Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jackie Kennedyová: Onassise přebrala sestře. Pomsta miliardáře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia, volné dílo

Jackie Kennedyová

Jackie i její sestra Lee Bouvierovy byly vychovávané k úspěchu a vítězství. Celý život mezi sebou soutěžily, která získá bohatšího manžela. A když na to přišlo, neváhaly ho jedna druhé přebrat.

Článek

Spisovatel Truman Capote jim říkal americké gejši. Dokázaly konverzovat na úrovni, pohybovaly se ve vysoké společnosti, skvěle tančily a dokonale aranžovaly květiny, létaly do Evropy na nákupy v prestižních francouzských módních domech. Dokonce servírovaly svým hostům skvělý čaj podle japonského obřadu… Byly prostě dokonalé a zrozené k úspěchu. A úspěch? To byly pro jejich matku Janet Auchinclossovou peníze. „Mezi Jackie a její o čtyři roky mladší sestrou Lee tak vznikla během let velká soupeřivost a žárlivost. Navenek ale působily jako milující sestry,“ tvrdí v knize Jackie, Janet a Lee její autor, novinář J. Randy Tarraborrelli. „Matka je učila, že musejí dobýt svět. A dobýt svět znamenalo provdat se za bohatého muže.“

Vypadalo to, že první vítězný bod získala Jackie. V červnu 1952 si měla brát makléře Johna Husteda Jr. Zasnoubili se, ale pak se matka Jackie dozvěděla zásadní informaci: John vydělává pouze 17 tisíc dolarů ročně! Co s ním? Jackie posadila v tichosti Johna na letadlo, svlékla z prstu zásnubní prsten a začala hledat dál. „Byla studená jako kostka ledu,“ vzpomínal ve svých pamětech na podivný románek odkopnutý snoubenec. Tak to se nepovedlo. Teď byla tedy řada na Lee.

V dubnu 1953 se Lee slavnostně provdala za Michaela Canfielda, dědice významného nakladatelství… Jenomže nejásala dlouho. Jackie ji o několik měsíců později trumfla, protože 12.září řekla ano senátoru z Massachusetts, který se o sedm let později stal prezidentem USA, Johnu F. Kennedymu… Idyla v manželství ale netrvala dlouho. Ze všech stran se Jackie dozvídala o Johnových záletech. Šeptalo se dokonce o tom, že měl krátký vztah i s její sestrou Lee. Podle magazínu Madame Figaro k románku mělo dojít právě v době, kdy Lee žila s Canfieldem. Když Jackie přišla v roce 1956  po císařském řezu o jejich první dítě, dceru Arabell, JFK byl právě na plavbě po Středomoří a podpořit manželku nepřiletěl. Jackie tehdy začala uvažovat o rozvodu, ale Lee ji přemluvila, aby zatím vše nechala při starém. Možná ze škodolibosti, možná tak bylo její randění s Kennedym jednodušší? To ale netušila, jak dobře sestře poradila: Za rok se stal JFK prezidentem USA.

Zatímco Jackie s manželem slavila společenské a politické úspěchy, Lee ohlásila v roce 1959 rozvod. Ale netruchlila dlouho. Už za několik měsíců se znovu provdala a tentokrát to byla trefa do černého. Ženichem nebyl nikdo jiný než polský princ Stanislaw Albrecht Radziwill. Lee vyrovnala se sestrou skóre a stala se doslova princeznou rodiny. „Jak bych s ní mohla někdy soutěžit?“ ptala se svých přátel skromně s ironickým úsměvem. A měla na mysli svou sestru Jackie, která si užívala slávy první dámy…

Ale Lee nakonec našla toho nejbohatšího: v roce 1962 se seznámila s řeckým rejdařem, miliardářem Aristotelem Onassisem. Svést ji nedalo Onassisovi velkou práci. Měl totiž životní filozofii stejnou jako Bouvierovi: „Peníze nejsou jen luxus, jsou moc!“ To Lee imponovalo a navíc ji Onassis slíbil, že se vezmou. A to i přesto, že měl stále ještě dlouhodobou známost s nejslavnější sopranistkou světa Marií Callasovou. Ta ho bezmezně milovala už devět let a dokonce se kvůli němu v roce 1959 rozvedla se svým manželem a impresáriem Giovanni B. Meneghinim. S „Arim“ měli navíc velké tajemství: čekali spolu dítě, které se ale narodilo mrtvé…. Jenomže řeckého rejdaře už oddaná láska Callasové, která stále čekala na jeho nabídku k sňatku, svazovala v rozletu a v dalším dobývání krásných a slavných žen….

A protože byla Lee na jeho luxusní jachtě Christina už jako doma, nepůsobilo nevhodně, když s požehnáním Onassise pozvala do Řecka starší sestru, aby zapomněla na další osobní tragédii, která ji postihla…V srpnu 1963 zemřel krátce po narození syn Patrick.

Jenomže se stalo to, s čím Lee ani Callasová nepočítaly: přelétavý Onassis byl z Jackie Kennedyové naprosto okouzlen a zcela nepokrytě ji začal dobývat. Loď nechal zasypat květinami, dva kuchaři se starali o luxusní menu složené z jejích nejoblíbenějších lahůdek: fois gras a humrů. A Jackie se na oplátku s hostitelem občas ztratila na celé hodiny…Co se rodilo mezi první dámou Ameriky a řeckým podnikatelem? Láska?

Jackie ale musela zpět do Ameriky kvůli pracovním povinnostem. Callasová i Lee si po jejím odjezdu oddychly. Ale jen pět týdnů poté zasáhl osud znovu. Při návštěvě Dallasu byl 22. listopadu 1963 zavražděn JFK a Jackie Kennedyové se převrátil život vzhůru nohama.

Z Jackie se stala všemi hýčkaná národní vdova.

Pohřeb manžela, stěhování z Bílého domu, hledání nového bydlení…. Jackie se dostala psychicky i finančně na dno. V té době požádala Lee Onassise, aby během svých služebních cest do NY Jackie občas navštívil v jejím novém apartmá na 5th Avenue a dodal jí odvahu do života. A tak zatímco milenka Lee si užívala slunce na jeho ostrově Scorpios, on už v duchu chystal svatbu s Jackie… Lee ale zatím neměla nejmenší podezření, no, možná trochu ano. Ale od Jackie věděla, že má sestra partnera. Jak tvrdí magazín Madame Figaro, byl jím Jack Warnecke, architekt, který navrhoval hrobku jejího zesnulého manžela. A pár už začal dokonce uvažovat o svatbě. Až do osudného telefonátu, který znamenal okamžitý konec jejich vztahu. „Jackie, musím ti něco říct. Mám finanční problémy a potřeboval bych půjčit….“ svěřil se milence Warnecke. Bývalá první dáma odvětila nepřesvědčivě, že „určitě najdou řešení“ a rozloučila se. A bylo po lásce. Jackovi už pak telefon nikdy nezvedla.

Foto: Wikimedia, CC BY-SA 3.0 nl, Pieter Jongerhuis for Anefo, Original source image Nationaal Archief

Aristotel Onassis

A to byla chvíle pro Onassise. V roce 1967 pozval Jackie na ostrov Skorpios, aby tam strávila léto. Už jako jeho blízká přítelkyně. Ani jednou se nezmínil o její sestře Lee. Ale ona také ne. Takhle jednoduché to bylo pro Jackie přebrat sestře bohatého milence. A Lee zuřila. Byla to snad rafinovaná pomsta Jackie za její dávné zálety s JFK? Nebo Jackie jen potřebovala Ariho milióny a neohlížela se napravo ani nalevo? Onassis ji zahrnoval luxusem. A Jackie neměla zábrany. Jeho penězům pouštěla žilou co to šlo. I na Onassisovy poměry mizely tisíce dolarů z jeho konta dost rychle. Ale řecký miliardář byl nad věcí. Měl totiž s Jackie plán. A s Amerikou nevyřízené účty ještě z doby, kdy rozjížděl svůj rejdařský byznys. Nakoupil tam tehdy několik tankerů. Když se do USA vrátil služebně podruhé, zavřeli ho hned na letišti, protože dlužil na daních… A tohle teď chtěl Američanům vrátit, když jim uloupí a znesvětí jejich národní poklad Jackie Kennedyovou…Byla to sladká pomsta.

Svatba Ariho a Jackie se konala 20. října 1968 na ostrově Scorpios. Informace o svatbě a fotky vyšly hned druhý den ve všech amerických denících na prvních stranách. Američané strnuli v šoku. Jackie se spojením s Onassisem stala nepřítelem číslo jedna. Chápali její krok, jako zradu na JFK, na Americe. Přitom z její strany vlastně nešlo o nic jiného než o - peníze…

Kdo se nervově zhroutil byla Maria Callasová, která čekala tolik let a svatby se nikdy nedočkala. A proti nové maceše se obrátily i Onassisovy děti Alexander a Christina, kteří stále doufaly, že se jejich rozvedení rodiče Athina Livanosová, dcera bohatého rejdaře a jejich otec, dají po létech opět dohromady a znovu se vezmou. Jackie ale tyhle naděje definitivně překazila.

Možná se Onassis mohl chlubit Jackie Kennedyovou jako trofejním úlovkem, ale svatba s ní mu štěstí nepřinesla. Jackie trávila stále více času v New Yorku a na Scorpios létala méně a méně. Cítila, že ji tam nikdo nechce, že u Ariho příbuzných není vítaná. Onassis zase pochopil, že stejně jako on měl své záměry s ní, i ona měla ty své s ním. Vlastně s jeho zlatou kartou. Ne, že by snad měl nějaké iluze, ale… Nakonec se manželé přestali stýkat úplně. K vzájemnému odcizení přispěla i tragická smrt syna Alexandera Onassise, který zemřel v lednu 1973 při letecké havárii. Onassis si ji dával za vinu a uzavřel se do sebe. O dva roky později, 15. března 1975, zemřel v Americké nemocnici v Paříži. Nechal Jackie na rozloučenou, z jeho pohledu symbolický bakšiš, 25,5 miliónu dolarů.

Jediný, kdo se přišel s Aristotelem Onassisem krátce před smrtí rozloučit, byla oddaná Maria Callasová.

Jackie zemřela na lymfom 19. 5. 1994, 25 let před svou sestrou. I ve své závěti si s ní vyřizuje účty. Lee po ní nepodědila ani cent: „V této závěti jsem své sestře Lee B. Radziwillové nic neodkázala, protože jsem jí už za svého života dala všechno.“

Posmrtná pocta nebo narážka na její poměr s JFK? Kdo ví…

Zdroj:

https://madame.lefigaro.fr/celebrites/lee-radziwill-la-soeur-rivale-de-jackie-kennedy-1203218-147288

https://madame.lefigaro.fr/celebrites/jackie-kennedy-soeur-lee-radziwill-sa-liaison-avec-president-jfk-260918-150865

Wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz