Hlavní obsah
Zdraví

10 dní u moře udělá zázraky s vaším tělem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vašek W.

Dovolená u moře způsobí, že zhubnete, zbavíte se celulitidy, získáte spoustu pozitivních nápadů a doplníte zásoby vitamínu D. Letní prázdniny si většinou spojujeme s mořskými scenériemi. Mořský vzduch a voda jsou opravdu dobré pro naši duši a tělo.

Článek

Řekové byli první, kdo si všiml léčivých účinků moře. Oblíbená thalassoterapie - léčba mořskou vodou - pochází z Řecka. Thalassoterapie byla použita na řeckých ostrovech Rhodos a Korfu před 2500 lety. Používá se k léčbě nemocí, jako je ekzém, artritida, astma, psoriáza a bolesti zad. Hippokrates objevil léčivé vlastnosti mořské vody pozorováním jejího účinku na rány. Všiml si, že voda urychluje hojení ran, předchází infekci a snižuje bolest. V polovině 19. století byla ve Francii otevřena centra pro léčbu zdravotních problémů pomocí látek získávaných z moře a mořské vody. Jaké jsou vlastně výhody letní dovolené u moře?

  • Mořská voda obsahuje životně důležité prvky
    Moře obsahuje všechny prvky důležité pro náš život - sodík, hořčík, vápník, draslík, křemík, dokonce i stříbro a zlato. Mořská voda proniká hluboko do pokožky a umožňuje tak působení minerálů a stopových prvků. Moře také obsahuje řasy, které jsou bohaté na minerály. Řasy jsou odedávna považovány za zdroj zdraví a krásy. Stimulují obnovu buněk, zlepšují vzhled pokožky, stimulují metabolismus, posilují imunitu, předcházejí zánětům, čistí pokožku a pomáhají odstraňovat celulitidu.
  • Moře má příznivý vliv na astma a alergie
    Mořská sůl má antiseptické a antihistaminové vlastnosti, a proto je prospěšná při alergických kožních reakcích. Některé dětské nemocnice po celém světě úspěšně využívají koupele s mořskou solí k léčbě a zmírňování alergií již řadu let. Čistý mořský vzduch nasycený negativními ionty usnadňuje dýchání a má příznivý účinek na lidi trpící astmatem.
  • Opalováním zásobujeme tělo vitamínem D
    Opalování přináší nejen krásnou pleť, ale také nám dodává vitamín D, který je pro naše tělo tak nezbytný. Nedávný výzkum potvrzuje, že hraje klíčovou roli v prevenci mnoha nemocí, včetně roztroušené sklerózy a rakoviny. Abyste získali vitamín D, nemusíte se opalovat v horku. Pro opalování si vyberte ranní nebo večerní hodiny. Pamatujte, že opalovací krémy brání schopnosti pokožky produkovat vitamín D.
  • Pobyt u moře zbavuje stresu
    Co jiného má takový relaxační účinek jako slunce, lehký vánek a šumění vln? Dovolená u moře nám dává možnost zapomenout na každodenní problémy a úplně se uvolnit. V boji proti stresu se osvědčil hořčík, kterého mořská voda obsahuje vysoké procento. Alternativní lékaři se domnívají, že stres může působit jako spouštěč rozvoje mnoha nemocí. Využijte proto dovolenou, abyste se zbavili svého největšího nepřítele.
  • Moře je ideální pro sportovní aktivity
    Plavání, potápění, surfování, mořský aerobik, plážový volejbal… Dovolená u moře je ideální pro sportovní aktivity, které jsou dobré nejen pro formování postavy. Sport a zdraví spolu úzce souvisí. Ponořte se do vody a užijte si sportovní aktivity poskytované mořem!
  • Mořský vzduch je bohatý na záporné ionty
    Mořský vzduch obsahuje negativní ionty a ozón, které stimulují hluboké dýchání a naplňují nás energií skutečného života. Negativní ionty posilují imunitu, zlepšují koncentraci, snižují nespavost, deprese, bolesti hlavy a únavu a příznivě působí na osoby s astmatem a alergiemi. Vzduch nasycený negativními ionty nenajdete jen u oceánů a moří, ale i v lesích, na horách a poblíž vodopádů a řek.
  • Moře zmírňuje artritidu a bolesti zad
    Mořská voda díky svému složení zmírňuje bolest, snižuje zánět, uvolňuje a stimuluje uvolňování zadržované vody z těla. Koupání v moři proto přináší úlevu lidem, kteří trpí revmatismem, artritidou, bolestmi zad a svalů.
  • Moře léčí kožní problémy
    Mořská sůl je neobvykle bohatá na různé přísady. Mezi osmdesáti různými minerály jsou přítomny také stopové prvky, uhličitany a sírany, vápník, draslík, brom, sodík, mangan, hořčík, jód, železo, fluor a kyselina křemičitá. Díky svému bohatému složení má mořská voda příznivý účinek na pokožku a pomáhá při mnoha kožních problémech, jako je dermatitida, lupénka a ekzém.
  • Moře podporuje kreativitu a city
    Moře a vodní prvek obecně byly vždy spojeny s kreativitou a pocity. Pobyt v blízkosti vody může stimulovat naše emoce, intuici, představivost a kreativitu.
  • Moře má příznivý vliv na zdraví očí
    Modrá barva moře a pohled do dálky blahodárně působí na naše oči. Pokud trávíte hodně času u počítače, dovolená u moře vám pomůže relaxovat.
  • Co když nemůžete jet k moři?
    Můžete si naplánovat skvělou dovolenou i doma. Procházejte se lesem, cvičte, opalujte se, plavte v řece, rybníku nebo jezeře, vyhýbejte se stresu, nechte vypnutou televizi, mobil, počítače a videohry, vezměte svou oblíbenou knihu z police a čtěte! Dopřejte si více spánku než obvykle, dopřejte si mořskou sůl a dopřejte si koupele s mořskou solí doma.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám