Hlavní obsah
Aktuální dění

Tomu se říká oddanost. Zemřel Brazilec, který pracoval 86 let pro jednu společnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Senado Federal, Creative Commons Attribution 2.0, Wikimedia Commons

Walter Orthmann v brazilském parlamentu. V ruce drží potvrzení jeho zápisu do Guinessovy knihy rekordů.

Počátkem tohoto měsíce se objevila v médiích smutná zpráva. Zemřel Walter Orthmann. Muž, který je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejvěrnější zaměstnanec.

Článek

Narodil se v roce 1922 v malém městečku Brusque v provincii Santa Catarina na samém jihu Brazílie. Jeho rodina byla chudá. Malý snaživý hoch tak docházel do školy každé ráno bos. V dešti, v blátě, ale i v planoucím horku. Po výuce pak vypomáhal na maniokové farmě.

Od krabic až k manažerskému křeslu

Ve škole se mu dařilo a byl by jistě rád ve vzdělávání pokračoval. Jenže v průběhu třicátých let dolehly důsledky hospodářské krize i na státy Jižní Ameriky. Rodina se začala potácet v bídě a peníze z brigády na farmě nestačily. Mladík byl nucen zanechat školy a začít pracovat na plný úvazek.

V patnácti letech ho tak matka jako nejstaršího syna odvedla do místní pobočky jedné textilní firmy. Hoch začal u krabic, do kterých na konci tkalcovny balil hotové látky. Byl však průbojný a učenlivý, a tak se brzo propracoval až do obchodního oddělení společnosti. Ta společnost se jmenovala Industrias Renaux S.A. a Walter Orthmann měl v jejích službách strávit zbytek života.

Díky tomu, že pocházel z oblasti s početnou německou menšinou a sám tento jazyk dobře ovládal, byly mu mnohé dveře ve firmě otevřené. Po válce začal byznys vzkvétat a z Waltera se stal obchodní manažer. Za jediný týden zahltil výrobu tolika zakázkami, kolik jeho kolegové sháněli po tři měsíce. Osvědčil se. Brzo objížděl celou zemi a domlouval kontrakty s obchodními partnery. S mnoha z nich se díky své vřelé a bezprostřední povaze rychle spřátelil. Možná i proto ho práce stále bavila. A možná i proto u ní vydržel tolik let.

Hlavně nezaspat

Podnik se v čase výrazně proměňoval. To v reakci na to, jak se měnil svět. Přišla šedesátá léta a rozmach syntetických materiálů jako vinyl nebo viskóza. Přišla osmdesátá léta plná blyštivého saténu, polyesteru a flitrů. Přišlo nové tisíciletí a s ním mikrovlákna a kombinované materiály. Ovšem jedno zůstalo beze změny. Jméno Waltera Orthmanna na dveřích obchodní divize společnosti - nyní už přejmenované na ReneauxView.

Právě schopnost adaptovat se na nově užívané materiály a reagovat na nové trendy byla v průběhu času klíčovou. A Walter Orthmann to dobře věděl. Aktivně sledoval vývoj módy a pokrok v užívaných materiálech. A můžeme se jen domnívat, nakolik právě pestrý vývoj oděvního průmyslu přispěl k jeho profesní dlouhověkosti. Jisté je, že v jednotvárné práci by nikdo tak dlouho nevydržel.

Jen si to představte. Za dobu jeho pracovního úvazku u téhož zaměstnavatele si pan Orthmann mohl u ranní kávy přečíst o Anšlusu Rakouska, počátku 2. světové války, nástupu královny Alžběty na trůn, o Kubánské krizi, atentátu na Johnna F. Kennedyho, prvním přistání na Měsíci, o konci války ve Vietnamu, perestrojce a rozpadu Sovětského svazu, o náletu na New Yorská dvojčata, vzestupu a pádu Islámského státu a covidové pandemii. I tu nakonec ve zdraví přečkal.

Do penze? Nikdy!

Proto mohl v kolektivu svých kolegů a přátel oslavit na jaře 2022 své sté narozeniny. Ještě předtím byl však poctěn návštěvou komisaře z Guinessovy knihy rekordů. 84 let a 9 dní. Nikdo před ním nevydržel u téhož zaměstnavatele tak dlouho. Ocenění za vytrvalou píli a věrnost si pan Orthmann zasloužil jako málokdo. Dostalo se mu pocty před zákonodárným sborem Brazílie. Psaly o něm noviny a deníky po celém světě.

Ani po rekordním zápise se ale Walter Orthmann na odpočinek neodebral. Dál neúnavně docházel do práce. Dál sledoval, co je nového v oděvním průmyslu. Jaké jsou trendy. Až počátkem letošního roku se kariéra nejvěrnějšího zaměstnance nachýlila ke konci. Prakticky oslepl. Špatně se pohyboval. Najednou už nezvládal docházet mezi své kolegy do kanceláře.

Ani tehdy ale pracovní poměr se zaměstnavatelem nerozvázal. Do důchodu tak vlastně nikdy neodešel. Po 86 letech to prostě nebylo možné. A jsem si jistý, že podobně to viděli i jeho nadřízení.

Walter Orthmann zemřel 1. srpna doma v Santa Catarině. Po boku mu byla jeho žena Lucia, pět dětí, osm vnoučat a čtyři pravnoučata.

Zdroje:

https://gauchazh.clicrbs.com.br/comportamento/noticia/2024/08/morre-walter-orthmann-catarinense-indicado-pelo-guinness-como-o-funcionario-mais-antigo-do-mundo-clzd952sp012w0163c2wucr55.html

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2022/4/100-year-old-brazilian-breaks-record-after-84-years-at-same-company-701664

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz