Hlavní obsah

Patří k nejvyspělejším zemím, přesto tam každý den zemřou tři ženy rukou svých partnerů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: davegerber, Pixabay

Je to nejděsivější dokument, jaký jsem viděla. Netflix zveřejnil výpověď muže, kde popisuje, jak zabil svou těhotnou ženu a dvě malé dcery. To nemohl prostě jen odejít?

Článek

Tahanice o děti, snahy partnera zničit, napadení i vraždy. O co jednodušší by bylo se jen sbalit, nechat klíče na stole a zavřít za sebou dveře.

I naše noviny plní poměrně často články o zhrzených bývalých párech, které mezi sebou zbytečně nahlas řeší rozchody. Někteří bojují o děti, které si s novým partnerem udělali tak rychle, že neměli ponětí, co je zač. Jiní svým partnerům zase zasadili tak silnou ránu, že ti zmobilizovali všechny své síly, aby ranili stejně a nejlíp ještě víc. Pokud to všichni ve zdraví přežijí, po čase to ustane. Ale i tak.

Naprosto nám chybí úcta k životu

Jako bychom ve chvílích osobní krize zapomněli, jak vzácný dar život je. Vidíme jen sebe a problém. Přestože se v budoucnu zpravidla vždycky ukáže jako řešitelný a často i požehnaný, protože v konečném důsledku přinese i něco dobrého, ve chvíli, kdy vznikne, máme pocit, že je potřeba ho radikálně vyřešit.

Své by o tom mohli vyprávět tři muži v Americe, kteří se právě teď chystají zabít své ženy, nebo už je zabili. Třeba jen kvůli tomu, že si našli jinou a chtějí se původní rodiny zbavit. V mnoha případech jsou obětí i děti.

Tuto informaci zveřejnil Netflix v jednom z dílů dokumentární série nazvané Americká vražda. Ten o těhotné Luci Petersonové zvedl po zveřejnění vlnu pobouření, ale mnohem drsnější je příběh těhotné Shannan Wattsonové, nazvaný Americká vražda: Rodina od vedle (režie Jenny Popplewell, USA, 2020), která zmizela i se svými dvěma malými dcerkami.

V obou případech vraždili jejich na první pohled dokonalí partneři kvůli novým ženám. Těm lhali takovým způsobem, že nakonec stály u soudu na straně zemřelých maminek a jejich dětí. Paradoxně si oba muži mysleli, že se o případ policisté přestanou brzy zajímat a oni si budou beztrestně užívat nový život. To se ale díky milující rodině obou zavražděných žen nestalo a pod tíhou důkazů a i svědomí, se oba vrahové nakonec příznali.

Příběh Shannan a jejích holčiček je ale výjimečný. Je sestaven z autentických videí policejních hlídek a vyšetřovatelů a z originálů mrazivých výpovědí. V jedné z nich zaznívá i popis jejího manžela, jakým způsobem ji zabil a následně i jejich dvě děti. Jeho slova zanechávají v člověku jakousi tíhu a přiznám se, že jsem je hodně dlouho nemohla dostat z hlavy.

Představa děvčátek vražděných jejich vlastním otcem, který je měl chránit, kterému důvěřovaly, je pro mě jako mámu šílená. A je to důvod, proč se zamýšlím nad tím, kam jako společnost spějeme.

V jaké světě to žijeme?

Ve světě lidí, co se přes veškerou inteligenci, vzdělání a výchovu nedokážou ovládnout a udělají věci, které nikdo nečeká. Jakoby nešlo jen odejít a dát si dost času vzniklou situaci nějak vstřebat.

Nejen my, ale každý člověk včetně našeho partnera, má přece právo žít svůj život podle vlastních představ. Pokud už v nich do budoucna nefigurujeme, neznamená to, že můžeme začít ubližovat nebo životy brát.

Co se děje tak špatně, že máme pocit, že úplně snadno vyřešitelné situace jsou neřešitelné, a že musí stát někoho život?

-------------

Zdroj: seriál Netflix Americká vražda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz