Hlavní obsah
Názory a úvahy

Řemeslník nad zlato

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Věra Vaňková, vytvořeno v grafickém editoru z volně dostupných zdrojů - PNGEgg

Od pradávna se říkalo „řemeslo má zlaté dno“, až v 21. století pozbylo toto rčení platnosti. Zato máme nový výstižný slogan „řemeslník nad zlato“. Chcete-li se o jeho pravdivosti přesvědčit, zapojte se se mnou do pátrací akce „Najdi instalatéra!“.

Článek

Taková maličkost – porouchané splachování u WC. Prkotina, kterou zvládne opravit každý průměrný chlap, namítnete. Ano, ovšem „průměrný“ chlap není vždy doma, nemá čas nebo se řídí heslem „ševče, drž se svého kopyta“, což považuji za naprosto správné. Kupříkladu elektriku bych si v žádném případě nenechala opravit od laika, byť svého. Teď nemám na mysli výměnu žárovky či vypínače, to zvládnu sama.

Ale pojďme zpět k instalatérovi - tedy nejprve ho musíme najít, což jak záhy zjišťuji, je úkol takřka nadlidský. A proto ho zadávám mistru Googlovi, který všechno ví. A ouha, koukám, že v tomhle oboru má mezery. Instalatérů sice objevil, jak říkají bratia Slováci „neúrekom“, ovšem poněkud z ruky. No, konečně někdo poblíž! Hm, nejsou na příjmu. Jistě, protože mají napilno a pochybuji, že zaměstnávají sekretářku. Wau, konečně jsem se dovolala! „Jó, paninko, nejdřív tak za 14 dní,“ dostane se mi odpovědi po vyslovení mé prosby. Nehodlám se vracet do časů našich prapředků a splachovat WC kýblem, když je splachovací. Já naštěstí taky, jinak bych tuto anabázi asi vzdala.

Nebudu vás déle napínat, po několikahodinovém doslova detektivním pátrání a obvolávání všech známých, jsem přeci jen mistra svého řemesla našla: důchodce a dokonce měl ve svém arzenálu i potřebné součástky ještě z doby, kdy se touto profesí živil. Ale řeknu vám, byla to fuška. Divíte se? Já ani ne, mladí totiž většinou nechtějí makat rukama. Pokud možno cosi řídit od počítače, nejlépe z domova. Jeden příklad za všechny: v sousedním městě bylo léta letoucí strojírenské a stavební učiliště s tolik potřebnými obory. Pro nezájem žáků bylo zrušeno. A co myslíte, že je v jeho prostorách nyní? Ubytovna pro dělníky z Asie. Těch máme dost.

Pravda, znám pár výjimek, šikovných hochů, kteří se úspěšně živí rukama. Ovšem povětšinou z rodin, kde se řemeslo dědí z generace na generaci a otcové si vychovávají své nástupce. Jsou však vzácnější než sníh v rovníkové Africe. A kdo ví, zda tady v Česku zůstanou, neboť v zahraničí jsou šikovné ruce podstatně lépe ohodnocené.
Ano, pokrok nezastavíme, třeba taková umělá inteligence: bezesporu dobrá věc, ale WC, pračku ani auto mi nespraví, nevymaluje byt, nevykope studnu, nepostaví plot… Maximálně vyluxuje a poseká zahradu, na což žádného odborníka nepotřebuju. Kdo ví, třeba se mladá generace dočká pokroku. A pokud ne, vrátíme se patrně zpět do středověku.
A co vy? Jaké máte zkušenosti s řemeslníky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz