Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dospělé dámy nezvládnou oslovit osmiletého kluka a „katastrofa“ je na světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/makotochocho

„To jsou rozmazlenci, co? Je to ta generace, co měla všechno, tak zparchantěla.“ „Ano, máte pravdu, nevychovanci. Umí koukat jenom do těch svých telefonů.“

Článek

Asi každý zažije ten nepříjemný moment ve veřejné dopravě, kdy se chtě nechtě stane součástí cizího rozhovoru.

I já občas musím poslouchat skvosty lidové moudrosti/hlouposti.

Dvě dámy se staly spojenkyněmi proti asi osmiletému hošíkovi, který seděl na sedačce hned u okna a vedle něho na vedlejším sedadle ležela taška.

Seniorka si totiž neměla kam sednout, a tak postávala hned vedle usazené tašky a vysílala minimální signály, že by něco nebylo v pořádku. Tak jak to umí jedině ten, který něco chce, ale neumí si o to říct, protože má určitá očekávání.

Byl to ranní spoj, kdy školáci obsadili většinu sedadel a hned vedle sebe si položili svá zavazadla plná vědomostí. Malý boj o osobní prostor a vymezení teritoria mladých štěňat.

Do zmíněného hovoru se, dámy, samozřejmě hrdinsky pustily až v momentu, kdy kluk opustil MHD.

„To my bychom si nedovolili, ale nás ještě rodiče uměli vychovat,“ okamžitě přisadila padesátnice, která celé situaci přihlížela a debatu začala.

Seděla hned přes uličku. Vedle ní u okna na sedačce ležela… její kabelka.

Nepsaná pravidla jsou přece od toho, aby si je každý upravoval podle svého a jak se mu to hodí. Ona seniorku sednout nepustila, ale nevychovaný je samozřejmě hlavně ten kluk.

Situace se tím pro mě stala velmi bizarní a pokryteckou záležitostí. A to to ještě ani nezačalo!

„Mně by hned moje maminka vyhubovala. To se v téhle době nestane, ani kdyby tu jeho máma byla. Jsou to jejich vymodlení andílci. A pak to má takhle vypadat,“ přitakala seniorka.

„To jsme to dopracovali. Podívejte se i támhle na ty holky. (MHD popojelo k další zastávce, kde venku stály mladé slečny.) Já kdybych chodila tehdy takhle zmalovaná, dostala bych pohlavek,“ sdílela padesátnice, která si to očividně v pozdějším věku vynahrazovala.

Nejen napuchlý obličej a velká tuková zásoba nasvědčovaly dlouhodobé nespokojenosti paní povídalky, která pravděpodobně minimálně padesát let nezažila nic, s čím by byla spokojená.

„Navíc i ty šortky, které nosí. Je to rozthané a zaříznuté až… to se pak nemůžou divit, že je někdo znásilní,“ pokračovala ve svém proslovu.

Mé myšlenky: „Ne, opravdu ne. I kdyby chodily nahulaté, nemůže si to nikdo dovolit.“

„Muži v tomhle nemají kontrolu, jsou tak od přírody nastavený. Ty holky si za to můžou samy. I ty nehty co mají, proboha, to já bych si nemohla dovolit nosit ani teď,“ nezadržitelně plynulo z jejích úst.

Mé myšlenky: „Jaké muže má proboha ve svém okolí?“

Seniorka už jen přikyvovala hlavou a celý rozhovor začal sloužit pouze potřebě padesátnice. Své šance na vyblití si srdíčka se chopila v plné parádě a vzala to zeširoka.

Jak nemá peníze, protože jí je vláda pořád jenom bere a raději je dává cizincům, kteří tu za naše peníze prý žijí v luxusu a pro Česko nic nedělají. Hbitě vytáhla telefon a seniorce ukázala dokument, ve kterém se píše, kolik nějaká prý ukrajinská paní bere peněz.

Vše se zdražuje, má problém z platu pracovníka v sociálních službách vůbec vyjít. A že s drahotou nikdo nic nedělá. „To jsme se to za těch 30 let dopracovali, akorát tak do pr****!“

Mé myšlenky: „Šubidu byduby duby duby duby la lalal loulou… šaba duby daba… duby duby duby dou dou…“

Kdyby důchodkyně vystoupila, ani by si toho nevšimla, protože nezadržitelně mluvila dál a dál.

A dál a dál a dál…

Ale pro ilustraci určitě stačí.

Ze všeho vyplynulo, že se má špatně, protože za to mohou ostatní. Ti druzí. Že své štěstí je nad její kontrolu a možnosti. To je smutné. Navíc základem klidu a pohody je, když pochopíme to stále dokola omílané: Každý svého štěstí strůjce.

Na svůj názor má právo, ale pro mě to jsou naprosté výblitky, které může vychrlit pouze mysl nespokojeného člověka. A ta to bude vidět vždy jen z té horší stránky. Takže nic nového, podnětného nebo zajímavého.

Abych to ze sebe celé oklepala a nabrala svěží vánek, vystoupila jsem o pár zastávek dřív.

Ale vraťme se ještě trochu zpátky.

Generační spory, nepochopení vždy jsou a budou. Každá starší generace o mladší tvrdí, že je to s ní děsivé a vede to jenom do pekla.

Hošík už pravděpodobně nežije a ani nebude žít ve světě, ve kterém věci fungují na nějakém automatickém zdvořilostním principu. Ale zase se třeba v budoucnu nebude bát zeptat: „Dobrý den, máte tady volno? Rád bych si sedl.“

Kdyby to seniorka uměla, celá situace by se tím vyřešila. Nebo spíš… nemuselo by dojít k tomu, aby paní padesátnice musela sdílet své životní prohry.

Nezakrňte, neopuchněte! Ani myšlením, ani duchem, ani fyzicky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz