Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ústavní soud má chránit Ústavu ČR, ne důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty Images (licence zakoupena)

Politický manévr hnutí ANO okolo valorizace důchodů může v někom vyvolat otázky o roli Ústavního soudu. Jejich prezentace změny zákona jako krádeže je totiž značně zavádějící.

Článek

Jsem člověk, který sleduje politickou scénu se značnou mírou kritického myšlení, a v posledních dnech se nemohu ubránit pocitům zneklidnění z dění kolem valorizace důchodů. Hnutí ANO, v podání svých vrcholných představitelů prezentuje svou stížnost k Ústavnímu soudu značně zavádějícím způsobem. Ten se tak má zabývat změnou zákona, která podle nich připravila důchodce o zasloužené peníze. Způsob, jakým toto hnutí celou tuto situaci prezentuje, je pro mě skutečně alarmující.

Veřejnosti totiž tento krok vlády Petra Fialy prezentuje jako okradení důchodců. Ale může jít v tomto případě skutečně o krádež tak, jak si ji většina z nás představuje? Nikdo nikomu přece nevzal, co by již bylo majetkem důchodců. Pouze došlo ke změně pravidel v důsledku širší ekonomické situace. Je to podobná situace, kdy třeba zaměstnavatel nemůže vyplatit třináctý plat kvůli finančním potížím firmy, ačkoli jste splnili veškeré náležitosti, které vás opravňují k získání tohoto bonusu.

Kdybychom V takovém případ použili logiku hnutí ANO, mohli bychom tvrdit, že když mi zaměstnavatel nevyplatí třináctý plat, čistě třeba jen z ekonomických důvodů, pak jsem byl jednoduše okraden. Ale to tak to přece není. Pouze se změnila ekonomická situace, a pokud bych na vyplacení i přes veškeré známé skutečnosti trval, mohlo by se stát, že bych třináctý plat dostal, ale další měsíc by nebylo na výplaty vůbec.

Co je však podstatné je to, že Ústavní soud má za úkol chránit Ústavu a zajišťovat, že přijaté zákony jsou v jejím souladu. Jeho role není v žádném případě posuzovat to, zda byli lidé ekonomicky poškozeni změnami zákona. To by mělo být úlohou politiků a ekonomů. Transformovat Ústavní soud na arénu pro politické boje, kde se rozhoduje o tom, kdo koho „okradl“, je zneužitím jeho hlavního účelu.

Je třeba si uvědomit, že změna zákona o valorizaci důchodů byla reakcí na současnou ekonomickou situaci, podobně jako firmy musí někdy upravit své výdaje, včetně třináctých platů, v reakci na tržní podmínky. Není to vždy ideální, ale je to realita, se kterou se musíme čas od času vypořádat. Obviňování vlády z krádeže je v tomto případě nejen nespravedlivé, ale hlavně nezodpovědné. Za aktuální stav veřejných financí totiž nemůže jen vláda Petra Fialy. Vinu na tomto stavu nesou i vlády předešlé.

Ať už Ústavní soud rozhodne jakkoli, důležité je, abychom se nenechali zatáhnout do politických her a rétoriky, které mají za cíl pouze získat politické body za každou cenu. A já zásadně odmítám povrchní rétoriku hnutí ANO, které se pro své politické hry nebojí zneužít instituci, jejímž základním posláním je garantovat ústavnost právního řádu a poskytovat ochranu základních lidských práv.

Zdroj: Autorský text a Reflex.cz, ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz