Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Poslední možnost využít téměř zázračnou, a přitom obyčejnou bylinu

Foto: Veronika Heřmánková

Kopřivu sbírejte, než vykvete

Končí ideální období ke sběru kopřivy dvoudomé (Urtica dioica), která se právem řadí do kategorie nejprospěšnějších bylin. Jakmile kopřivy rozkvetou, jejich sběr končí.

Článek

Kopřiva - zázračná bylina

Po staletích je kopřiva využívána v léčitelství, kosmetice a kuchyni. Nyní roste doslova na každé mezi, bylo by tedy chybou její úžasné síly nevyužít v náš prospěch. Připomeňme si základní recepty na využití této téměř zázračné byliny.

Na první pohled obyčejné kopřivy jsou napěchované zdraví prospěšnými látkami, které náš organismus po zimním období potřebuje. Obsahují důležité minerály např. draslík, vápník, hořčík, železo, měď, dále esenciální mastné kyseliny omega-3 a aminokyseliny, vitamíny A, K1, B2, C, D, beta-karoten, rutin a další. Kopřivy posilují zdraví našich kostí, kloubů a srdce. Čistí játra, ledviny, krev, mají protizánětlivé a antirevmatické účinky, podporují náš metabolismus a trávení.

Na jaře je kopřiva vyhledávanou bylinou pro své diuretické a detoxikační vlastnosti, dokáže potlačit bolest posiluje strukturu vlasů, nehtů a pokožky. To jsou dost pádné důvody vyrazit na jejich sběr.

Správné stanoviště

Důležitým pravidlem pro jejich sběr je čisté nekontaminované stanoviště. Vyvarujte se tedy kopřivám, které rostou u frekventovaných silnic nebo kolem polí, které jsou ošetřovány chemickými postřiky. Čisté prostředí najdete především v lesních zákoutích. Vyberte si ke sběru slunečný den, nejlépe kolem poledne, kdy je obsah dusičnanů v rostlinách nejmenší. Možností je také pěstování kopřiv na zahradě někde v koutku. Tak si budete jisti, že kopřivy jsou čisté.

Základní recepty pro posílení zdraví a krásy

Na podporu zdraví

Nejednoduší je příprava kopřivového čaje nebo nálevu. Pravidelným popíjením vyčistíme náš organismus od toxických látek. Příprava: do šálku dáme tři polévkové lžíce čerstvě nakrájených kopřiv nebo lžičku sušených. Poté zalejeme 200 ml horké vody a necháme louhovat 10 minut. Pijeme dva šálky denně - ráno a odpoledne po dobu dvou týdnů. Po desetidenní pauze můžete kůru zopakovat. Lidé, kteří mají různé alergie, užívají léky na ředění krve, trpí onemocněním jater a ledvin, by se pití kopřivového čaje měli úplně vyvarovat.

Kosmetické využití

Základním způsobem užití kopřiv v kosmetice je posilující oplach umytých vlasů. Předejdeme tak vypadávání, zpevníme jejich strukturu a prokrvíme pokožku hlavy. Oplach připravíme z výluhu jedné hrsti čerstvých kopřiv zalitých teplou vodou a odstáté na dvacet minut.

Kopřivový olej je antibakteriální a léčivý. Má velké využití při aknózních stavech pleti, výhodou jsou stahující a hojivé účinky. Je tedy ideální na drobná poranění nebo na rozšířené póry naší pokožky. Benefity kopřivového oleje si můžete užívat i dva měsíce, protože je dobře skladovatelný. Návod: do skleněné uzavíratelné nádoby dejte dvě hrsti nasekaných čerstvých kopřiv, zalejte 250 ml olivového oleje. Dejte do chladného a tmavého místa a nechte louhovat za občasného protřepání čtrnáct dní. Poté přeceďte do tmavé lahvičky a uskladněte v chladnu. Používat kopřivový olej můžete nejen na pleť, ale i jako regenerační masku na vlasy. Hodí se také k masáži unavených nohou.

V kuchyni

Naše babičky používaly kopřivy v kuchyni jako jednu z prvních jarních bylin, protože moc dobře věděly, že jsou zdrojem cenných vitamínů a prospěšných látek. Nádivky, sekaná, tvarohové pomazánky a příloha na způsob špenátu byly běžnou součástí jídelníčku.

Uvařme si z kopřiv nějakou dobrotu. Kopřivová polévka - na její přípravu potřebujete olej, na kterém zpěníme na kostky krájenou cibuli a větší stroužek česneku. Poté do ní přidáme tři větší hrsti nasekaných mladých listů kopřiv, dvě na kostky nakrájené brambory a necháme dusit za občasného míchání pět minut. Zalejeme půl litrem zeleninového vývaru a deset minut povaříme. Aby byla konzistence krémová polévku rozmixujeme dohladka. Polévka se zahustí díky bramborám, které jsme na začátku přidali. Dle potřeby ještě doplníme trochou vývaru, přidáme smetanu, rozetřený česnek a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s krutony nebo opečeným toustem.

Dalších receptů a receptur najdete jistě mnoho, tak vyrazte do přírody a natrhejte si zázračné kopřivy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz