Hlavní obsah
Aktuální dění

V parku mezi Mexikem a USA se odedávna setkávaly rodiny rozdělené hranicí. Biden jim tam staví zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Lang

Jeden z návštěvníků parku Přátelství přišel počkat na svého kamaráda žijícího na americké straně hranice.

Pár týdnů zbývá k dokončení devítimetrového železného plotu na nejzápadnějším cípu hranice mezi USA a Mexikem. V parku Přátelství mezi Tijuanou a San Diegem se léta legálně setkávaly rozdělené rodiny migrantů. Biden to už neumožní.

Článek

„Tijuana zmizí,“ prohlásila dívka na americké straně plotu letmým pohledem na bagry a další těžké stroje, které se chystají zanedlouho započít závěrečnou etapu stavby neproniknutelného hraničního plotu mezi San Diegem a Tijuanou. Jak ukazuje níže přiložená animace, místo stávajícího 5,5 metrů vysokého a relativně transparentního, ovšem neproniknutelného plotu nová konstrukce prakticky znemožní byť i jen výhled na druhou stranu.

Foto: Friends of Friendship Park

Stávající 18stopý plot nahradí bariéra skoro dvakrát tak vysoká.

Věc je o to smutnější, že právě toto místo sloužilo desítky let k legálnímu setkávání imigrantů v USA, které hranice rozdělila od jejich nejbližších. Sám jsem toto místo před necelými šesti lety navštívil z obou stran hranice. Jmenuje se Friendship park, park Přátelství a nachází se na nejzápadnějším kousku hranice mezi Mexikem a Spojenými státy americkými. Od něj už hraniční bariéra spadá do Tichého oceánu.

Zatímco na mexické straně se jedná o běžnou součást města Tijuany, kam lidé mohou volně přicházet a posedávat na pláži nebo na lavičkách před hraničním plotem, na té americké se jedná o střežené prostranství ohraničené jakousi klecí, kam smějí lidé jen v sobotu a v neděli, a to pouze mezi 10 a 14 hodinou a pod dohledem pohraničníků. I tak to ale mnozí podstupovali, neboť to byla jejich jediná možnost, jak na vlastní oči vidět své nejmilejší. Měl jsem možnost mluvit s lidmi, kteří přicestovali i ze severních států USA, jen aby se na pár hodin mohli po letech pobavit přes očka pletiva se svými manželkami či dětmi

Americká legislativa umožňuje lidem, kteří vstoupí na její půdu, zahájit azylové řízení, jež se ale může táhnout roky. Po tu dobu tito lidé nemohou opustit zemi. A tak jsou často i několik let bez svých bližních. Friendship park jim donedávna tuto možnost přibližoval. Jeho počátky sahají až ke konci mexicko-americké války v roce 1849. Dlouhá desetiletí se jednalo o volné prostranství, kde se lidé z obou států bez omezení setkávali a pořádali například hromadné pikniky, s postupující dobou se ale pravidla zpřísňovala a očka plotu zmenšovala, až jimi v době mé návštěvy sotva šlo provléci bříška prstu a dotknout se malíčku protějšku.

Trumpova protiimigrační administrativa využila covidové pandemie k uzavření parku pro návštěvníky a tento stav trvá doteď. Jeho nástupce Joe Biden sice hned první den ve funkci nařídil zastavit stavbu hraniční zdi svého předchůdce a dokončit jen ty části, jejichž existence je klíčová například kvůli otázkám bezpečnosti, tamní pohraniční stráž však trvá na výstavbě této konstrukce.

Foto: Václav Lang

Hraniční plot z mexické strany.

Spolek Přátelé parku Přátelství (Friends of Friendship Park), kteří se o místo a s ním spojené humanitární aktivity starají, uspořádal ve čtvrtek tiskovou konferenci, na které znovu vyzvali Bidenovu administrativu, aby zastavila rekonstrukci už tak ostře střeženého plotu a jeho výměnu za vyšší a netransparentní bariéru. Stavba finální části totiž právě teď započala, navzdory jejich dlouhodobým protestům a peticím. Na Bidena v květnu apelovali například editoři populárního deníku San Diego Union-Tribune nebo dvacítka kongresmanů.

„Před dvěma týdny jsme měli oficiální setkání s představiteli v Bílém domě. Zatím čekáme s odpovědí, zda je možné stavbu zastavit,“ uvedla na tiskové konferenci Adriana Jasso z organizace Přátelé parku Přátelství.

Na můj dotaz, nakolik skutečně věří, že se jim podaří stavbu v této fázi odvrátit, odpověděla: „Je to velmi složitý a náročný proces. Není také tajemstvím, že se blíží volby. Je ale důležité prezidentu Bidenovi připomínat, že jeho předvolebním slibem bylo nepostavit ani metr další zdi a že zreviduje mnohé škody a negativní kroky předchozí administrativy. Ačkoli věříme, že je to složité, myslíme si, že by Biden měl využít své výkonné moci a zastavit stavbu.“

Foto: Václav Lang

Společná „přeshraniční“ modlitba vedená Johnem Fanestillem.

John Fanestill z téže iniciativy mi sdělil, že dokončení závěrečné etapy nového plotu bylo původně odhadované na půl roku a stavba byla zkraje letoška pozastavena na nějakou dobu kvůli záplavám. Proto nyní soudí, že pokud se nepodaří Joe Bidena přesvědčit, nový plot bude stát v průběhu září.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz