Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Co znamená, když Popocatépetl chrlí lávu? To aztéckému „Romeovi“ krvácí srdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jesus Helguera

Reprodukovaná populární kresba od Jesuse Helguery

Vulkán nad Ciudad de México se probudil k životu a spolu s ním i legenda, podle které chrlení lávy znamená, že srdce spícího bojovníka Popocatépetla se roztesknilo po jeho milé Iztaccíhuatl.

Článek

Popocatépetl neční nad mnohamilionovou metropolí sám, v pozadí za ním si hoví jiný vulkán, Iztaccíhuatl. Jeho reliéf z dálky připomíná ženu ležící na zádech – taky se mu přezdívá Mujer Dormida, Spící žena. A romantická legenda praví, že oba vulkány ve skutečnosti tvoří pomník věčné lásky aztéckého „Romea a Julie“.

Foto: Unsplash/Pedro Vit

Popocatépetl (vpravo) a Iztaccíhuatl čnějící nad Ciudad de México

Kdysi dávno v dobách, kdy v údolí kolem města Tenochtitlán (dnešní Mexico City) vládli Aztékové, přebýval v nedalekém okolí kmen Tlaxcalteků. Jejich náčelník jednoho dne rozhodl vyrazit do boje proti utlačovatelům svého lidu.

Foto: Václav Lang

Popocatépetl

Jeho dcerou byla překrásná Iztaccíhuatl (v původním jazyce Nahuatl znamená Bílá žena). Ta se zamilovala do jednoho z nejchrabřejších a nejpohlednějších otcových bojovníků, Popocatépetla. Zahořeli k sobě láskou, a když se Popocatépetl chystal do války, požádal napřed jejího otce o ruku Iztaccíhuatl. Otec mu ji přislíbil pod podmínkou, že se z bitvy vrátí vítězně.

Foto: Unsplash/Raul Varela

Iztaccíhuatl neboli Spící žena

Princezna Iztaccíhuatl na Popocatépetla věrně čekala, zatímco on sváděl statečné boje s rivalem. Do jejich příběhu ale vstoupil Popocatépetlův sok v lásce a princezně namluvil, že její milý v bitvě zahynul. Iztaccíhuatl zpráva zdrtila natolik, že zemřela na zlomené srdce. Když se Popocatépetl vrátil vítězně z bitvy a dozvěděl se zlou novinu, rozhodl se na počest jejich nehynoucí lásky vykonat něco, díky čemuž se na jeho milou nikdy nezapomene.

Nechal na sebe nahrnout okolní kopce a vytvořit tak obrovskou horu, která bude sloužit jako hrobka. Pak sám vynesl tělo své milované v náručí až na samotný vrchol, kde ji položil. Pak si před ní poklekl, aby ji střežil v jejím odpočinku, a oba je přikryl sníh. Do dnešní doby spočívají vedle sebe v podobě dvou vulkánů čnějících nad údolím. A pokaždé, když Popocatépetl vzpomíná na svou milou, jeho srdce ukrývající žár nekonečné vášně se rozbuší a rozpálí a chrlí lávu. Tak jako v těchto dnech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Popocatepetl

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz