Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za práci náleží odměna. Proč to neplatí v případě manželky prezidenta?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mojmir Churavy, Wikimedia Commons, CC0 1.0 Universal (Public Domain Dedication)

Žijeme v 21. století. Všichni pracujeme a dostáváme za práci odměnu. Popřípadě podnikáme, ovšem taktéž s vidinou výdělku. Neznám kolem sebe nikoho, kdo by za svou práci nebyl odměňován. Pokud jde o manželku prezidenta, naše měřítka jsou přesto jiná.

Článek

Ptám se proč. Opravdu nám to takto přijde správně?

Vždyť je to jen manželka. Co by chtěla. Někdo jí nevolil. To si jí snad prezident neumí uživit? Či ještě lépe: Ať si najde sponzory, kteří jí to budou platit! To jsou jen příklady komentářů lidí pod články s touto tematikou. I novináři k tomu většinově přistupují obdobně. Zaráží mě, že jsem skoro nenarazila článek či na komentář, který by se jí zastal.

Ano, máte pravdu, je to „jen manželka“. Jenže manželka, od které se očekává, že bude reprezentovat, že bude po boku manžela přijímat státní návštěvy, že bude jezdit po republice a setkávat se s lidmi, že bude dělat charitu, že bude vždy usměvavá, vstřícná, spolupracující. Je to práce? Já myslím, že ano. A dost stresová! Pod neustálým drobnohledem médií, které čekají na každý přešlap, aby ho pak mohly náležitě rozmazat. O komentářích lidí ani nemluvím. Práce, kterou jste si nevybrala, na kterou vás nikdo nepřipravil a za kterou jste neustále kritizována. Navíc ani nemáte právo z ní odejít. A prakticky nemáte možnost dělat něco jiného.

Pokud jste navíc oficiálně vedená jako nezaměstnaná, sama si musíte platit sociální a zdravotní pojištění, je to neuvěřitelné. Je to stav, který by se samozřejmě měl napravit, bez ohledu, kdo je zrovna touto první dámou. A argument, že to takto měly všechny předchozí přece neznamená, že je to správně. Výše odměny může být diskutabilní a můžeme se o ní bavit, ale to, že by první dámě, pokud od ní společnost očekává určitou činnost, měla za její vykonávání náležet odměna, tak to za diskutabilní nepovažuji. To považuji za naprosto normální. Navíc tady ani nejde o odměnu, ale paušální náhradu nákladů, což je trochu něco jiného. A je to ještě normálnější.

Náhrada nákladů vzniklých v souvislosti se zaměstnáním je ve státní i soukromé sféře naprosto standardní instrument a má na ní nárok každý. Mimopražským poslancům se proplácí nájem v Praze, úředníkům vyslaným do zahraničí je proplácí náklady na ubytování pro celou rodinu, školy pro děti, standardně všem se platí dopravné, stravné apod. I jako OSVČ si můžete odečíst paušální náhradu nákladů ze svého příjmu a tu potom nedanit (aniž se zkoumá, zda ty náklady opravdu vynaloženy byly nebo ne). Ovšem, že by se měla platit náhrada nákladů první dámě, a platit jí sociální a zdravotní pojištění, to nám přijde pobuřující. Proč?

Zamysleme se nad tím. Přece, kdybychom se ocitli na místě první dámy, taky bychom to takto nechtěli. Nechtěli bychom pracovat úplně zadarmo, a ještě si veškeré náklady hradit ze svého, respektive z peněz partnera. Nemít žádný příjem. Chtěli bychom asi všichni nějaké ocenění. Vždyť žijeme v 21. století. Tak proč nám to tak vadí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz