Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Bazilišek: Hrůzný mytický tvor opravdu žije. Je vyobrazován mnoha způsoby, reálně však vypadá jinak

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixel-mixer, www.pixabay.com

Baziliška si asi každý vybaví především ze série o Harrym Potterovi, kde ale ztvárňuje stvůru, která je spíše hadem. Vyobrazení v mytologii připomíná napůl hada a napůl draka.

Článek

Bazilišek je popisován již v řecké mytologii jako tvor, který je složeninou hada, kohoutka a lva, kde had převažuje. Byl brán jak král hadů, neboť jeho syčení slyší ostatní hadi. Jeho dech prý uměl spálit trávu a rozbíjet skály. Měl být také velmi jedovatý. Později se také tradovalo, a to bylo také předvedeno v sérii o Harrym Potterovi, že jeho pohled mění vše živé v kámen. Ochranou proti němu bylo zrcadlo. To odvrátilo případnou proměnu v kámen. Bazilišek je však reálný tvor a my se na toto velmi zajímavé a pozoruhodné zvíře nyní společně podíváme.

Bazilišek zelený (Basiliscus plumifrons)

Říká se mu malý král. Jedná se o velmi zajímavého ještěra z čeledi leguánovití, pro kterého je domovinou oblast jižního Mexika, severní Kolumbie, ale také východní část Hondurasu, a to až po západní Panamu a také v jihozápadní části Kostariky. Nicméně je díky chovu v zajetí rozšířen i do mnoha jiných oblastí a není těžké toto zvíře zakoupit i u nás. Nejznámější jedinci Kostariky jsou:

  • Bazilišek zelený
  • Bazilišek hřebenatý
  • Bazilišek páskovaný

Bazilišek je opravdu pozoruhodné zvíře a konkrétně bazilišek zelený je největší ze všech druhů bazilišků. Jeho délka včetně ocasu dosahuje 91 cm. Tělo mají zbarvené nádhernou zářivě zelenou barvou s modrými skvrnami u hřbetního hřebenu. Nicméně na těle mohou mít i pruhy, které mohou mít bílou či tmavě šedou barvu. Existují však i zajímavější barevné mutace. Samci ještěra mají dokonce hřebeny tři. Jeden na hřbetě, jeden na ocasu a nejpatrnější na hlavě. Samice mají pouze dva hřebeny, a to na hlavě a ocasu. Je ovšem mnohem menší než u samce a dle toho je lze snadno rozlišit.

Hlava má trojúhelníkovitý tvar, které vévodí nejen hřeben, ale také kulaté, jasně žluté oči. Patrné jsou i otvory pro uši. Jejich tělo tvoří šupiny, které pokrývají kůži. Zadní končetiny jsou mnohem delší než přední a jsou tím dokonale přizpůsobeny pro pohyb a běh po vodě. Po té jsou schopni běžet kratší vzdálenosti. Pomáhá jim při tom i jejich dlouhý ocas. Tuto schopnost využívají především při úniku před nebezpečím, které jim hrozí od predátorů. Pro představu dokáže dospělec běžet po vodě průměrnou rychlostí 1,6 m/s, což je úžasný výkon. Nejen že umí skvěle běhat po vodě, ale jsou i zdatnými plavci. Pod vodou jsou schopni vydržet klidně hodinu.

Bazilišek je všežravý ještěr, který má ve svém jídelníčku jak maso, tak rostlinnou složku. Ve volné přírodě jsou schopni lovit menší druhy ryb, menší hlodavce, menší druhy ještěrek, dokonce nejedovaté hady a příležitostně i  menší ptáčky. Pochopitelně do jejich jídelníčku patří i hmyz. Jsou to celkem zdatní lovci. Příležitostně konzumují různá semena, ovoce, listy a květy. V zajetí jsou nejběžněji krmeni cvrčky, sarančaty, šváby nebo červy. Někdo také přidává rostlinnou složku.

Samci baziliška jsou poměrně dost agresivní a teritoriální. V době rozmnožování to platí dvojnásob. Po úspěšném páření je březost na samici znatelná již týden nebo dva po oplodnění, kdy začíná být kulatější v bříšku. Po této době si začne také vyhledávat místo, kam by mohla naklást vejce. Jako ideální se zdá písek či písčitá půda. V průměru klade okolo 14-17 vajec. Vejce se začnou líhnout zhruba po osmi až deseti týdnech po nakladení. Po vylíhnutí jsou mláďata v těle dlouhá něco okolo 4-5 cm a jsou naprosto samostatná. Mladým jedincům chybí hřebeny a nejsou ani zcela vybarvení. Ve volné přírodě přežije jen část mláďat. Některá padnou za oběť predátorům.

Pokud chceme tohoto ještěra chovat v teráriu, je potřeba si o něm načíst co nejvíce informací. Jedná se přeci jen o velké zvíře, které má své nároky na velikost ubikace, teplotu a vlhkost. Musíme také počítat s velkým apetitem tohoto zvířete. Ideální je, co nejvíce se snažit napodobit jeho přirozený biotop. A pochopitelně nesmí chybět i opravdu velká nádrž na vodu. Nikdy však nezapomínejte na to, že to nejsou zvířata, která by vítala nějaké velké mazlení. Určitě je ale velmi zajímavé sledovat jejich růst a jejich způsob života.

Anketa

Víte, že bazilišek opravdu žije, ale že to není netvor nýbrž ještěr?
Ne, vůbec jsem netušil/a, že se jedná o ještěra.
20,8 %
Ne, vůbec tohoto tvora neznám.
0 %
Ano, vím, že tento tvor žije a je to ještěr.
75 %
Ne, mysle/a jsem, že se jedná pouze o mytického hada.
4,2 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Zdroje:

https://www.nationalgeographic.com/animals/reptiles/facts/green-basilisk-lizard

https://reptilescove.com/care/lizards/green-basilisk?utm_content=cmp-true

https://www.mundo.cz/bazilisci

https://eurozpravy.cz/magazin/226325-bazilisek-gryf-ci-mantichora-stredovek-se-hemzil-nestvurami-strach-nahaneji-dodnes

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bazili%C5%A1ek

https://en.wikipedia.org/wiki/Plumed_basilisk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz