Hlavní obsah
Cestování

Medvědi v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vašek W.

V oblasti Severního Velebitu v Chorvatsku, v obci Kuterevo najdete útulek pro malá medvíďata. Můžete si tak zpestřit cestu k moři.

Článek

Díky zeměpisné poloze blízko oblasti hustě osídlených medvědích stanovišť Severního Velebitu, byl v Kuterevu založen panem Ivanem Crnkovičem-Pavenkou první útulek pro mladá medvíďata v Chorvatsku.

V útulku pracuje tým přátel přírody tvořený odborníky na poli biologie a ekologie, ale i dobrovolníků, kteří jsou motivováni velkou láskou k medvědům. Velebitský útulek pro mladé medvědy v Kuterevu se chce stát i součástí centra pro návštěvníky a jako atraktivní bod Přírodního parku Velebit.

Kuterevo Bear Refuge byl založen v roce 2002 a od té doby jsou medvědi hlavní atrakcí ve vesnici.
Útulek se stal domovem pro několik medvědů, z nichž 2 pocházejí ze zoologických zahrad a zbytek přišel v divočině o matku během prvního roku života a neměl tak šanci ve volné přírodě přežít. Pro medvědy je tohle místo ráj a zároveň jediná naděje na život skoro jako v divočině. Tihle drobečci totiž přišli o matku a naučili se hledat potravu u lidí, kteří je díky jejich mláděcí roztomilosti neuváženě krmili. Šelmy se dnes proto lidí nebojí a v dospělosti je čekal odstřel.
Útulek je rozdělen na dvě části – první je věnována mladším medvědům a druhá starším.

Ivan Crnkovič-Pavenka se snaží životu s medvědy učit zájemce z celého světa. Dobrovolníci mohou v útulku strávit tolik času, kolik sami chtějí a pomáhat s krmením nebo třeba výstavbou ohrad.

Foto: Vašek W.

Medvědi, Kuterevo


Ceny vstupenek se pohybují od 15 do 20 kuna a veškeré výnosy se používají ke zlepšení podmínek pro medvědy. Medvědí útulek Kuterevo je nevyhnutelnou zastávkou pro všechny milovníky přírody a medvědů. Útulek je možné navštívit na jaře, v létě a na podzim. Vzhledem k tomu, že medvědi jsou přes zimu v klidu, vyhýbá se provozovatel jejich rušení. Během jara a podzimu by se návštěvníci měli po příjezdu hlásit na Dobrovolnické stanici v obci, aby je mohl některý z dlouhodobých dobrovolníků přivítat, provést a informovat. V létě vás uvítají a informace podají místní průvodci. Doporučujeme návštěvu v časných ranních nebo pozdních odpoledních hodinách, zejména v letních dnech. Útulek lze navštívit od 9:00 do 20:00.

Medvědi v Chorvatsku

V Chorvatsku žije ve volné přírodě kolem 1000 medvědů. Medvědi žijící v Chorvatsku jsou součástí dinárské populace, kde žije kolem 2800 medvědů. Jedná se o druhou největší populaci ve střední Evropě. Barva kůže medvěda se může lišit od světle šedé po černou, i když srst má většinou hnědou až černou barvu, a proto má medvěd hnědý své jméno, chorvatsky „smeđi medvjed“. Medvědí samci žijící v Chorvatsku váží až 300 kg, samice až 200 kg. Medvěd je biologicky klasifikován jako vzácný druh. Omezené množství dostupné potravy a velký prostor, který medvědi vyžadují, brání jakémukoli dalšímu výraznému růstu medvědí populace.
Wikipedia

V Chorvatsku jsou hlavním nepřítelem medvědů auta. Jejich lov je totiž stejně jako u nás přísně zakázán. Ani osud sirotků ale nemusí být smutný – stačí se podívat na spokojené obyvatele útulku v Kuterevu.

Foto: Vašek W.

Cedule v Kuterevu

Kuterevo

Kuterevo je malá vesnice ve Velebitu s 634 obyvateli. Nachází se mezi mořem a pohořím Velebit. Je to 30 km od Senje, krásného přímořského města; 60 km od Národního parku Plitvická jezera a jen 10 km od Národního parku Severní Velebit. V obci je jeden obchod, kde seženete všechny potřebné produkty. Kromě toho lze nalézt mnoho domácích biopotravin od místních rodin (mléko, sýr, vejce, zelenina atd.). Nákup potravin od místních je dobrý způsob, jak podpořit ekologickou produkci a komunikovat s lidmi z vesnice. Dává také příležitost seznámit se s domácími produkty a tradičním způsobem života.
Lidé v obci jsou velmi pohostinní a tolerantní, což je nezbytné pro soužití lidí a medvědů.

Kudy za medvědy?

Cestou po dálnici A1 mezi Záhřebem a Splitem využijte sjezd na Otočac a odtud už vám zbývá pouhých 15 km do cíle v obci Kuterevo. Odkaz na mapu ZDE.

Více informací najdete na webu kuterevo.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám