Hlavní obsah
Lidé a společnost

Češi a monarchie - průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joker Island/Wikipedia - licence Creative Commons

Monarchistický pochod v Praze v roce 2009

V srpnu 2021 (vzorek: 1015 lidí) udělala agentura Median průzkum názorů, postojů a znalostí českých obyvatel v oblasti státního zřízení. Já se v tomto článku budu převážně věnovat oblasti monarchie.

Článek

Výsledky

Preferované státní zřízení pro Česko

V průzkumu preferovalo 10% respondentů monarchii, což je minimum oproti 85% pro republiku. Median uvádí, že monarchii mírně víc preferovali muži ve věku 18-34 let. V otázce na způsob volby hlavy státu odpovědělo jenom 4% pro dědičný princip, tj. pro monarchii.

Dědičná hlava státu?

Takovou hlavu státu by podle průzkumu rozhodně akceptovalo 7% a spíše by ji akceptovalo 31%. Podle agentury je vyšší míra souhlasu mezi nejmladšími (ve věku do 34 let) a středoškolsky (s maturitou) a vysokoškolsky vzdělanými.

Habsburkové opět v české politice?

Pro by bylo rozhodně 5% a 15%by byla spíše pro. S návratem Habsburků do českého politického dění souhlasí více muži, nižší míra nesouhlasu oproti ostatním krajům je v Praze a středních Čechách.

Obnovení monarchie?

4% jsou rozhodně pro obnovení konstituční monarchie a 9% je spíše pro její obnovu. Ve věkovém rozmezí 18-24 let je vyšší váhavý souhlas pro změnu na parlamentní monarchii. Ten podle agentury dosahuje 15 %.

Jak by se měl vybrat panovnický rod kdyby byla obnovena monarchie?

V pokračování posledního českého panovnického rodu by bylo 47%. 32% respondentů by preferovalo výběr referendem a jenom 11% by podporovalo výběr parlamentem.

Můj závěr

Podpora monarchie je v Česku nízká, ale nemusí tomu tak být napořád, neboť vyšší preference tohoto státního zřízení je u mladých lidí. Z průzkumu by se dalo vyvodit, že průměrný monarchista je středoškolsky (s maturitou) nebo vysokoškolsky vzdělaný muž ve věku do 34 let. Důležité je upozornit, že mezi Čechy není nějaký rozhodný monarchismus, ale spíše váhavý.

Doufám o přínosnosti tohoto příspěvku, i když bude průzkum dva roky starý, a děkuji za přečtení a přeji krásný den.

Zdroj

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz