Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt, která vyhrála: smutný příběh vítěze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Heřmánková

Vítěz bere všechno. V jedinečném příběhu žokeje Franka Hayese byla vítězem smrt, která opravdu vzala všechno.

Článek

Oblíbená zábava

Populární zábavou obyvatel Anglie, Irska, USA, Austrálie či Francie se na konci devatenáctého století staly koňské dostihy. Šlechta, bohatí i chudí obyvatelé se pravidelně setkávali na místních steeplechase, což je druh koňských závodů, při kterých se skáče přes různé bariéry, živé ploty a jiné přírodní překážky včetně vodních příkopů. Tyto dostihy poskytovaly obyvatelstvu nejen zábavu, ale i možnost vysokých výher. Při koňských steeplechase se hodně sázelo na favorizované koně. Za tímto účelem byla chována speciálně vycvičená dostihová zvířata. Vysoké nároky se kladly nejen na koně, ale i na žokeje, kteří se o koně starali a vedli je v koňských dostizích.

Žokej, který pro účast na dostizích obětoval vše

Jedním takovým žokejem byl Američan Frank Hayes. Dostihový kůň mohl rychle běhat a vysoko skákat přes překážky, jen za předpokladu, že měl žokej přiměřeně nízkou hmotnost. 4. července 1923 se konala steeplechase v newyorském Belmont parku. Frank Hayes se do dostihu přihlásil. Aby se kvalifikoval a splnil váhový limit, musel před závodem běhat, cvičit, potit se a shazovat svoji nadlimitní hmotnost. Přestal pít a podstupoval fyzicky náročná cvičení. Tím prudce snížil svoji hmotnost, což bylo později uváděno jako jeden z důvodů jeho tragédie.

Své vítězství nestačil oslavit

Hayes se kvalifikoval na dostih se svým koněm jménem Sweet Kiss (Sladký polibek). Jeho hlavním, sázkaři favorizovaným, soupeřem byl kůň Gimmi - miláček publika. Kůň Sweet Kiss s Frankem Hayesem v sedle, byli od začátku považováni za outsidery. Během závodu se stalo nemyslitelné! K velkému údivu Hayes se svým koněm steeplechase vyhráli. Jejich vítězství bylo sice šokující, ale ten největší otřes přišel po pomyslném protnutím vítězné pásky. Žokej Hayes se skácel z koně k zemi. Přivolaný lékař konstatoval smrt v důsledku prodělaného infarktu. Dokonce určil, že k smrti došlo během závodu - dříve, než projel cílovou rovinkou. Kůň s mrtvým žokejem v sedle zdolal ještě několik překážek. Tak se stalo, že dostihy vyhrál mrtvý jezdec.

Ze Sladkého polibku se stal Sladký polibek smrti

Nebylo v té době zvykem, aby fotografové dokumentovali koňské závody. Přesto se shodou okolností objevila v novinách fotografie závodícího žokeje Franka Hayese a jeho koně na osudových dostizích. Kvůli této tragické události se vítěznému koni začalo přezdívat Sweet Kiss of Death (Sladký polibek smrti). Kůň již nikdy nezávodil, jeho kariéra skončila jediným smutným vítězným závodem. Frank Hayes byl uveden do Guinnesovy knihy rekordů jako mrtvý žokej, který vyhrál dostihy.

Díky smrti nesmrtelný

Ať již Hayes zemřel na následky vyčerpání při redukci váhy, nebo vinou adrenalinového rozrušení při samotném dostihu, jedno je jisté. Jeho příběh je smutně romantickým důkazem, že se mohou stát události, kterým byste jen stěží věřili. A přece se před sto lety staly. Díky nešťastné události se o Frankovi Hayesovi a jeho koni dodnes dochovalo historické svědectví. Žokej jménem Frank Hayes vyhrál dostihovou soutěž, přestože dojel mrtvý do cíle dvoumílové soutěže v Belmont Part v New Yorku v USA. Týden po své smrti byl pohřben ve stejném jezdeckém oblečení, které měl na sobě v den svého prvního a zároveň posledního vítězství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz