Hlavní obsah
Jídlo a pití

Ttongsul. Jak Korejci kdysi zaháněli epilepsii vínem z výkalů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Crossqian, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0, Wikimedia Commons

Rýžové víno vypadá lákavě. Nesmí ale „vonět“ po výkalech.

Vzpomenete si, kterak naše babičky kdysi doslova lámaly do dětí lžíce s rybím tukem? Byla to odporná medicína, ale mnoho lidí na ní nedá dopustit dodnes. Až se dozvíte, čím se kdysi léčili v Koreji, ještě babičkám nějakou tu lžíci rádi odpustíte.

Článek

V žebříčku nechutností totiž budou dávky rybího tuku nejspíše daleko na chvostu. Zaručený lék korejské tradiční medicíny bych však osobně postavil na nejvyšší stupínek. Něco odpornějšího si jen těžko představovat.

Babičky na dalekém poloostrově na to totiž šly z opačného konce. Doslova. Namísto, aby děti krmily, odebíraly jim jejich výkaly. To, co s nimi dělaly je jen pro silné povahy.

Rýžové víno s překvapením

Už samotný postup přípravy není pro slabé žaludky. Exkrementy dětí v předškolním věku, konkrétně mezi čtvrtým a šestým rokem, jsou uloženy na několik dní do mrazáku, pak se nasekají na malé kousky, smíchají s vodou a přes noc zakvasí. To doslova probudí výkaly k ještě intenzivnějšímu puchu. Smradlavá břečka se pak přecedí a dosype rýží a kvasnicemi. Nakonec se to celé nechá asi týden kvasit ve vysoké teplotě.

Výsledný produkt, korejský nazývaný krkolomně ttongsul, má zhruba okolo 10 % alkoholu. Má údajně nakyslou chuť, která je prý lepší než vůně tohoto smrdutého nápoje. V té se bez okolků odráží jeho hlavní vstupní surovina. Říká se, že zápach exkrementů může být ještě několik hodin po konzumaci cítit z vašeho dechu. Na rande ideální.

Chuťově se ale prý příliš neliší od běžného rýžového vína. Těžko říct. Mám za to, že asi nebude příliš dobrovolných zájemců o ochutnávku. Obzvlášť poté, co jim oznámíte, že je vcelku běžné, že se při zcezování nepodaří odfiltrovat veškeré kousky výkalů, a jejich malé části tak mohou v době konzumace uvíznout mezi zuby poživatele. Nějaký mák ze závinu asi staří Korejci nebrali jako velké faux pas.

Zlomeniny, spáleniny, epilepsie

Pokud dokážete skousnout (tedy snad ne doslova) i tak velkou nechutnost, jaká je popsaná výše, můžete mít naději, že vám nechutný dryák zažene nejeden neduh. Exkrementové víno prý pomáhá při zánětech, podlitinách, zlomeninách a akutní bolesti.

Dokážu si představit, že ve chvíli, kdy pijete podobnou odpornost, nemáte na nějakou bolest ani pomyšlení. Je to vlastně dost podobné, jako když ve středověku léčili melancholii rozžhaveným železem. To najednou bylo předčasně vyléčených!

Ale pozor, zázračný fekálmistr z Korejského poloostrova má mít ještě prokázanou schopnost léčit epilepsii. Léčit epilepsii alkoholem? A navíc takovým? Tady už jsem na vysvětlení asi krátký. Leda by odporný smrad fungoval preventivně; jako antabus odrazující dotyčného od dalšího pití rýžového vína. Tím by poklesl počet alkoholiků, a tím snad i pacientů s epilepsií.

Dnes už raději ne

To je samozřejmě nadsázka. Ale před nějakými sto lety to byla vážná věc. Ještě v té době se v Koreji našlo mnoho vesnic, kde skutečně ttongsul vyráběli a konzumovali. A všem výše uvedeným léčebným účinkům opravdu věřili.

Dnes už je jeho výroba velmi vzácná a věnuje se jí jen hrstka zasvěcených, kteří stále věří v zázračné účinky dětských výkalů. Tady musím říct, že bych velmi nerad do celé věci dál zabředával, ale nedalo mi to. Pídil jsem se po tom, proč musí vstupní surovinou být zrovna dětský exkrement.

Jak v dokumentu s názvem „Korejské hovínkové víno“ (hádáte správně, pokud tipujete, že to natočili Japonci) podotknul dr. Lee Chang Soo, užívá se exkrementů dětí předškolního věku zejména proto, že se jejich výkaly považují za čistší. Jakkoliv paradoxně to zní, má to své opodstatnění. Děti v tomto věku byly nedávno naočkovány proti parazitům nebo braly léky, které takové parazity hubí.

A právě role parazitů a bakterií je při tvorbě ttongsul klíčová. Pokud nenecháte smrduté víno vykvasit dostatečně dlouho, může být jeho konzumace nebezpečná.

Dnešní mladé Korejce to už trápit nemusí. Drtivá většina z nich už ani neví, co to ttongsul je. A není se čemu divit. Hitem mezi mládeží by se dryák z exkrementů stal jen stěží.

Zdroje:

https://www.vice.com/en/article/how-to-make-faeces-wine/

https://disgustingfoodmuseum.com/most-disgusting-foods-in-the-world/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz