Hlavní obsah
Finance

Chorvatsko je kryptofriendly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vašek W.

O tom, že Slovinsko patří ke kryptoměnovým velmocem, netřeba dlouze mluvit. Ovšem i jejich jižní soused a oblíbená dovolenková destinace, Chorvatsko se ke kryptoměnám staví velmi přátelsky.

Článek

Ve svých článcích na webu TokenGuru jsem už psal, že například ubytování na ostrově Vir lze platit v kryptoměnách, nebo že chorvatská pošta ve spolupráci s kryptosměnárnou Electrocoin ze Zadaru nabízí možnost směny krypta na fiat měnu.

Víte ale, že můžete v běžném chorvatském obchodě nakoupit za kryptoměny potraviny?

Mluvím o síti prodejen Konzum, která vznikla v roce 1957, tehdy ještě pod názvem Unikonzum, kdy otevřeli svou první prodejnu v Záhřebu. V roce 1970 se stal ze společnosti řetězec maloobchodních prodejen. V roce 1995 dochází ke změně názvu na Konzum.

Od roku 2021 je možno ve všech jejich 624 prodejnách po celém Chorvatsku, platit v kryptoměnách. Konzum se tak stal jednou z prvních maloobchodních sítí v Evropě a vůbec první v Chorvatsku, která tuto možnost nabízí. Kryptoměny je možno využít jak v prodejnách, tak na eshopu.

Jak mi odpověděli z tiskového oddělení společnosti: „V obchodech je možné platit až sedmi nejoblíbenějšími kryptoměnami, přičemž online zákazníkům je k dispozici 16 nejoblíbenějších kryptoměn.

Proces placení kryptoměnami je podobný platbám kartou. Na konci výběru produktu, bez ohledu na to, zda nakupuje v internetovém obchodě nebo je na pokladně fyzického obchodu, si zákazník vybere možnost platby kryptoměnami a Konzum mu nabídne seznam těch, které jsou k dispozici. Po výběru požadované kryptoměny se zobrazí částka v ekvivalentní hodnotě a vygeneruje se QR kód a platební adresa. Poté zákazník jednoduše naskenuje QR kód výhradně osobní kryptoměnovou peněženkou. Potvrzením transakce provede platbu a na svůj e-mail obdrží potvrzení transakce ze systému PayCek, přičemž fakturu za zaplacenou službu či produkt vystaví Konzum.

Je také důležité poznamenat, že vzhledem k volatilitě směnného kurzu kryptoměny, která se může minutu od minuty lišit, systém zákazníkovi garantuje fixní hodnotu směnného kurzu při zahájení transakce v době dostatečné pro její úspěšné provedení bez dalších poplatků.

Zavedli jsme platbu kryptoměnami, protože každý den nasloucháme potřebám našich zákazníků a tím, že umožňujeme různé typy plateb, zajišťujeme snazší a jednodušší zážitek z nakupování. Platby kryptoměnami ve fyzických obchodech a internetovém obchodě, stejně jako nedávné zavedení plateb přes Keks Pay, aplikaci pro snadné posílání, přijímání nebo darování finančních prostředků, jsou významnými indikátory toho, jak Konzum neustále inovuje, sleduje světové trendy a nastavuje standarty v maloobchodním sektoru.“

Na webu coinmap.org najdete samozřejmě všechny prodejny Konzumu a další služby, které lze v Chorvatsku platit kryptoměnami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám