Hlavní obsah
Cestování

Velikonoce v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Zatímco svišť Phil z města Punxsutawney na Hromnice spatřil svůj stín a předpověděl, že zima letos bude pokračovat dalších šest týdnů, je čas začít se připravovat na Velikonoce, které letos připadají na 7.-10.4.

Článek

Velikonoce v Chorvatsku patří k nejdůležitějším náboženským svátkům v roce. Jsou spojeny s půstem, návštěvou kostelů, tradicemi a samozřejmě také s dobrým jídlem.
Podobně jako u nás předchází velikonocům v Chorvatsku čtyřicetidenní půst.
Na Květnou neděli si nechávají Chorvati posvětit olivovou nebo palmovou ratolest. Olivová představuje čistotu a dlouhověkost, palmová symbolizuje, že na Cvjetnicu přijel Ježíš na oslíkovi do Jeruzaléma a lidé před něj dávali palmové listy. Rodině má přinášet mír a blahobyt.

V přímořských městech se konají náboženské průvody. Své procesí má téměř každé město i vesnice a ta by se cestou neměla potkat. Jedno z největších a také nejdelších probíhá na ostrově Hvar, kde se věřící vydávají na cestu, dlouhou cca 22 kilometrů. Procesí jménem „Za Križen“, které je pod ochranou UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví světa začíná ve 22h a trvá celou noc.

Foto: TZ Stari Grad, Hvar

Za Križen Hvar

V Dalmácii se drží zvyk nazývaný Žudije, který vznikl ve městě Vodice, už několik let se ale každý rok odehrává na jiných místech. Dvanáct mladých chlapců, převlečených za římské vojáky, má za úkol hlídat oltář do Veliké soboty. Hlídání oltáře představuje stráž u Ježíšova hrobu – před oltářem stojí simulovaný hrob Ježíše.

Foto: TZO Vodice

Žudije

Chorvati na Velikonoce také barví vajíčka, těm se říká „pisanica“. Vajíčka, symbol nového života, se barví v celém Chorvatsku.
V Chorvatsku si lidé nosí na mši košíček s jídlem, které se nechá na konci posvětit. Na slavnostním stole je spousta první jarní zeleniny – ředkvičky, mladá cibule a mrkev, dále pršut a samozřejmě vajíčka.

Na Velikonoční pondělí se s barvenými vajíčky provozuje zajímavý zvyk, tzv. tuckanje pisanica (ťukání kraslic). Každý z rodiny si vezme jedno vejce a s ostatními si postupně ťuká špičkou. Komu vejce nepraskne, pokračuje ve hře. Kdo nerozbije, vyhraje. Když se takhle potká velká rodina a přátelé, ten, kdo je šikovný, odnese si pěknou výslužku. Je to vlastně taková náhražka našeho koledování - o ta nabarvená vejce se prostě hraje.

Kde letos strávíte velikonoční víkend vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám