Hlavní obsah

Jak se žije tučňákovi s hodností generálmajora?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Canva

Tučnák s odznakem.

Edinburghská zoo pečuje o velkou skupinu tučňáků, jeden je ovšem rytířem, má vysokou armádní hodnost a místo v knize rekordů. Zde je Sir Nils Olav III.!

Článek

Seznámení se Sirem Nilsem Olavem III.: tučňákem s noblesou

V roce 2024 oslaví tučňák Nils Olav III. své 22. narozeniny! Jméno dostal po poručíkovi Nils Egelienovi a Norském králi Haraldu Olavovi V. Nils je už třetím tučňákem, který má tu čest být členem královské gardy, a pyšní se tituly, které převzal po svých předchůdcích. Jako maskot Norské královské gardy je živým symbolem přátelství mezi Skotskem a Norskem.

Pasování na rytíře

Když měl šest let, v černobílém fraku se náš tučňák doploužil k bronzové soše svého předchůdce a byl pasován na Sira Nilse Olava III. Na ceremoniál dorazilo 30 členů královské gardy a Nils si užíval veškerou pozornost. Se svými 112 centimetry se stal nejmenším rytířem všech dob! Celé pasování doprovázela hudba, doprovodné akce a proslov napsaný samotným Norským králem Haraldem V.

Z plukovníka na generála

Ve třinácti letech byl Nils povýšen na brigádního generála a barona Bouvetského ostrova. Tentokrát na slavnost přišlo 50 členů královské gardy. Nils je všechny s úctou přivítal, načež ho účastníci popsali jako klidného a vznešeného ptáka, který si plně uvědomuje svou důležitost.

Guinnessův rekord

V roce 2023, ve věku jednadvaceti let, dosáhl Nils další pocty. Norská královská garda ho slavnostně jmenovala generálmajorem, což bylo zaznamenáno v Guinnessově knize rekordů jako nejvyšší hodnost udělená tučňákovi.

Nilsova ošetřovatelka, která se o něj denně stará, ho popisuje jako velmi charismatického ptáka. Předtím, než získal své tituly, se jmenoval Dopey (volně přeloženo jako „blboun“ nebo „mimoň“). I když mu táhne na 22 let, je stále hravý a plný života. Svým lidským přátelům každé ráno zpívá na uvítanou.

Historie tučňáků v Edinburghu

Tradice tučňáků v Edinburghu sahá až do roku 1913, kdy loď společnosti Christian Salvesen dopravila do tamější zoo prvního tučňáka patagonského. První mládě se v zoologické zahradě vylíhlo roku 1919. 

V roce 1961 začal poručík Nils Egelien během návštěvy Edinburghu projevovat zájem o tamní tučňáky a o 11 let později domluvil adopci Nilse Olava I. Ten se stal desátníkem a postupně získával vyšší hodnosti při každé návštěvě Norské královské gardy. Zemřel v roce 1987, ale jeho hodnosti byly předány jeho nástupci.

Nils Olav II. dosáhl největší slávy v roce 2005, kdy byla na jeho počest odhalena bronzová socha u výběhu tučňáků ve Skotské zoo.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz