Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Zeleninu si můžete vypěstovat i na balkoně. Zvládne to každý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Veronika Heřmánková

Rajčata si můžete vypěstovat i na balkoně

Nevlastníte pozemek, na kterém byste se mohli zahradnicky realizovat? Není nic ztraceno. Přeměňte si balkon nebo terasu na malou zahrádku, kde si vypěstujete zeleninu a bylinky, abyste je měli kdykoliv po ruce při vaření nebo grilování.

Článek

Co budete potřebovat?

Vhodné nádoby

Udělejte si plán, kolik ze svého místa věnujete zahrádce na balkonu nebo terasy. Hodit se k tomu budou hlubší truhlíky nebo větší květináče nejlépe se samozavlažovacím systémem. Máte-li prostoru málo, pořiďte si kaskádovitý stojan na truhlíky. Na malé ploše tak můžete např. bylinky pěstovat nad sebou. Aby rostliny prosperovaly, je nutné mít v nádobách drenážní otvory, kterými přebytečná voda odteče pryč.

Kvalitní zemina

Důležité je použít substrát vhodný na pěstování zeleniny. Výhodné je koupit už zeminu obohacenou hnojivem. Nebudete tak několik týdnu po výsadbě a vysetí řešit přihnojování. Pokud si zeminu připravíte sami, nezapomeňte, že důležitou složkou je dobře vyzrálý kompost.

Jakou zeleninu pěstovat

Než vyrazíte pro semena nebo sazenice je důležité si uvědomit, jak máte balkon nebo terasu orientované. Podle toho budete volit druhy zeleniny k pěstování.

Stinná a polostinná strana sice není úplně dokonalá, ale s přehledem zde vypěstujete salát, špenát, roketu, zkuste květák, kapustu nebo brokolici. Nasejte si mrkev nebo pórek, ale i ředkev a červenou řepu. Pažitka, libeček, petržel nebo naťový celer zastoupí bylinkovou sekci.

Světlá strana s dlouhým slunečním svitem je ideální pro světelné podmínky, nesmíte ovšem podcenit pravidelnou zálivku. Zavlažujte ráno nebo večer – nikdy při prudkém úpalu, aby rostliny nedostaly teplotní šok. Vysadit můžete rajčata, papriku, hrách, fazole, salát, okurky, cukety, dýně. Pro děti se hodí jahody, které vypěstujete v závěsech, do květináče s kyselou půdou zasaďte borůvky. Dařit se zde bude středomořským bylinkám – bazalce, tymiánu, koriandru, mateřídoušce, saturejce, levanduli, majoránce.

Ze zeleniny můžete mít i další užitek než výživový. Pokud pnoucím fazolím uděláte výškovou oporu, mohou udělat příjemný stín před horkým sluníčkem. Zmírníte tak přehřívání bytu.

Hnojení balkonové zeleniny

Zelenina pěstované v nádobách potřebuje pravidelné hnojení, protože z půdy rychle odčerpává živiny. Hodí se tekutá hnojiva, která mají téměř okamžitou účinnost. Hnojivo si můžete vyrobit také sami. Kuchyňský odpad, jako jsou slupky, vaječné skořápky, sedlinu z kávy nebo použité sáčky čaje dáte do uzavíratelné nádoby a zalejete vodou. Po deseti dnech můžete použít k přihnojování při ředění v poměru 1:1.

Škůdci

Nejběžnějšími škůdci je savý hmyz. Často to bývají svilušky, molice, mšice nebo smutnice. Než sáhnete po kupovaných ochranných postřicích, pokuste se s nimi vypořádat vlastními silami. V blízkosti plodové zeleniny pěstujte některé druhy aromatických bylin a květin. Patří mezi ně např. levandule, aksamitník, měsíček lékařský, lichořeřišnice. Nepříjemným škůdcem jsou také straky. Jejich drzost mnohdy nezná mezí! Jsou schopny zničit veškeré vaše snažení. Dostupnou obranou proti těmto nepříjemným ptákům je umístění makety některého z dravců na balkonovém zábradlí. Dokonce je možné pořídit zvukové plašiče, které napodobují křik dravců, kterých se straky bojí.

Nemoci

Rostliny pěstované na malé ploše jsou ohroženy především plísněmi a padlím. Poznáte je podle bílého nebo šedého práškového povlaku na rostlině. Vypadá jako moučný posyp. Abychom předešli těmto chorobám, je nutné rostlinám dopřát dostatek vlastního prostoru, ve kterém bude proudit vzduch.

Zábava pro celou rodinu

Do procesu pěstování zeleniny na balkoně nebo terase zapojte celou rodinu. Dětem ukážete, jak se pěstují potraviny, které si obvykle kupujete v supermarketu. Naučíte je také trpělivosti a smyslu pro povinnost. Benefitem je skutečná chuť zeleniny, která se kvalitativně liší od kupované. Pokud budete zeleninu vysévat nebo vysazovat s časovými odstupy, můžete si užívat sklizeň po celou vegetační sezonu. Rozhodně to stojí za pokus.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz