Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Co vysadit do truhlíků v babičkovském stylu? Pamatujete si, jak některé letničky babička nazývala?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Heřmánková

Okna venkovských stavení vždy zdobily letničky

Vzpomínáte si na prázdninové dny strávené u babičky? Určitě si dodnes pamatujete na chutě a vůně její skvělé kuchyně, na barvy rozkvetlých truhlíků nebo květináčů na oknech. Vybavíte si jaké letničky babička do truhlíků vysazovala a jak jim říkala?

Článek

Petúnie (Petunia) nebo surfinia (Surfinia)

Babička jim říkala petunky a jsou klasikou, která v truhlíkové výsadbě nesmí chybět. Hodí se do jednodruhové i do smíšené výsadby. Na sluneční straně oken se jim bude dařit nejlépe. Vykvétají celou sezonu, vybrat si můžete z mnoha barev. Petúnie mají vzpřímenější vzrůst. Chcete-li husté převisy, zvolte k výsadbě raději surfinie. Obě letničky mají stejné nároky na pěstování. Aby bohatě a dlouho kvetly potřebují výživu. Přihnojujte je každý týden hnojivem obohaceným o fosfor. Vyžadují pravidelnou zálivku bez přemokření. Ošetřujte je proti savému hmyzu. Odkvetlé květy pravidelně odstraňujte, aby se tvořily nové.

Begónie stálokvěté (Begonia semperflorens)

Pamatujete si na názvy voskovka, cukrdlátka nebo ledovky? Begónie stálokvěté se hodí do truhlíků za okna, ale i do volné půdy ke skupinovým výsadbám. Pěstují se v mírně kyselém substrátu. Pravidelným hnojením podpoříte květenství. Aby nepřerostly a bohatě kvetly, je vhodné je zaštipovat.

Netýkavky (Impatiens)

Sultánky, ančičky nebo pilné lízinky jsou lidové názvy pro balzamíny neboli netýkavky. Pěstujte je na stinném stanovišti a často zalévejte, protože jejich substrát by neměl vyschnout. Výhodou je, že u netýkavek nemusíte po odkvětu odstraňovat květy, ty odpadnou samy. Hnojte jednou za tři týdny, nejsou náročné a vystačí si s málem. Netýkavky dokáží rozveselit stinné kouty barevnými květy.

Lichořeřišnice (Tropaeolum)

Co vám připomíná název kapucínka nebo řeřicha? Z dlouhých šlahounů lichořeřišnice naše babičky vyráběly tinkturu proti zánětům, na různá poranění a odřeniny nebo proti oparům. Pro krásné pestrobarevné květy byla oblíbenou letničkou do letní okenní výsadby. Její bujný růst vyžaduje dostatek hnojiva a zálivky. Lichořeřišnice bude spokojená na slunci s dostatkem životního prostoru. Nehodí se do skupinových výsadeb, protože rychle roste a zabírá pro sebe místo.

Vitálka (Sanvitalie procumbeus)

Pro svoje zářivě žluté květenství dostala vitálka přezdívku aztécké zlato. Vitálka se hodí hlavně do skupinových výsadeb, které rozzáří. Miluje sluníčko, potřebuje pravidelnou zálivku a hnojivo na podporu květenství. Aztécké zlato z každého truhlíku vytvoří krásnou podívanou.

Aksamitníky - afrikány (Tagetes)

Afrikány si pro svoji výraznou a nevábnou vůni vysloužily název smraďoši. Jejich aroma nesnáší hlodavci a některý hmyz, proto je babička vysazovala do záhonů. Za oknem v truhlíkách měly nejen okrasnou funkci, ale i praktickou. Odháněly mouchy a komáry. Aksamitníky jsou nenáročné, potřebují slunce, hodně vody. Odmění se vám dlouhokvetoucími květy.

Muškáty (Pelargonium)

Okna venkovských stavení byla vždy v létě ozdobená muškáty. Babičky pro ně měly krásnou přezdívku: honzíci. Říkaly tak vzpřímeným muškátům. Je jedno použijete-li zonálky – vzpřímené nebo převislé. Vždy budete s nimi slavit úspěch. Na výběr je mnoho druhů a barev. Hodí se do i skupinové výsadby. Za okny udělají velkou parádu, a ještě odeženou nepříjemný hmyz.

Zavzpomínejte si tedy na sladká dětská léta a vytvořte si kolem sebe atmosféru, která vám je bude připomínat. Babičkovské letničky se určitě hodí i na moderní výsadbu. Když si ještě upečete buchty nebo bábovku podle receptu vaší babičky, tak ty vzpomínky budou dokonalé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz