Hlavní obsah
Zdraví

Potřebujete pomoci s vyprazdňováním a osobní hygienou, nebo obráceně?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Václav Pláteník

S vrchní ředitelkou MPSV Z. Odstrčilovou, Konference o sociálně zdravotním pomezí na Vysočině

To jsou 2 samostatné služby, které se řídí podle 2 zákonů, 2 ministerstev, mají 2 způsoby financování a 2 různé nároky na kvalifikaci. Mluvíme o zdravotně-sociálním „pomezí.“ Uprostřed ale stojí člověk, jehož důstojnost je třeba chránit.

Článek

„Pomezí“ v uvozovkách, protože pomezí znamená hranice. Termín sociálně-zdravotní „pomezí“ se za posledních 30 let zažil a označuje zejména agendy a životní situace, které se týkají zároveň zdravotních a sociálních služeb a kde kvůli jejich neprostupnosti nebo neprovázanosti vznikají komplikace – hlavně lidem, kteří obě služby potřebují. Mně osobně se termín hrubě nelíbí, protože mezi zdravotnictvím a sociálním sektorem by ideálně hranice být neměly. Jsou to spíše podmnožiny, ve kterých jde o integrované služby péče o člověka. Samotná diskuse o terminologii nás ale neposune. Chci vám na jednom příkladu ukázat, co to zdravotně-sociální „pomezí“ je v praxi.

Vraťme se třeba k situaci s vyprazdňováním a osobní hygienou. Představte si věkem či nemocí zesláblého člověka, který se bez pomoci druhých už neobejde, ale chce a může s pomocí žít doma. Jeho stav (věk, nemoc, postižení…) ale vyžaduje pomoc právě s těmto dvěma zcela běžnými aktivitami, o kterých většina z nás denně ani nepřemýšlí.

Sociální služby (osobní asistence, pečovatelská služba…), které poskytují pomoc při osobní hygieně (pomoc při běžných úkonech osobní hygieny, holení, pedikúra, manikúra, pomoc s celkovou hygienou těla, pomoc při péči o vlasy, pomoc při použití WC) jsou v gesci MPSV, pracovníci v sociálních službách se řídí zákonem 108/2006 o sociálních službách a jejich financování je zpravidla na krajích.

Mechanická pomoc s vyprazdňováním (klysma, cévkování, …) je odborný zdravotní výkon. Zákon 372/2011 o zdravotních službách stanoví, že musí být vykonáván na náležité odborné úrovni, proto jej smí poskytovat jen kvalifikovaný zdravotník v agentuře domácí zdravotní péče (všeobecná sestra). Předepsat ho musí praktický lékař a hradí ho zdravotní pojišťovna (to se pochopitelně řídí vlastním zákonem 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění).

Ale náš člověk potřebuje oboje – a ideálně ve správném pořadí. Musí hledat pečovatelskou službu, její kapacity ovlivňuje financování z krajů (připlácí si i klient). Jeho lékař mu musí předepsat domácí péči. Ta je nezávislá na pečovatelské službě, nesmí sdílet informace ze zdravotní dokumentace a pojišťovna ji hradí 3 hodiny denně, její harmonogram tak musí být velmi efektivní a nemusí být s pečovatelskou službou, jak se říká, sehraná. A tady už vidíme, co znamená, být na „pomezí.“

Foto: Václav Pláteník

Jsou poskytovatelé, jako Charita Písek, kterou jsem měl možnost navštívit, kteří mají obě služby pod jednou střechou. Mockrát děkuji za pozvání a odbornou diskusi.

Být doma je asi pro každého to nejlepší a komu to stav dovolí, určitě raději zvolí tuhle variantu. Je to i levnější než být v pobytové službě nebo v nemocnici. Kromě toho, že lidé patří k sobě domů, patří taky do své rodiny. Je na místě, aby životní partneři mohli (do)žít spolu. Aby vnoučata viděla život i z druhého konce. Aby lidé jen z důvodu věku a zdravotního stavu nepřestali patřit do své rodiny a komunity. Na tom neblahém „pomezí“ totiž stojí člověk, jehož důstojnost a kvalitu života musíme chránit. To ostatně platí pro ty doma, i pro ty v nejrůznějších institucích.

Proto s odborníky na ministerstvu chystáme projekt na rozvoj integrované sociální a zdravotní péče v krajích, velmi intenzivně pracujeme na propojování dat z resortů MZd a MPSV, chceme finančně podpořit zdravotní péči v sociálních službách, navazujeme zdravotnictví a ranou péči o nemocné děti, ladíme kompetence a vzdělávání zdravotníků a pracovníků v sociálních službách a ještě letos představíme nový druh sociálně zdravotní dlouhodobé péče.

Autor je náměstek ministra zdravotnictví nominovaný KDU-ČSL, věnuje se propojování zdravotních a sociálních služeb (chcete-li, „pomezí“).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz