Hlavní obsah

Ostrov Vir, Chorvatsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miriam Kelečić/Zaživir.sk

Dvacátý největší ostrov chorvatského pobřeží lemovaný překrásnými písčitými a oblázkovými plážemi s průzračně modrou vodou – to je ostrov Vir.

Článek

Nachází se v Kvarnerském zálivu, a díky svému výbornému umístění v centru Chorvatského jadranu je ideální k podnikání výletů a skvělou volbou pro rodinnou dovolenou. Vir je velice atraktivní také pro potápění a zásluhou skvělých povětrnostních podmínek si zde na své přijdou také surfaři.

Ostrov Vir (italsky Puntadura) leží v severní části souostroví Zadar a je vzdálen přibližně 25 km od tohoto dalmatského města. S pevninou ho dnes spojuje most, takže ostrov není závislý na lodích, trajektech a jiných prostředcích námořní dopravy. Most byl postaven v 70. letech 20. století a má 11 sloupů. Vir je malý ostrov o rozloze přibližně 22,5 km², přičemž jeho 4500 obyvatel bydlí ve třech osadách s názvem Vir, Lozice a Torovi. Podle dosud zjištěných objevů z nejstarších nalezišť v Punt Rastavce je zřejmé, že Vir byl osídlen již v době kamenné. V minutě byl nejčastěji závislý na nedalekém městečku Nin, vzdáleném od něj 15 km. V současnosti je ostrov Vir samostatnou obcí podobně jako nedaleký ostrůvek Školjič. Celková délka pobřeží ostrova Vir je 38 km. Nejvyšší bod ostrova se nachází na kopci Barbenjak (vidikovac Bandira) s nadmořskou výškou 115m.
Miriam Kelečić/Zaživir.sk

V širokém okolí nejsou žádné průmyslové zóny, a tak díky své čistotě a vysokému procentu jodizace moře je Vir doporučován pro léčbu astmatických, alergických a kožních onemocnění. Léčivá bahna, která vyvěrají v jedné části ostrova, pomáhají při léčbě revmatických potíží.

Na celém ostrově jsou k dispozici obchůdky, kavárničky a v centru také tržiště, masny a rybárny, ve kterých se dají denně sehnat čerstvé rybí pochoutky. Aquapark a lunapark, který je v provozu celou sezonu je v nedalekém Zadaru který je vzdálený cca 25km. Pro všechny, kteří si chtějí něco užít, jsou zde k dispozici vodní skútry, šlapadla a výletní lodě. Obyvatelé ostrova jsou velice milí a vstřícní a k turistům se chovají s úctou a respektem.

Na pobřeží ostrova Vir se nachází spousta překrásných a odlehlých pláží, které lze navštívit a poznat tak zajímavá, jinak nepoznaná zákoutí ostrova.

Nejzajímavějšími místy pro výlety jsou: Národní park Paklenica s impozantními kaňony, souostroví Kornati s 200 ostrovy a poloostrovy, vodopády Krka, Vranské jezero a v neposlední řadě i Plitvická jezera. Poblíž se nachází i starochorvatský královský hrad Nin, kolébka chorvatské civilizace a dále 3000 let starý Zadar, pověstný svými kulturními a historickými pamětihodnostmi.

Foto: Miriam Kelečić/Zaživir.sk

Pevnost Kaštelina

Památky Viru

Kaštelina, benátská pevnost, která se nachází v oblasti ostrova s názvem Kozjak, je jednou z nejznámějších památek ostrova Vir. Vybudována byla pravděpodobně na počátku 17. století benátskými vojsky z důvodu ochrany obyvatel města Nin a Vir před útoky Turků směřujících do této oblasti. Část tohoto opevnění se zachovala dodnes. Na fasádě pevnosti Kaštelina stále vidět erby těch benátských rodin, které i později měli na Dalmácii velký vliv a ve významné míře řídili tento region. Na severní věži Kašteliny je zachován, ikdyž částečně poškozen okřídlený lev - symbol Benátské republiky. Rekonstrukce této pevnosti se uskutečnila od května roku 2001 do dubna roku 2002.


Farní kostel svatého Jurja byl postaven v roce 1845 na základech staré stejnojmenné církevní stavby pocházející z období 12. nebo 13. století. Kostel je jednolodní, přičemž se vedle něj nachází kamenná zvonice postavená v letech 1937 až 1938. Vrchol zvonice byl během II. světové válce zničen a následně obnoven po roce 1959.


Kostel svatého Ivana Křtitele obdélníkového tvaru v romantickém stylu byl postaven ve 13. nebo 14. století. V minulosti měl funkci farního kostela. Zrestaurování a ochrana Kostela svatého Ivana Křtitele pod odborným dozorem Institutu pro ochranu kulturních památek bylo zrealizované v letech 1996-1998, kdy byla přistavena takzvaná přeslice se zvonem.


Kostelík svatého Mikuláše je posvátný objekt, zachovaný pouze v základech, jehož výstavba se datuje do 13. nebo 14. století. Více se o něm dozvíme až poté, co budou řádně prozkoumány jeho pozůstatky.

Spoluautorkou článku je paní Miriam Kelečić, žijící v Chorvatsku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám