Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak ušetřit v domácnosti a snížit náklady na energie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vlastní foto

S růstem cen spousta z nás přemýšlí, kde a jak ušetřit. Já vám nyní přináším pár osvědčených tipů a rad, jak snížit náklady na domácnost a taky uspořit trochu času.

Článek

Začneme třeba úklidem. Pravda, některým hospodyňkám se moje praktiky asi líbit nebudou, ale nechápu, proč bych kupříkladu měla každý měsíc mýt okna. Tento rituál našich prababiček, s nímž se dodnes setkávám poměrně často, považuji za přežitek. Jistě, potřebujeme vidět ven a chceme, aby nám do místností pronikalo denní světlo a životodárné sluneční paprsky. Ale jestli mám na okně šmouhy nebo trošku pylu, absolutně neřeším. Ušetřím tím spoustu času i peněz za čistící prostředky. A mýt je kvůli chlapovi, aby viděl, jak jsem pilná nebo kvůli sousedům, aby mě nepomluvili, je holý nesmysl. Chlap si toho vůbec nevšimne, neboť má jiné priority a sousedky mě pomluví stejně.

A třeba takové utírání prachu je činnost naprosto zbytečná. Prach nezmění své skupenství ani nikam nezmizí, jen ho rozvíříte a přenesete z místa na místo. Je třeba ho vyluxovat, jinak se ho nezbavíte. Zázračné utěrky proti prachu jsou pouze výmyslem reklamních agentů. Ani drahé přípravky proti jeho usazování, které jsem také vyzkoušela, kdovíjaké dlouhodobé účinky nemají.

Důležité je, aby vše ve vaší domácnosti mělo své místo a neskladovali jste věci chaoticky (například oblečení na židlích) a zbytečně. Pak bude váš příbytek vypadat vždy uklizený a příchozí si případného prachu nebo smítka na podlaze ani nevšimnou.
Často slýchám od kolegyň a kamarádek obligátní větu: „Ach jo, zase musím uklízet“. Proč musím? Kdo mně to přikázal? Nikdo, vy sami sobě. Jistě, nebudeme žít na smetišti, ale pár kapek na zrcadle nebo otisky prstů na konferenčním stolku přece rodinný život neohrozí, naopak. Chlap nechce koukat na unavenou ženu, která se věčně plahočí po bytě s hadrem a vysavačem, ale odpočatou partnerku s dobrou náladou.

Dost bylo mentorování, vrhněme se raději na další činnost v domácnosti, při níž se dá ušetřit, a sice praní. Dlouhé prací cykly a vysoké teploty vaše prádlo nevyperou lépe, naopak ho ničí. Já peru většinou na 40, ve výjimečných případech na 60° a nejkratší možný čas. A jestli použijete prací prášek, gel či kapsle, záleží čistě na vás. Aviváž již několik let nepoužívám vůbec, pouze kvalitní prací gely, které si vozím z Německa. A prádlo krásně voní a hebké je naprosto stejně, jako když jsem ji používala. V tomto případě je finanční úspora poměrně vysoká. A že ruční praní vyjde levněji, než v pračce, je taky mýtus. Schválně si zkuste vyprat v lavoru stejné množství prádla, jako dáváte běžně do pračky. (Obdobný pokus můžete udělat i s nádobím – dřez versus myčka.) Ušetříte elektřinu, ale spotřebujete podstatně víc vody a pracího (čistícího) prostředku. A ještě si při tom ničíte pokožku rukou. Striktní třídění prádla podle barev taky nedodržuji a ještě se mi nikdy nic neobarvilo. Řídím se pouze jedním pravidlem, neperu bílé s černým.

Sušičku nemám a ani ji nechci. Nejlepší je nechat prádlo uschnout klasicky na šňůře venku, případně na balkoně. A když ho šikovně pověsíte, nemusíte ani žehlit. Tudíž další úspora na obzoru, a to jak finanční, tak časová.

Vypráno máme, žehlení jsme zrušili, tak se podíváme, jak lze ušetřit v kuchyni. Nejprve nahlédneme do lednice. Dalším přežitým zvykem z dob hluboké totality, kdy naši předkové stávali každý čtvrtek frontu na maso, jsou narvané mrazáky. Nechápu proč, vždyť dnes si můžeme koupit jakýkoliv druh masa sedm dní v týdnu od rána do večera. Tak proč bych si měla dělat zásoby jak sysel? Že je tovar zrovna v akci? Oč levněji ho koupím, o to víc mne stojí jeho skladování. Nehledě na skutečnost, že pokrm připravený z čerstvého masa je chutnější a zdravější než z rozmrazeného. A hlavně, čím máte narvanější mrazák, tím víc žere.

Značnou úsporu při přípravě pokrmů docílíte použitím ovoce a zeleniny z vlastní zahrádky. Že ji nemáte? Nevadí, postačí i balkon. I tam můžete pěstovat bylinky, papriky, rajčata… Třeba místo muškátů. Takové feferonky nadělají stejně parády jako květiny. A nejen, že ušetříte, ale budete mít vlastní čerstvé vitamíny a bez chemie. Hospodyňky z takzvané staré školy často nemohou strávit, že mladé ženy nevaří. Ono se to totiž při dnešních cenách vstupů, to jest surovin a energie, pro jednu ani dvě osoby nevyplatí. Pokud teda nechcete jíst od pondělí do pátku kotel guláše a mezitím špagety.

Z kuchyně se ještě přesuneme do koupelny a na toaletu. Ano, i tam se dá ušetřit. Doporučuji pravidelně kontrolovat, jestli vám nekapou kohoutky a neprotéká voda na WC. Řeknete si, nějaká kapka nás přeci nevytrhne. Omyl. Moje kolegyně doplácela za vodu kvůli protékající nádržce u toalety 3000 Kč. A to je pro samoživitelku, která obrací každou korunu, docela darda.

Také můžeme drahé úklidové prostředky, které sice hezky voní, ale mnohdy postrádají čistící schopnost, nahradit obyčejnými za pár korun. Největší službu v domácnosti vám udělá klasický ocet, jedlá soda a jejich kombinace. Spoustu návodů, jak je použít, najdete na internetu.

A na čem naopak nemá smysl šetřit? Především na osobní hygieně, což někteří lidé patrně nechápou, soudě tak například podle zápachu v hromadné dopravě. A taky nemá význam šetřit na topení, zvláště pokud jste zimomřiví tvorové jako já. Rozhodně bych si neužila večerní relax drkotajíc zuby po krk ve spacáku. A pokud z prochladnutí onemocníte, sníží se vám příjem a šetření se pěkně prodraží. Zkrátka i zde platí léty prověřené pravidlo: „Všeho s mírou!“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz