Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč má/mělo smysl bojovat na Ukrajině, ať už válka skončí jakkoliv

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Čím dál tím více lidí volá po tom, že by válka na Ukrajině měla skončit. Že Rusko se porazit nedá. Že se stejně budeme muset domluvit. A v jistém ohledu mají pravdu. Přesto tahle válka smysl měla a má. A ať dopadne jakkoliv, Putin už teď prohrál.

Článek

Proč? Protože jeho cíle byly jiné. A to diametrálně jiné. Pojďme si je připomenout.

Když Putin v březnu 2022 zaútočil na Ukrajinu, očekával rychlé vítězství. Očekával operaci maximálně čtrnáctidenní, kdy dojede do Kyjeva, politické špičky země utečou na Západ, on se zmocní Kyjeva, dosadí tam nové, jemu spřátelené, vedení, a konec. Ostatní lidé se se situací smíří. Někteří budou souhlasit, nenalhávejme si, spousta lidí byla na Ukrajině proruská (a to i na té západní). A ti, kteří souhlasit nebudou, se prostě podřídí. Je to operace, která se v historii (nejen Ruska) stala mnohokrát a že mu to tenkrát nevyšlo je vlastně jenom souhra náhod.

Jeden z hlavních důvodů, že se to takto nepovedlo, bylo to, že Zelenskyj zůstal v Kyjevě a nepřijal nabízený azyl. Pokud by odjel, vše by se zřejmě probíhalo jinak, zřejmě tak, jak jsem naznačila v předcházejícím odstavci. Žádná válka by nebyla, Ukrajina by zůstala Ukrajinou, pouze s vládou promoskevskou. A Putin by mohl přemýšlet, kam zamíří dál. S tím, že by vedení Ukrajiny neodjelo, nepočítal nikdo. Myslím, že i Američani byli překvapení, že jejich nabídku Zelenskyj nepřijal. A přiznejme si, chtělo to značnou dávku odvahy. To, že ho zajmou a přinejlepším skončí někde v lágru na Sibiři, to byla tenkrát poměrně reálná varianta. Ale on zůstal. A dokázal zmobilizovat zemi tak, že Rusové se po kolosálních chybách, kdy se jim nepovedlo obsadit letiště Hostomel, a kvůli problémům s logistikou se jim nepodařilo dojet ke Kyjevu, byly z celé kyjevské oblasti vytlačeni ukrajinskou armádou. Ano. Kdo by si to před válkou pomyslel. Malá Ukrajina dokázala vytlačit velkou ruskou armádu. Armádu, které se do jisté míry bála celá Evropa. Armádu, která byla označovaná za jednu z nejsilnějších na světe. Nemáte pocit, že byl to úspěch. Já ano. A prohra Putina. To to sakra veliká.

Co se zatím dělo u nás. My jsme se báli. Pamatujete si? Báli jsem se, že Rus přijede až k nám. Že hodí atomovou bombu. Nebo, že po Ukrajině napadne území NATO a my tak automaticky vstoupíme do války. Nebo, že si v zimě nezatopíme, protože nebude plyn. Báli se tenkrát úplně všichni a taky všichni soucítili s Ukrajinci, kteří před válkou utíkali. Probudila se v nás vzpomínka na rok 1968, kdy my jsme takto stateční nebyli. Chápali jsem je, soucítili s nimi a fandili jim. Proč je to dnes jinak?

Od té doby se Putin plácá na východě Ukrajiny, kde za 2,5 roku sice nějaká území obsadil, ale přiznejme si, zase žádný zázrak to není. Na jednu z nejsilnějších armád na světě. Nedobyl zatím ani celé 4 oblasti, které už si formálně odtrhl. Takže žádné velké vítězství se nekoná. Každopádně teď bohužel asi tahá za ten delší konec a postupuje. Ukrajinská armáda je vyčerpaná, jak personálně, tak logisticky, a zřejmě pomalu přichází čas, kdy bychom se měli o konci války bavit. Což víceméně naznačuje i Kyjev. Bohužel Rusko zatím s vyjednáváním nespěchá. Samozřejmě. Postupuje. A navíc situace se pro něm výrazně zlepší, pokud Trump vyhraje v Americe volby.

Každopádně, pokud se jakkoliv chceme bavit o konci války, a Rusko na to přistoupí, měli to být Ukrajinci, kteří se budou jednat o podmínkách ukončení. Ukrajinci (s naší podporou) a Rusové. Ne Američani a Rusové, jak by se to líbilo Rusku. Mohlo by totiž pak obhájit ten svůj příběh, že to vlastně není válka s Ukrajinou, ale válka se Západem. Ne. Ukrajinci měli být ti, kteří budou jednat. S naší maximální podporou, ať už se rozhodnou jakkoliv. V jakémkoliv jiném případě to bude druhý Mnichov a na to bychom my Češi měli být velmi citlivý. O nás, bez nás – to už tu bylo. A nedopadlo to dobře.

Každopádně, ať už to skončí jakkoliv. Putin prohrál. Odkryl všechny karty. Stal se hrozbou pro Euroatlantický svět a ten si to bude pamatovat. Vyčerpal se válkou na území, o kterém si myslel, že je v podstatě jeho. I když válka skončí a část Ukrajiny skončí pod Ruskem, zbytek bude svobodný. A Evropa mu doufám ze všech sil ekonomicky pomůže. Putin bude muset dozbrojit, pokud by chtěl napadnout další území. Jenže teď už o něm Evropa ví. A bude se chovat podle toho. Teď už jí Rusko nepřekvapí. A pokud bude Evropa silná, tak si Putin zabírání dalších území rozmyslí. A právě proto ta válka smysl měla. Zastavila Rusko na začátku. A pokud to takto skončí, tak je to naše jednoznačná výhra.

DĚKUJEME TI UKRAJINO.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz