Hlavní obsah
Jídlo a pití

V zahraničí jsou zakázané už dekády a Češi se jimi stále ládují. Odborníci před trans-tuky varují

Foto: Kagor / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Margarín

Možná si myslíte, že když si koupíte sušenku, křupku nebo koláček z obchodu, neublíží vám to. Jenže ono to tak úplně není.

Článek

Stačí se podívat na složení a budete mít jasno. V regálech českých supermarketů totiž dál leží něco, co byste si nejspíš do pusy dobrovolně nedali, kdybyste věděli, co to s vámi může udělat. A o čem mluvíme? O ničem jiném než o průmyslově vyráběných trans-tucích – tichém zabijákovi, který jen tak mimochodem třeba v Dánsku zatrhli už před víc než dvaceti lety.

A my? My si je dál bez ostychu mažeme na chleba, jíme ve sladkostech a polykáme spolu s každým listovým těstem, na které dostaneme chuť. A nejenom s ním.

Co to vlastně trans-tuky jsou?

Trans-tuky jsou zvláštní druh tuků, které vznikají hlavně průmyslově. A to v okamžiku, kdy se z kapalných rostlinných olejů vyrábí tuhé tuky – třeba starý dobrý margarín. Ten byl původně vymyšlen jako levnější náhražka másla v časech nouze, ale kupodivu se udržel dodnes. A proč se vlastně trans-tuky stále používají? Dělají potraviny krásně křupavé, prodlužují trvanlivost a výrobce přitom nestojí skoro nic. Jsou to ti neviditelní pomocníci, díky kterým „vydrží sušenka řadu měsíců v perfektním stavu. A o to přece v dnešním uspěchaném světě jde, nebo ne?

A naše zdraví jde bohužel v tomhle kontextu úplně mimo. V přírodě se sice nějaké malé množství trans-tuků najde – konzumovat je můžeme třeba v mase přežvýkavců nebo v mléce, jak píší stránky NewScientist – ale jde o opravdu minimální dávky. To se s pytlíkem koblih z benzinky nebo plundrovaným koláčem opravdu nedá srovnat. Obsahují je například:

• Tuhé margaríny a tukové směsi

• Sladkosti z obchodu – sušenky, koblihy, koláče

• Některé zmrzliny a rostlinné smetany

• Mražené polotovary a jídla „ready to eat“

• Slané pochutiny – brambůrky, krekry, popcorn atd.

Proč vlastně trans-tuky škodí

Trans-tuky bychom mohli asi nejlépe přirovnat k takovým trojským koním. Na první pohled nenápadní, ale uvnitř vám ničí tělo rychleji, než byste si mysleli.

• Zvyšují špatný cholesterol.

• Zhoršují stav cév – a tím i riziko infarktu, mrtvice nebo vysokého tlaku.

• Negativně ovlivňují metabolismus cukrů, což může vést k cukrovce nebo inzulinové rezistenci.

A také (aby toho nebylo málo) přispívají podle stránek Foedevarestyrelsen k nadváze a obezitě, protože tělo si s nimi prostě neví rady. Rozhodně je tedy lepší se jim vyhýbat – příklad si můžeme vzít právě třeba z Dánska.

Jak pečlivě kontrolujete složení potravin na obalech?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz