Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bolton: Pravděpodobnost, že Trump odejde z NATO, je velmi vysoká

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore, commons.wikimedia, Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

V rozhovoru pro CNN, vedeném před pár dny s Johnem Boltonem, bývalým poradcem pro národní bezpečnost v Trumpově administrativě, Bolton varoval, že pravděpodobnost, že Trump odejde z NATO je velká.

Článek

Trump sám před několika dny na Detroitském ekonomickém klubu zopakoval, že nebude bránit státy NATO, které na obranu nepřispívají alespoň 2% svého HDP (ČR na toto číslo dosáhne poprvé po 20 letech v roce 2024).

Bolton před Trumpovým odchodem z NATO varuje opakovaně. Již dříve uvedl, že Trump chtěl odejít z NATO již v roce 2018, kdy nechal svou administrativu rozpracovat jednotlivé možnosti vystoupení. Je přesvědčen, že kdyby Trumpa Biden neporazil, v navazujícím volebním období by Trump z NATO téměř jistě vystoupil.

V rozhovoru zaznělo, že Trump je naprosto nepředvídatelný. Dále Republikánům vzkázal: „Pro republikány, kteří věří, že Trump bude v pořádku ve druhém funkčním období – že se nevzdá podpory Ukrajině, že nevystoupí z NATO, že nebude interpretovat Washingtonskou smlouvu způsobem, který ji učiní zcela zbytečnou, … jděte do toho a volte Trumpa, pokud chcete, ale pro dobro v sázce to udělejte s otevřenýma očima.“

V rozhovoru se taktéž diskutovalo o tom, že Trump měl údajně i po svém odchodu z funkce až sedmkrát mluvit s Vladimírem Putinem. Bolt to komentoval tím, že to samozřejmě nejde ověřit, ale že z toho, že Trump, tvrdí, že má s Putinem výborné osobní vztahy, by to nevylučoval.

Toto varování nezní od bývalých Trumpových spolupracovníků izolovaně. Mnoho z nich před Trumpem varuje. Všimněme si, že skoro nikdo z původní administrativy se s ním do té nové nechystá. Budou ho obklopovat úplně jiní, o dost radikálnější spolupracovníci.

Každopádně, co by odchod USA z NATO znamenal pro nás?

V případě, že Trump ihned po svém nástupu přestane podporovat Ukrajinu, udělají to zřejmě postupně i evropské země, které začínají být z války unavené. Ukrajina se v lepším případě rozdělí, část Rusku zůstane. Podmínky rozdělení ovšem zřejmě bude do značné míry určovat Rusko. Trumpovi to totiž bude jedno. Hlavní pro něj bude doručit mír.

Pokud Trump vystoupí z NATO, bude NATO natolik silné, aby zastavilo Putina v případě, že by se pokusil jít dál? Němci před pár dny varovali, že Rusko se svým zbrojením bude schopno zaútočit na NATO v roce 2030. Pokud by ale součástí NATO nebylo USA, mohlo by to být i výrazně dříve. Maďarsko a Slovensko v podstatě vsadili na to, že vliv Ruska v Evropě se rozšíří a chtěli by z toho profitovat. Pobaltské státy, Polsko a Finsko výrazně zbrojí, protože se Ruska právem velmi obávají.

Pokud Trump z NATO odejde, pravděpodobnost toho, že v Evropě bude velká válka se bohužel velmi zvýší. Což ovšem znamená, že v této válce budou bojovat i naši vojáci. Jsme na to připravení?

My sami to, kdo bude zvolen presidentem USA, neovlivníme. Ale všem, co mají pocit, že Trump je lepší variantou pro Evropu po vzoru Boltona vzkazuji: „Ok, podporujte ho, ale s očima otevřenýma a se zvážením všech možných důsledků“.

Zdroj v angličtině: ZDE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz