Hlavní obsah
Aktuální dění

Dětští vojáci i kulka v letadle. V Mexiku zadrželi syna El Chapo Guzmána a vypuklo peklo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: YouTube

Ovidio Guzmán při svém prvním zadržení v roce 2019. Tentokrát už zákonu neunikl.

Mexické ozbrojené síly si ve čtvrtek připsaly cennou trofej. Nad ránem se jim podařilo zadržet Ovidio Guzmána, přezdívaného Ratón (Myš), který byl šéfem kartelu Los Chapitos - „pohrobků“ po jejich zadrženém otci, legendárním El Chapo Guzmánovi.

Článek

Celá záležitost je o to pikantnější, že se jedná o jeho druhé zadržení v průběhu posledních tří let. Mexické ozbrojené složky jej dopadly už na podzim roku 2019, ale jen pár desítek minut po jeho zadržení v hlavním městě státu Sinaloa Culiacánu, který je považován za baštu kartelu Sinaloa, rozpoutali jeho stoupenci nespoutané peklo. Hořící cisterny a autobusy zablokovaly provoz v ulicích, nad hlavami obyvatel létaly kulky z těžkotonážních zbraní a narcos dokonce obklíčili vojenské základny nebo ubytovny vojáků. Situace došla tak daleko, že mexický prezident nakonec nařídil cennou trofej propustit.

Stejná situace se odehrávala i ve čtvrtek 5. ledna. Kolem páté hodiny ranní členové Národní gardy podle prvních informací zastavili konvoj aut, v němž seděl právě Guzmán, jeden ze synů nadoživotí odsouzeného narkobarona El Chapo Guzmána, někdejšího lídra kartelu Sinaloa. O několik hodin později už úřady potvrdily, že byl převezen do hlavního města Ciudad de México.

Mezitím však v ulicích Culiacánu opět vzplály ohně. Autority nařídily zavřít školy a úřady a požádaly obyvatele, aby nevycházeli z domů. Ve městě se strhly přestřelky.

Komerční letecká společnost Aeromexico dokonce informovala o zasažení kulkou jednoho z jejich letadel s pasažéry na palubě. Na videu je vidět, jak se cestující krčí k podlaze, zatímco stroj roluje po ranveji. Na některých videích jsou dokonce vidět děti se zbraněmi.

Ministr obrany Luis Cresencio Sandoval uvedl, že Guzmán je obviněn z vedení frakce známého kartelu Sinaloa svého otce. Sledovací operace s cílem dopadnout Guzmána juniora měla podle něj podporu amerických představitelů. K zatčení došlo jen několik dní před návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena, který má příští týden navštívit Mexiko na summitu severoamerických lídrů.

Americké ministerstvo zahraničí tvrdí, že on a jeho bratr Joaquín v současné době dohlížejí ve státě Sinaloa na přibližně jedenáct laboratoří na výrobu metamfetaminu ve státě Sinaloa, kde se měsíčně vyrobí přibližně 1 300 až 2 200 kilogramů této drogy. V prosinci na něj vypsali odměnu až pět milionů dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz