Hlavní obsah
Hobby a volný čas

K sázení rajčat použijte rýč. Podpoříte tak kvalitní a bohatou úrodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Heřmánková

Budoucí bohatou úrodu ovlivníte hned při výsadbě sazenic. Ke třem důležitým faktorům, jako jsou sluneční svit, dostatečná závlaha a kvalitní půda obohacená živinami, je třeba dodat čtvrtou zásadní podmínku – dostatečnou hloubku zasazení do půdy.

Článek

Kořenový systém rostliny je základ

Kvalitní kořenový systém je podmínkou pro správný vývoj každé rostliny, protože plní důležité funkce: výživu, příjem vody a stabilitu rostliny. Již při přesazování rajčat do volné půdy můžete tyto funkce zásadně ovlivnit, a to dostatečnou hloubkou zasazení. Nepodceňte tedy tuto prvotní fázi vegetační doby.

Proč podpořit vývoj a růst kořenů u rajčat

Stonky rajčat mají na povrchu malé uzliny, ze kterých pustí kořeny, pokud jsou zasypány zeminou. Tyto kořeny pomáhají přijímat vláhu a živiny. Rostlina tak není závislá pouze na centrálních kořenech. Dalším důvodem, proč sazenice rajčat zasadit hluboko do země, je jejich pevnější ukotvení. Rostliny rajčat mají vysoký vzrůst a jsou tedy náchylné na možné poškození nebo vývraty v důsledku působení větru nebo těžkých plodů při dozrávání. Je tedy přirozené, že rostlina má větší stabilitu s mohutnějším kořenovým systémem.

Hluboká sadba také ochraňuje rostlinu před horkem a kolísavou vlhkostí. V létě, kdy jsou suché a velmi horké dny, hluboko zasazené rostliny mají lepší adaptační schopnosti. Nepřehřívají se a nevysychá jejich kořenový systém. Navíc nejsou tolik závislé na povrchové vodě, která se do půdy dostává deštěm nebo umělou závlahou. Kořeny hluboko zasazených rostlin dokáží lépe vyhledávat a využívat půdní vlhkost. To vše přispívá nejen k dobré kondici a zdraví mateční rostliny, ale i plodů. Dobře vyživená rajčata lépe odolávají chorobám, nasazují více květů a mají kvalitnější plody. Zdroje výživy a vláhy je rostlina schopna čerpat z větší plochy než jen v těsné blízkosti základny rostliny.

Hluboko a šikmo

Jak hluboko zakopat rostliny rajčat možná některé překvapí. Nebojte se je zasadit a zahrnout zemí do více než poloviny samotné výšky sazenice. Pomůže šikmé sázení, kdy rostlinu do sázecí jámy položíte a přihrnete hlínou tak, aby alespoň spodní polovina byla zahrnutá pod zemí. Neodstraňujte listy, aby stonek na sobě neměl čerstvé rány, kterými by se mohla do rostliny dostat z půdy infekce.

Dobrým pomocníkem je rýč

Když už víte, do jaké hloubky je třeba sazenice rajčat zasadit, připravte si sázecí jámy. Pro jejich vyhloubení použijte rýč. Na dno nasypte zásobní hnojivo ve formě kvalitního kompostu smíchaného s granulovaným hnojem, pohoďte zeminou a zalejte. Než se pustíte do sázení rajčat, jámy nechte alespoň pár hodin, nejlépe den, vykopané bez sázení rostlin. Hlína v hloubce bývá studená a je tedy dobré spodní půdu natemperovat, aby rostliny nezažily teplotní šok. Rajčata poté zasaďte a dostatečně zalejte. Každou sazenici podpořte oporou z bambusové, kovové nebo dřevěné tyče, ke které rostlinu vyvažte, aby od začátku byl její růst vzpřímený.

Hluboká sadba usnadní zalévání

Jak praktické je sázení rajčat hluboko do země, se také projeví při jejich zálivce, kdy vodu nalejete přímo k patě rostliny. Bude tak zaručeno hlubší vsakování do půdy. Nezapomínejte, že voda nesmí být studená, aby rajčata nezažívala teplotní šok. Pokud po zálivce jámu zamulčujete, zabráníte zbytečnému odparu a rostlina bude mít ze zálivky delší užitek.

Náš tip, jak podpořit zdravý vývoj kořenů

Při výsadbě rostlin obohaťte zeminu o přípravky s mykorhizními houbami, které se napojují na kořeny. Dochází tak k symbióze s půdními houbami, které napomáhají lepšímu příjmu vody a minerálních látek – především draslíku a fosforu. Mykorhizma podporuje bohatší kořenový systém, který rostlinu vyživuje a dodává jí růstovou energii. Tím má pozitivní vliv na její zdraví a plodnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz