zdá jeho oprava spolu s rozšířením na tříkolejnou trať, která by vytížené pražské dopravě trochu odlehčila. Projekt se však setkává s nepochopením a kritikou, zejména kvůli narušení vzhledu původního mostu a zničení jeho historické hodnoty. A tak je od projektu upuštěno a dále se mluví pouze o jeho rekonstrukci.

Foto: Petr S. / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Železniční most přes Vltavu, v pozadí Vyšehrad

Celý projekt opravy mostu by měl být dražší, než most zbourat a postavit nový, ale i tak, vzhledem k nevoli Pražanů, se přistupuje k tomuto řešení. Zlomovým rokem je rok 2018, kdy město a Správa železnic přicházejí s tím, že most není možné opravit. Jedinou možností je most zbourat. Jediné, co by mělo zůstat, jsou mostní pilíře, na kterých bude vystavěn nový moderní most.

Velká část obyvatel Prahy je v šoku. Bojí se, že tímto zásahem se navždy změní místo v okolí Výtoně a nenávratně bude narušeno i celkové panorama Prahy. A mají pravdu. Výstavbou nového mostu se tu všechno změní, avšak kdo může rozhodnout, zda se bude jednat o změnu k lepšímu, nebo horšímu?

Projekt nového mostu byl svěřen firmě 2T engineering, s.r.o. Tato společnost přišla se zajímavým plánem na tříkolejný most, kde bude i lávka pro pěší, dokonce po obou stranách mostu. Na Výtoni navíc přibyde železniční zastávka Praha Výtoň, která bude prakticky napojena na tramvajovou síť, což by cestujícím mělo usnadnit dopravu po Praze. Mostní oblouky výtoňského předmostí by měly být proměněny v restaurační zařízení. Plánuje se i čekárna.

Foto: 2T engineering

Vizualizace: Panorama Prahy s novým mostem na Výtoni

Foto: 2T engineering

Vizualizace: Smíchovská promenáda s pohledem na nový most, v pozadí Vyšehrad

Projekt je sice pojat velmi moderně, zároveň však zůstává v intencích původního mostu a snaží se být jeho důstojným nástupcem. Místo samotné i Praha se tímto zásahem jistě změní, ale dle předložených plánů to bude s největší šetrností a pokorou k jeho předchůdci. Nový most odlehčí vlakové dopravě, napojí cestující vlakem na síť městské dopravy, umožní pěším i kolařům lepší dostupnost z levého na pravý břeh a opačně, nabídne kolemjdoucím volnočasové aktivy v okolí mostu. Zkrátka bude městu a jeho lidem dobře sloužit.

Foto: 2T engineering

Vizualizace: Nová vlaková zastávka Praha Výtoň

Foto: 2T enginnering

Vizualizace: Lávka pro pěší u nového železničního mostu přes Vltavu

Kvůli tomu všemu ale bude zbourán most, který zde stojí více jak 120 let, má velkou historickou i kulturní hodnotu a po jeho zbourání už Praha nikdy nebude stejná. Někdy je prostě těžké vybrat, co je to správné rozhodnutí. Ukáže až čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz