Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co možná nevíte o Ukrajině aneb Fakta, která vás překvapí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

S pojmem Ukrajina se setkáváme již více než dva a půl roku dnes a denně, a to v souvislosti s ruskou invazí. Nyní se na tuto válkou zmítanou zemi podíváme z jiného úhlu.

Článek

Nejenže je svojí rozlohou 603 700 km² největší v Evropě, vyznačuje se i jinými nej, o nichž možná nemáte ani tušení.

První osídlení na území dnešního hlavního ukrajinského města je historicky doloženo již v poslední třetině pátého století nálezem keramiky a byzantských mincí. Založení Kyjeva je datováno rokem 482 n.l. Pro zajímavost, první zmínky o osídlení na území dnešní Moskvy najdeme až v polovině 12. století a naše matička stověžatá začala psát svoji historii roku 723.

V Kyjevě ještě chvíli zůstaneme, ale přesuneme se do současnosti. Najdeme zde kupříkladu nejhlubší stanici metra na světě, a sice v hloubce 105,5 metru. Nazývá se Arsenalna, byla vybudována v roce 1960 a po eskalátorech do ní sjedete za pět minut. Jen pro srovnání, nejhlubší stanice pražského metra, Náměstí Míru, leží v hloubce 53 metrů, tedy přibližně polovic.

V ukrajinském hlavním městě se také můžete projít po nejširší hlavní městské ulici na světě. Jmenuje se Chreščatik a v některých místech měří na šířku až 200 metrů.

A jaká prvenství a zajímavosti najdeme v dalších ukrajinských městech a oblastech? Třeba Charkov, druhé největší ukrajinské město, se může pyšnit největším náměstím v Evropě. Svojí plochou 11,9 ha zaujímá i 12. místo na světě.

Město Kryvyj Rih na jihu Ukrajiny je se svojí délkou 126 km nejdelším v Evropě.

V téměř milionovém městě Dnipro, ležícím na stejnojmenné řece (Dněpr) se můžete projít po nejdelším nábřeží v Evropě. Ale za den to asi nestihnete, měří totiž třicet kilometrů.

Další zajímavost s přídomkem nej najdete na západě země ve Volyňské oblasti, konkrétně ve městě Luck. Stojí tam nejdelší obytný dům na světě. Říkají mu úl podle jeho tvaru, připomínajícího včelí plástev. Jeho délka činí 1 750 metrů, má 120 vchodů, 15 tisíc oken a téměř 3 tisíce bytů.

Že je Ukrajina jedním z největších světových zemědělských producentů, zejména co se týče obilí, asi víte. Zaujímá rovněž první místo na světě ve vývozu slunečnice a slunečnicového oleje. A je také významným pěstitelem kukuřice a brambor.

A čemu vděčí tato země na východě Evropy za takovou úrodu? Kromě příznivého klimatu zejména nejkvalitnější půdě, takzvané černozemi. Celá čtvrtina jejího světového výskytu připadá právě na Ukrajinu. A že je tato půda velice vzácná a úrodná, věděli i nacisté za II. světové války. Kradli ji a odváželi do Německa nákladními vlaky.

Ukrajině náleží druhé místo v Evropě, co se týče zásob zemního plynu (po Norsku) a druhé na světě v těžbě manganové a železné rudy.

Tato nádherná země s bohatou historií se může chlubit i nejstarší mapou na světě, kterou prapředci dnešních obyvatel vyryli do mamutího klu a důkazy o nejstarším osídlení homo sapiens na Zemi. Tyto významné archeologické nálezy byly objeveny v obci Meziříčí v Rivněnském kraji a jejich stáří se odhaduje na 14 500 až 15 000 let.

Víte, že Ukrajina má nejen moře, hory, hluboké lesy a veletoky, ale i poušť? A dokonce největší v Evropě. Jmenuje se Oleškivské písky a najdete ji nedaleko Chersonu na samém jihu Ukrajiny. Zaujímá plochu 2 100 km², což je například rozloha Lucemburska.

Rekordmany v podobě přírodních krás najdeme i pod zemí, například v Ternopilské oblasti na zapadě země můžete navštívit největší krasový jeskynní systém na světě o délce 267 kilometrů.

A ještě se podíváme na zakarpatskou Ukrajinu do městečka Rachiv. A proč? Protože je geografickým středem Evropy. A v letech 1918 – 1938 patřilo Československu.

V Karpatech se můžete setkat ještě s jedním nej: Nejdelším hudebním nástrojem na světě, jenž nese název trembita. Roura, na niž hrají či spíše troubí místní pastevci, měří až 8 metrů. A její zvuk je slyšet na vzdálenost 10 kilometrů.

Ukrajinština je jedním z nejrozšířenějších jazyků na světě. Co do počtu uživatelů zaujímá 26. místo ve světovém žebříčku.

Ukrajina je čtvrtou zemí na světě, co do podílu vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva a její odborníci, zejména z technické oblasti a IT jsou ve světě velice ceněnými a vyhledávanými.

A na závěr si připomeneme asi nejznámější ukrajinské nej, největší letadlo světa AN 225 Mrija, jehož jméno je zapsané v Guinnessově knize rekordů dokonce 240 krát. Bohužel, další záznam o tomto exempláři už tam nepřibude. Legendární šestimotorový nebeský gigant, který by se nevešel na fotbalové hřiště a byl schopný přepravit náklad o hmotnosti 250 tun, ukončil svoji vzdušnou pouť 27. února 2022 na své mateřské základně v Hostomelu u Kyjeva. Byl zničen ruskými okupanty společně s dalšími letouny, veškerou letištní infrastrukturou a kancelářemi letecké společnosti Antonov.

Fanoušci velké aviacie ze všech kontinentů však věří, že po válce bude dobudovaná nová Mrija jako symbol nezdolnosti a hrdinství svobodné Ukrajiny a symbol spolupráce a umu celého leteckého světa. Mrija byla, je a bude, protože znamená v překladu Sen a sny se plní.

Držme této krásné zemi a jejímu nezdolnému lidu palce, ať se žádné z jejich nej již nestane obětí války a ať se jim splní všechny sny.

Zpracováno na základě těchto materiálů: https://youtu.be/BIy3E_JGxkA?si=uONMabNshLyZVBg7 https://youtu.be/NoZ62G9ZrPs?si=E3dVBrvTgLA-xD0H https://youtu.be/FTk6QOYV00E?si=mpdFOJ8tHVjL2pri https://youtu.be/FTk6QOYV00E?si=_Dl16cCZnpwK_M28 https://24tv.ua/kyivnews/ru/tajny_samoj_glubokoj_v_mire_stancii_metro__arsenalnaja_n638584

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz