Hlavní obsah
Názory a úvahy

„185 pohlaví“ nikoho neohrožuje. Nebezpečím jsou rasisti a xenofobové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Clay Banks/Unsplash

Co je nebezpečnější? Člověk, který se chce identifikovat jako pohlaví XY, nebo člověk, který kvůli tomu někoho jiného napadne? Samozřejmě, že to druhé.

Článek

O víkendu jsem bezcílně scrolloval sociálními sítěmi, když na mě hned za sebou vyjela tato dvě videa. Na prvním z nich byla jakási talentová soutěž, kde před porotce předstoupila osoba, bez zjevných znaků jednoho nebo druhého pohlaví, která o sobě prohlašovala, že je z Venuše, či co. A vůbec to celé působilo dost bizarně. Příliš jsem tomu celému nevěnoval pozornost, jen jsem zaznamenal, že atmosféra mezi porotci i publikem houstla.

Odscrolloval jsem na další video. Byl na něm zaznamenaný moment, kdy kdosi zaútočil při předávání Slavíků na Jana Bendiga, kterému vmetl do tváře pytel mouky.

V tu chvíli jsem se musel vrátit myšlenkami k předcházejícímu příspěvku s nebinární osobou. Jeho celým smyslem bylo rozpoutat humbuk. Neboť lidé, kteří si z bůhvíjakého důvodu vybrali identifikovat se jako cosi nestandardního, nebo se chovají nestandardně, jsou přesně vodou na mlýn spousty frustrátů, kteří svou nespokojenost ventilují vůči těm, kteří jsou „jiní“. Říkám z bůhvíjakého důvodu, protože mě ten důvod v podstatě nezajímá. Je to jejich věc. A v tom tkví jádro pudla. Je to JEJICH VĚC. Ohrožuje mě nějak to, že člověk, který se narodil s penisem, o sobě teď prohlašuje, že přišel z Venuše, nebo že se hlásí k tomu a tomu pohlaví, nebo se že oblíká tak nebo tak?

Neohrožuje.

To, co nás ohrožuje, jsou individua, která se neštítí něčeho tak odporného, že zaútočí a poníží člověka, který se „neprovinil“ ničím jiným, než že nezapadá do jakýchsi společenských norem.

Právě tihle lidi, rasisti a xenofobové, jsou tím pravým rizikem společnosti. To jsou ti lidi, na které bychom měli v hospodě nadávat a před kterými varovat děti. Lidi, kteří chtějí ze sociální mapy vymazat celé skupiny svých spoluobčanů jenom proto, že jsou „jiní“. Ti, kteří jsou „jiní“, obvykle nikoho nenapadají, jenom si chtějí v klidu žít ve své jinakosti. Tak je nechme na pokoji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz